Bilklub manipulerede afstemning

Manipulation i afstemning i tysk bilklub koster chefredaktør jobbet. VW lægger afstand til bilklubben

ADACs chefredaktør overrækker æresprisen 'Den gule engel' til VW-chef Martin Winterkorn, fordi VW Golf fik flest stemmer i en afstemning, som ADAC afholder. Men nu viser det sig at ADAC har manipuleret med tallene. Det koster chefredaktøren jobbet og får VW til at vende sig fra ADAC
ADACs chefredaktør overrækker æresprisen 'Den gule engel' til VW-chef Martin Winterkorn, fordi VW Golf fik flest stemmer i en afstemning, som ADAC afholder. Men nu viser det sig at ADAC har manipuleret med tallene. Det koster chefredaktøren jobbet og får VW til at vende sig fra ADAC

3.409 stemmer på VW Golf blev lavet om til 34.299 stemmer i den årlige brugerafstemning ‘Gelben Engel’ om læsernes foretrukne biler.

FDMs tyske søsterklub ADAC foretager en gang om året en brugerafstemning, der skal kåre tyskernes foretrukne biler. Og i år stemte 3.409 af bilklubbens medlemmer på VW Golf, men det tal var åbenbart så sølle, at ADAC pumpede tallet op til det tidobbelte for at få afstemningen til at se mere populær ud. I betragtning af at ADAC har mere end 18 mio. medlemmer er det for ADAC en skuffende lav stemmeantal, der kan rejse tvivl om afstemningens værdi.

Nægtede alt
Den tyske forbrugerorganisation har indtil i søndags nægtet at fremlægge dokumentation for stemmetallene, men i stedet givet udtryk for, at der var tale om det var medierne der var galt på den og beskyldt medierne med Süddeutsche Zeitung i spidsen for at drive ‘skandalejournalistik’.

Således har både klubbens forretningsfører, Karl Obermair, og klubpræsidenten, Peter Meyer været ude efter medierne.

Men ifølge en pressemeddelelse fra ADAC skulle ADACs chefredaktør Michael Ramstetter fredag have erkendt, at der har været pyntet på stemmetallene. ADAC har dog ikke flyttet rundt på placeringerne i afstemingen.

Stopper øjeblikkeligt
I pressemeddelelsen hedder det, at stemmetallene som opgivet af ADAC var højere end i virkeligheden, og at Michael Ramstetter har givet udtryk for, at der er pyntet på tallene og at det alene er hans ansvar. Derfor opgiver han med øjeblikkelig virkning alle funktioner hos ADAC.

Også galt tidligere år
Samtidig erkender klubben, at der er tegn på, at der også i tidligere år har været manipuleret med afstemningen. Forretningsfører Obermair har nu bestilt en intern gennemgang af sagen, skriver Süddeusche Zeitung.

Den tyske avis skriver, at ADAC også ændrede tallene i 2013. Her havde ADAC opgivet et stemmetal på 290.000, mens det rette tal var 76.000.

I dagens udgave skriver Süddeutsche Zeitung så yderligere, at der også i 2011 og 2012 frit er opfundet nogle stemmer.

Hos den ‘vindende’ bilfabrikant Volkswagen vil give den Gule Engel tilbage til ADAC - og vil ifølge Süddeutche Zeitung ‘overveje hvordan man skal håndtere prisen’.

EU-ombudsmand: Er der mere?
Offentliggørelsen fra chefredaktøren har fået flere politikere på banen. CSU leder Horst Seehofer udtaler blandt andet at han ‘ikke er overrasket’. Horst Seehofer udtaler, at han altid har undret sig over at ADACs tal er svære at genkende, når man diskuterer vejskatter.

EUs forbrugerformand Forbrugerombudsmanden af EU-gruppen, Mechthild Heil, sagde, at det rejser spørgsmålet om, hvorvidt ADAC har forfalsket andre statistikker i egen interesse.