Nissan: Køb en elbil uden batteri

Nissan vil sælge elbiler uden batterier. Dem skal man lease ved siden af, men eldrift skal være billigere end benzin- og dieseldrift

Renault-Nissan-alliancen er på vej med en række moderne elbiler, men elbiler er jo ikke nogen ny foreteelse. Denne Nissan Tama-elbil er fra 1947. (Foto: Nissan)
Renault-Nissan-alliancen er på vej med en række moderne elbiler, men elbiler er jo ikke nogen ny foreteelse. Denne Nissan Tama-elbil er fra 1947. (Foto: Nissan)

Vil du købe en elbil uden batterier?

Det tror Nissan, du vil. Ifølge Carlos Tavares, der er er firmaets ansvarlige for produktplanlægning og design, vil overgangen til eldrift begyndende i 2010 betyde, at bilkøberne kun kommer til at eje selve bilen, mens batteripakken er en del af energiforsyningen.

Når man har købt bilen, underskriver man en kontrakt om leje af batterier på samme måde, som man indgår alle mulige andre service- og forsyningsaftaler. Selve bilen vil koste nogenlunde det samme som en konventionel bil, men omkostningerne i hele bilens levetid vil blive lavere end ved benzin- og dieseldrift, sagde han på en konference om miljøvenlige biler arrangeret af branchebladet Automotive News.

Carlos Tavares forestiller sig også, at vi i fremtiden slet ikke vil eje biler. I stedet vil vi købe os adgang til at benytte et udvalg af forskellige køretøjer f.eks. en lille pendlerbil til hverdag og en MPV til weekendturen.

Den idé er han ikke den første, der har fået. Den tidligere Ford-chef Jac Nasser havde en vision om, at Ford skulle sælge 'mobilitets-service' i stedet for biler. Han var heller ikke oprindeligt bilmand med rod i branchen og forstod ikke det særlige forhold, som nogle mennesker har til deres bil. Nasser var ikke Ford-chef særlig længe.