Undersøgelse: Elendig bag rattet, når du har tømmermænd

Så er det bevist: du er en dårligere chauffør dagen efter - selvom du er ædru

Du havde sikkert på fornemmelsen Men nu har et britisk forskerhold påvist, at man er en ringere chauffør, når man har tømmermænd. Foto: Colourbox
Du havde sikkert på fornemmelsen Men nu har et britisk forskerhold påvist, at man er en ringere chauffør, når man har tømmermænd. Foto: Colourbox

Alle ved, at det er farligt at køre bil, når man har drukket. Og måske har du også en fornemmelse af, at du også er en dårligere bilist efter at spritten har forladt kroppen. For mange kommer det måske ikke som en overraskelse, men nu er det bevist:

Du kører dårligere bil dagen derpå og sprutten er dunstet af.

En forskergruppe ved University of the West of England (UWE) har påvist, at vi reagerer langsommere og mere uregelmæssigt dagen derpå.

Det fortæller Chris Alford fra UWE, som ledte studiet, hvor man lod en række forsøgspersoner køre bil i 20 minutter i en simulator.

- Du kan sige, at deres kørestil virker som om at de er påvirkede udover alkolholgrænsen, men selvfølgelig havde de ikke alkolhol i blodet længere, fortæller Chris Alford.

- Simulationen repræsenterer en situation, som mange kan forholde sig til. De fleste mennesker er klar over farerne ved at køre efter en nat, hvor de har drukket, men de har også behov for rådgivning for den næste dag.

Et tilsvarende studie ved det hollandske Utrecht University viste noget tilsvarende, da forsøgspersoner skulle køre en time på motorvej aftenen efter at have drukket 10 genstande.

Færdelsloven tager højde for tømmermænd
Færdselsloven tager faktisk højde for netop den slags situationer: Man må ikke køre bil, hvis man er overanstrengt, svækket pga. af sygdom eller er træt.

- Det siger paragraf 54 i Færdselsloven. Problemet er jo bare, at det rigtig svært at bevise om en chauffør har været træt, fortæller politkommisær ved Københavns Politi Mogens Knudsen.

Du kører som om du er fuld

- Når vi kører op på siden af en bilist, som har en tændt mobiltelefon i skødet, som han følger med i, kan vi godt stille noget op, men er han ukoncentreret fordi han er træt eller har tømmermænd, er det svært for os at føre sagen til en dommer og bevise noget, fortæller Mogens Knudsen, og tilføjer, at manglende koncentrationen er med i stort set alle uheldt - og er meget mere repræsenteret i uheldene på vejene end sprit i blodet.

Taber hastighed
Mogens Jensen har i øvrigt et trick, der nemt afslører om du selv eller han eller hun, der kører bilen er træt eller på anden vis har mistet koncentrationen:

- Det første tegn, er at du sætter farten ned - uden at du selv er klar over det - prøv at tage dig selv i det, næste gang, du kører og sidder bag rattet.

Bilister siger nej til mobilsnak - og snakker videre