Sæt diplomaterne på p-plads

Både Udenrigsministeriet og p-selskaberne er trætte af diplomater, der ikke betaler parkeringsbøder

Følg Biler
De kan smide deres afgiftsfrie millionslæder på kryds og tværs af cykelstier og fortove, uden at nogen af dem nogen sinde har stået til regnskab for, at de blæser den danske lovgivning et stykke, når de parkerer ulovligt og efterfølgende lader lige så hånt om parkeringsbøden.

Det er blevet bedre, men der er stadig en hård kerne af diplomater fra lande med - for nu at udtrykke det diplomatisk - tradition for en anelse mindre respekt for loven end gennemsnitsdanskeren.

- Vi har sagt til ambassaderne, at bøder ikke er straf, så de hører ikke ind under immuniteten, siger netop afgåede protokolchef i Udenrigsministeriet, Christoffer Bo Bramsen.

Han brugte de sidste halvandet år af sin tid som protokolchef på at bearbejde ambassaderne, fordi han mente, at antallet af ubetalte bøder var alt for højt.

- Det giver en dårlig stemning i befolkningen, at diplomaterne bare kan krybe udenom, og det er jo såre simpelt. De skal bare betale.

Slipper for straf
Men på trods af hans diplomatiske indsats, kan de uansvarlige kun stilles til ansvar, hvis de selv vil.

- De fleste følger vores opfordringer til at betale, men der er også nogle, der siger, at de ikke vil betale, så længe vores diplomater heller ikke betaler hos dem. Men det er irrelevant, om de skriver bøder til vores diplomater eller ej. Vores diplomater betaler de afgifter, de bliver pålagt, fastslår han.

Og parkeringsselskaberne har samme opfattelse. Hos Europark er de fredede diplomatbiler en torn i øjet på direktør Per Moesgaard.

- Det er noget værre pjat, at der er nogle personer, der bare kan rende rundt og opføre sig, som det passer dem. Man kan gøre, som man vil og så bare slippe for straf. Det er et generelt problem, siger direktøren.

- Der er nogle, der betaler og andre, der ikke gør.

Stævner dem
Diplomaterne er beskyttet af diplomatisk immunitet i henhold til Wienerkonventionen og kan ikke retsforfølges, men Per Moesgaard er fristet til at strække elastikken og sende parkeringsafgifterne direkte til diplomaternes arbejdsplads, hvor de blåpladede biler er registreret.

- Det kunne være interessant at forsøge øvelsen og stævne dem, hvis de ikke betaler. Det er jo en afgift og ikke en straf. Jeg kender ikke de juridiske muligheder, men det vil jeg lade vores advokat se på ved lejlighed, lover Per Moesgaard.

Nytteløst
Parkering København dækker de fleste af diplomaternes foretrukne parkeringspladser, og deres p-vagter er godt trætte af at sætte nytteløst papir under diplomaternes vinduesviskere.

- Når man pålægger dem en afgift, så er det jo meningen, den skal have samme virkning for alle, siger direktør Anders Møller.

En anden kultur
- Her over de seneste år har vi haft et udmærket samarbejde med Udenrigsministeriet, der har været i dialog med diplomaterne for at få dem til at forstå, at de skal følge samme regler som alle andre. Det er stadig langt fra alle, der betaler, men det er blevet bedre.

Parkeringsselskaberne kan kun sende opkrævningerne til Udenrigsministeriet og håbe det bedste. De må ikke selv sende dem direkte til ambassader og konsulater.

- Det ville bare skabe problemer. De kommer jo fra en helt anden kulturel baggrund, og jeg kan garantere, at når de befinder sig på et socialt niveau, hvor de bliver udnævnt til diplomater, så har de aldrig i deres liv betalt en parkeringsbøde. Og hvorfor skulle de ændre på den adfærd, bare fordi de bliver udstationeret, siger Anders Møller, der ikke ser noget specielt problem i forhold til deres parkeringskultur.

- Det er snarere betalingskulturen, der er problemet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind