380.000 VW-biler ramt af automatgear-bøvl

DSG-automatgearet er lækkert, men ender med at koste nogle ejere dyrt

Garantien på Lars Hansens Volkswagen Golf 1,6 TDI Variant DSG var lige udløbet, men så skulle koblingerne skiftes.
Garantien på Lars Hansens Volkswagen Golf 1,6 TDI Variant DSG var lige udløbet, men så skulle koblingerne skiftes.
Følg Biler

Automatgearet DSG er en teknisk genistreg. Men det er også en genistreg som betyder, at man i Kina har været nødt til at lave en værkstedsaktion på 380.000 biler. På trods af de store tal mener VW ikke, at problemerne kan kaldes generelle.

Herhjemme har der da heller ikke været det store medie-virak omkring emnet - bortset fra Bil Magasinet som i efteråret tog emnet op i denne historie.

Men lad os begynde med begyndelsen. For hvad er det egentlig problemerne går ud på?

For nemheds skyld kan vi beskrive DSG-gearkassen som en parallelforbindelse af to almindelse gearkasser. Den ene gearkasse tager sig af 1-3 og 5 gear, og den anden af 2-4 og 6. gear. Det giver mulighed for umærkelige og super-korte gearskift - og et automatisk gearskift, som bruger væsentligt mindre brændstof end en normal automatgearkasse.

DSG findes under forskellige navne i bilerne fra Audi, Skoda, Seat og VW.

Ikke kun i Danmark:

VW's gearkasseproblemer rammer Danmark

Det er ikke alle DSG-gearkasserne, der bøvler:

Gearkassen findes med 6 og 7 gear. Og det er den syvtrins, der har problemer: Klagerne handler om VW’s 7-trins udgave, som internt er kendt som DQ200. Den debuterede i 2008 og flere ejere har oplevet, at gearkassen begynder at skurre mellem gearene, sige klonk-lyde eller at koblingerne er blevet slidt ned på alt for kort tid.

Skurken er gearkassens hjerne, den såkaldte mekatronik-enhed (blanding af mekanik og elektronik), som beregner, hvornår der skal skiftes gear.

Han har prøvet det:

- Min VW skal renoveres efter 30.000 km

Volkswagen Danmark erkender, at de har set problemer ved godt 300 gearkasser i Danmark. Det svarer til 3,7 pct. af de solgte Volkswagen med DSG7. I foråret skulle over 400.000 kinesiske folkevogne med DSG-gear på værksted.

1,6 mio. biler kan rammes
For at imødekomme yderligere problemer har Volkswagen på globalt plan derfor besluttet, at samtlige biler, og det er i alt 1,6 mio. biler med 7-trins DSG skal have skiftet olie. Problemerne med DSG-gearkasserne har især vist sig under varme og fugtige vejrforhold, hvor nogle af additiverne i den syntetiske olie danner krystaller, der kan påvirke elektronikken i gearkassen.

Derfor vil man nu udskifte olien til en mineralsk type. Hos VW i Danmark understreger man, at der ikke er tale om en tilbagekaldelse, men om en værkstedsaktion, der omfatter cirka 9.000 biler indregistreret fra 2008.

Importøren mener ikke, at der er tale om en generelt problem i Danmark.

På spørgsmålet om 3,7 pct. ikke er en høj andel, svarer Volkswagens danske pressechef, Søs Righolt Ilum:

- I Danmark er der solgt 9.000 VW-biler med DSG7-gear, og ud af dem har vi 311 sager, så selvfølgelig er det ikke et generelt problem. Hakkende gearskift på DSG kan skyldes fejl i Mechatronic-enheden, en defekt sensor, eller at bilens motor ikke kører, som den skal, da en fejl på motoren kan give udslag i et dårligt skiftemønster. Ved kundeanker af denne type vil en diagnose med en tester være en nødvendighed for at lokalisere hvilken reparation, der skal sættes i værk, og for at fastslå om der evt. er en opdatering, som kan afhjælpe problemet, siger hun.

Selvom risikoen for nedbrud ikke er overvældende, så er det som DSG-ejer med at krydse fingre for at gearkassen holder, da en ombytningsgearkasse løber i 50.000 kr., før den er monteret. Er det blot koblingerne, der er slidt løber udgiften op i 15.000 – 18.000 kr. Og Mechatronic-enheden koster et sted mellem 15.000 kr. og 20.000 kr. I mange tilfælde yder VW kulance efter den to-årige garanti er udløbet, så kunden måske kun skal betale halvdelen eller mindre, hvis bilen har været passet med service på et VW-værksted.

FDM kalder sagen voldsom

FDM har fulgt sagen med gearkasserne, og teknisk konsulent Jacob Mortensen siger:

- Vi har holdt øje med sagen gennem et stykke tid, og det er ikke vores indtryk, at problemet er voldsomt stort i omfang. Men for de ejere, der er uheldige, er det selvfølgelig ikke godt, at de må leve på værkstedets nåde. De er bundet til mærkeværkstederne, hvis de skal have chance for at få dækket nogle af omkostningerne, hvis de er uheldige. Det bryder vi os ikke om. I det hele taget er det ikke godt, at der kun er to års garanti på biler, når man kan komme ud for så voldsomme regninger på reparationer, siger Jacob Mortensen.

Hos Volkswagen siger Søs Righolt Ilum om garantien:

- Nogle asiatiske mærker har haft brug for at tilbyde ekstra garanti for at styrke tilliden til deres mærker, det har vi ikke. Man kan dog tilkøbe ekstra forsikring ud over de to år. Jeg kan bare sige, at hvis man har problemer, så tag til et VW-værksted. Vi tilbyder at hjælpe kunder med problemer med hel eller delvis kulance .Vi kan kun opfordre bilejere med problemer til at komme ind på et mærkeværksted, lyder det.

Volkswagen er ikke alene med DSG. Hos Audi hedder det S-tronic, mens Seat og Skoda holder sig til DSG-navnet. At det er Volkswagen, der står på mål for fejlene, skyldes først og fremmest at VW sælger flest biler.

Pressechef hos Audi Danmark, Bente Kløvgaard siger:

- Det er begrænset, hvor mange Audier, der er solgt med denne gearkasse - primært Audi A1 og A3. Derfor er det ikke rigtigt et tema hos os. I henhold til vores systemer er der inden for de seneste to år foretaget tre reparationer, siger hun og opfordrer til, at usikre kunder henvender sig til deres forhandler.

Hos Seat er beskeden:

- Vedr. DSG 7 så har Seat meget få antal kørende i Danmark og har ikke registreret nogen problemer hos dem. Bilejere som henvender sig - også efter garantiens udløb - vil naturligvis blive hjulpet via kulance, siger direktør Jesper Stoltenberg-Mathiesen. Der er lidt flere Skoda Octavia med gearkassen, men heller ikke her kender pressechef, Peter Lorenzen, til problemer.

Mur af tavshed
Muren af tavshed fra Audi, Seat og Skoda understøttes af, at de ved redaktionens slutning heller ikke har sendt informationer ud om evt. olieskift på deres biler.En række ejere af biler med VW-koncernens 7-trins DSG-gear har oplevet problemer. VW har hidtil afvist, at der er tale om et generelt problem, men gennemfører nu en aktion, hvor de vil skifte olie på alle solgte biler med den pågældende gearkasse for at imødekomme evt. problemer.
En række ejere af biler med VW-koncernens 7-trins DSG-gear har oplevet problemer. VW har hidtil afvist, at der er tale om et generelt problem, men gennemfører nu en aktion, hvor de vil skifte olie på alle solgte biler med den pågældende gearkasse for at imødekomme evt. problemer.


LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind