FDM: Bøder til bilejere handler ikke om sikkerhed

Forslag om at gøre bilejeren ansvarlig for en fartovertrædelse, selvom han ikke selv har kørt bilen, møder modstand. FDM mener, at forslaget i virkeligheden handler om at kradse flere penge ind

Ifølge et nyt lovforslag skal bilejere idømmes bødestraf, selvom de ikke selv sad bag rattet, da den røde blitz gik af i en af de 100 VW Caraveller, som politiet fremover bruger til automatisk fartkontrol.

Justitsminister Morten Bødskov begrunder forslaget med et argument om trafiksikkerhed: '... for at kunne nå målet med færre dræbte og tilskadekomne i trafikken'.

Forslaget, som netop har været sendt i høring, har blandt andet fået Landsforeningen af Forsvarsadvokater til gøre indsigelser. De mener, at retssikkerheden går fløjten, og at uskyldige vil blive dømt i stort tal.En af politiets fotovogne på arbejde. Nu skal også folk, der ikke har kørt bilen, kunne straffes.
En af politiets fotovogne på arbejde. Nu skal også folk, der ikke har kørt bilen, kunne straffes.


Hos FDM er man ikke overraskende enig i den vurdering - og tillægger samtidig justitsministeren helt andre motiver end argumenterne om færre dræbte:

- Det her handler ikke om sikkerhed, mener man hos FDM.

Den juridiske chef Per Alkestrup mener, at der ligger en helt anden dagsorden bag lovforslaget: At skaffe penge til administration af fartbøder, som vil eksplodere, når politiet får de 100 nye VW Caraveller ud at stå langs de danske veje.

- Det er gået op for finansministeriet, at det er meget dyrt at administrere fotovognene - og bestemt ikke bliver billigere, nu da 100 nye fotovogne er bestilt.

Derfor er det dyrt
Ifølge Per Alkestrup er ordningen med ATK - automatisk trafik kontrol - dyrt, fordi man i 45 procent af tilfældene, hvor biler bliver fotograferet oplever, at der sidder en anden end ejeren bag rattet. Og sagsbehandlingen med at finde frem til føreren koster dyrt.

Det næste problem for politiet - og finansministeriet - er, at 36.000 af billederne er så ringe, at man ikke kan identificere føreren. Og hvis bøden lyder på 500 kroner - er de penge hurtigt forduftet i brevveksling, telefonoopringninger osv. Det gør det naturligvis enormt dyrt at administrere for politiet.

- Hvis man slipper for den sagsgang, får man med et pennestrøg fjernet en stor del af opklaringsarbejdet, fordi man kan udskrive bøder helt automatisk og overlade efterforskningen fra politiet til bilejeren, som kun kan slippe for at betale bøden, hvis føreren af bilen inden 30 dage erkender at have ført bilen, da den blevet fotograferet.

Per Alkestrup finder det meget uheldigt at lade økonomi komme før retssikkerhed.

- Retssikkerheden er virkelig på spil her - og slipper justitsministeren afsted med det her, er der jo ikke grænser for, hvad man kan overføre modellen, hvor man flytter ansvaret fra lovbryderen til ejeren, til, mener Per Alkestrup.

- Det er jo meget nemmere at opklare forbrydelser på denne måde. Hypotetisk set vil man kunne dømme en knivejer for at have myrdet, hvis han har lånt sin kniv ud til morderen.

Bilnyheder - 25. okt. 2012 - kl. 12:14 Sådan snyder du fotofælden - lovligt

Uanset hvilket hold man er på, ser det dog ikke ud til, at regeringen får flertal til at gennemføre lovforslaget, idet de retspolitiske ordførere fra Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener, at det vil krænke retssikkerheden.

Enhedslisten vil ifølge trafikordfører Henning Hyllsted ikke være med til, at man idømmer folk en straf for noget, de ikke har gjort. Og til Politiken udtaler Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, at det vil være et 'skred i borgernes retssikkerhed'.

- Jeg er godt klar over, at det vil lette politiets arbejde. Det må man holde op mod det retssikkerhedsmæssige skred, og de to ting står ikke mål med hinanden, siger han til DR.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere