Irv har kørt 5 mio. km i sin Volvo

Amerikanske Irv Gordon har opnået kultstatus i hjemlandet - det har kostet ham tre koner

Amerikaneren Irv Gordon, har nu kørt tre mio. miles i sin Volvo P1800 fra 1966. Og han kører stadig. Foto: Volvo
Amerikaneren Irv Gordon, har nu kørt tre mio. miles i sin Volvo P1800 fra 1966. Og han kører stadig. Foto: Volvo

De fleste biler plejer at falde drastisk i takt med, at kilometertallet stiger, og når de runder en halv mio. kilometer er de oftest værdiløse. Men ikke amerikanske Irv Gordons Volvo 1800S fra 1966.

Den 18. september nåede Volvoen tre mio. miles, hvilket svarer til 4.828.000 kilometer eller 120 gange rundt om jorden, og den står fortsat flot.

Det magiske kilometertal blev nået i Alaska, nærmere bestemt i en landsby ved navn Hope, og rekorden blev helt bevidst sat i den eneste stat, Irv og hans berømte bil endnu ikke havde besøgt. Aldrig før har én bil med samme mand bag rattet tilbagelagt tre mio. miles, og verdensrekorden er selvfølgelig optaget i Guiness Book of Records.

Elsker at køre
- Det var såmænd helt udramatisk, siger Gordon. - Vi kørte derudad, og jeg holdt øje med kilometertælleren for ikke at gå glip af det magiske øjeblik.

- Men det har ikke bare drejet sig om tre mio. miles; det har lige så meget været de ture, der bragte mig dertil, og alt det, jeg har oplevet undervejs, siger han.

- Jeg har aldrig haft et mål, der hed 1 million, 2 millioner. Jeg kan bare godt lide at køre og opleve livet ved hjælp af min Volvo, siger Irv Gordon.

Med et kørselsbehov på godt 200 kilometer om dagen, oprigtig kærlighed til det at køre bil og et fanatisk syn på vedligeholdelse er det lykkedes Gordon at få bilen til at holde. Han er samtidig blevet lidt af en kultfigur i USA.

1 mio. i 1987
Allerede i 1987 fejrede han den første million kørte miles med et smut rundt om Tavern on the Green i Central Park, samtidig med, at han blev optaget i rekordbogen, og i 2002 var det Times Square, der under stor medieopmærksomhed lagde asfalt til million nummer to.

At den pensionerede, nu 73-årige naturfags-lærer fra New York faldt for den fabriksnye bil i 1966 var lidt af et tilfælde. Han havde netop i ærgrelse afleveret en anden splinterny bil af et andet mærke, som brød sammen på første færd.

På turen hjem kom han forbi en Volvo-forhandler, som tilbød ham en prøvetur i den rappe svensker. Da han vendte tilbage med den efter tre timer, var tanken lige så tom for benzin, som Gordon var fuld af begejstring.

Ved to-millioner-miles-milepælen havde den stadig samme skærme og døre, motor, gearkasse, aksler og endda radio, som da han faldt for den i butikken på Long Island. Men der er skiftet olie mere end 1.000 gange, sammen med alle de andre sliddele, der nu engang skal til. Plus tre hustruer, som alle er blevet trætte af mandens besættelse for at age omkring overalt:

En af hustruerne fulgte hans ture rundt i USA med rutefly, så hun kunne møde ham hist og her. Men den måde at se hinanden på gad hun ikke i længden.Den ensomme rytter: Irv Gordon har jævnligt gjort turen fra kyst til kyst. Han bor i New York ved Atlanten, men regner ikke en smuttur til Los Angeles ved Stillehavet.
Den ensomme rytter: Irv Gordon har jævnligt gjort turen fra kyst til kyst. Han bor i New York ved Atlanten, men regner ikke en smuttur til Los Angeles ved Stillehavet.


Lang køretur på date
En anden fik sig en overraskelse, da hun allerede inden deres første date blev inviteret på middag og troede det var i New York.

Men han samlede hende op allerede kl. 9 om morgenen, da han havde bestilt bord i Montreal oppe i Canada - for lige at få kørt lidt i sin elskede Volvo.

Sådan vrimler nettet med Irv-anekdoter om en pludselig trang til morgenmad i Denver og smutture til Hollywood på den modsatte kyst - samt om Volvoens pilgrimsrejse til Sverige, - så Volvoen kunne se, hvor den kom fra.

Der har aldrig været en vej, som han ikke har haft lyst til at køre ned ad, og han har ikke længere tal på de gange, han har kørt tværs over Amerika, ligesom bilen har været med ham i England, Holland, Tyskland, Sverige og skam også Danmark.

Samtidig er han blevet lidt af en guru inden for det at holde sin bil ved lige. Tjek selv på internettet. På diverse hjemmesider øser han af sine erfaringer om alskens emner, som køreglade mænd og kvinder måtte have lyst til at vide.

Et par af hans bedste råd er:
- Skift olie og oliefilter ofte. Det er motorens bedste og billigste livsforsikring. Gordons bil har fået ny olie for hver 3000 miles eller 4827 kilometer. - Brug nogle minutter hver uge med at efterse motorrummet. Selv de mest utekniske bilejere kan kontrollere væsker eller holde øje med dårlige slanger eller drivremme. Check også batteriets forbindelser, siger Irv Gordon.Da tælleren i 1987 passerede en million miles - 1,6 millioner kilometer - fejrede han det runde tal med nye nummerplader med teksten MILNMILR. De vakte opsigt og gjorde med et slag hans kirsebærrøde Volvo berø
Da tælleren i 1987 passerede en million miles - 1,6 millioner kilometer - fejrede han det runde tal med nye nummerplader med teksten MILNMILR. De vakte opsigt og gjorde med et slag hans kirsebærrøde Volvo berø


1 af 6 Det er ikke omkostningsfrit at køre så mange kilometer. Irv Gordon har tre ekskoner, som er slidt op af mandens besættelse for at age omkring overalt.
2 af 6 
3 af 6 
4 af 6 Da tælleren i 1987 passerede en million miles - 1,6 millioner kilometer - fejrede han det runde tal med nye nummerplader med teksten MILNMILR. De vakte opsigt og gjorde med et slag hans kirsebærrøde Volvo berømt.
5 af 6 
6 af 6 Amerikaneren Irv Gordon, har nu kørt tre mio. miles i sin Volvo P1800 fra 1966. Og han kører stadig. Foto: Volvo
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere