Annonce:
Annonce:

Bilkøbere fravælger dieselmotorer

Danskernes forkærlighed for dieselbiler er faldet brat, siden finanskrisen satte ind, hvor fire ud af ti private kørte diesel. I dag er den andel halveret

Ford 1.0'er med op til 125 hk er en fremragende motor, som er med til at give benzinmotorerne medvind.  Foto: Anders Berner
Ford 1.0'er med op til 125 hk er en fremragende motor, som er med til at give benzinmotorerne medvind. Foto: Anders Berner
Annonce:
Følg Biler

Benzinbiler vinder tabt terræn fra de dieseldrevne.

Det sker efter et årti, hvor det klæbrige og økonomiske brændstof en overgang var lige så populært som Allan Simonsen i Vild med dans.

Fremgangen toppede i 2008, hvor fire ud af ti private bilkøbere – fraregnet firmabilsfolket – købte dieselbrændere. Tallene for de første ti måneder af i år viser en andel på 17 pct. – mere end en halvering.

Topfart 9: bare brug vaskehallen

Men i reelle tal er der også sket et fald, nemlig fra 37.000 til 24.000 privatkøbte dieselbiler i fjor. Firmafolket kører dog stadig overvejende diesel.

Meget spiller ind
Der er flere årsager til forskydningen. Den største ændring kom med den økonomiske krise i 2008, forklarer Tejs Lausten Jensen, der er chefkonsulent hos De Danske Bilimportører.

Annonce:

- Tidligere kørte folk i større biler og længere. Samtidig med krisen fik de små mikrobiler, der kører langt på literen, deres gennembrud, lige som nye og mere brændstoføkonomiske benzinmotorer i de større klasser kom frem, siger han og peger på, at netop mikrobilerne har været medvirkende til, at der er solgt rekordmange biler herhjemme i 2011, 2012 og formentlig også i 2013.

For et par år siden kom der også nye bilafgifter, som begunstigede små sparegrise som Toyota Aygo og Co., der kører langt over 20 km/l.

Større afgift
Danmarks Automobilforhandler Forening, DAF, har også for nyligt slået til lyd for, at den udligningsafgift, der blev forhøjet i januar 2013, og som giver en ekstra omkostning til ejere af dieselbiler har fået salget af de ellers forholdsvis CO2-venlige dieselbiler til at styrtdykke.

Iagttagere påpeger dog, at udviklingen altså startede flere år før 2013 og skyldes andre årsager, men at afgiften formentlig har skubbet til den.

Jan Lang, som er analytiker hos Bilbasen, er enig. Han peger på, at de høje afgifter får bilejere til at gå nye veje omgåede, når forholdene ændrer sig.

Annonce:

- Danskerne er simpelthen så rationelle bilkøbere, at de reagerer lige så snart, at der er penge at spare ved at prøve noget andet, siger han.

Jan Lang vurderer, at grænsen mellem hvornår det er mest attraktivt at køre diesel frem for benzin nu har rykket sig fra 20.000 km om året til 25.000 km.

Simpelthen fordi benzinmotorerne er bedre end før, og udligningsafgiften er blevet markant højere.

Til gengæld er forskellen mellem prisen på benzin- og dieselbiler blevet mindre.

- Derfor kræver det en grundig analyse, før man beslutter sig, pointerer Jan Lang.

Regnestykket afhænger bl.a. af ens behov og den konkrete bilmodel.

Flere søger brugt benzinbil
Jan Lang ser også, at Bilbasen har oplevet flere søgninger på brugte benzinbiler frem for dieseler, især det sidste halvandet år.

Det er sket for de større bilers vedkommende. De mindre har nemlig hovedsageligt været benzindrevne i forvejen.

Annonce:

- Flere kigger på totaløkonomien, og her er der nye muligheder med nye effektive motorer som for eksempel 1,2 TSI fra VW-gruppen, der kører langt på literen. Udbuddet er dog forholdsvist lille for de større modeller, siger Jan LangAnnonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: