Fotofælder: Politi i forklædning

Politiet på gule plader: Etaten har lov at lege titte-bøh-leg og gøre det sværere for bilisterne at spotte fotovogne i farten

I artiklen Ikke ulovligt: fotovogne på gule plader fortæller vi, at politiet har valgt at indregistrere de 25 fotovogne (og siden hen 75 yderligere) på gule i stedet for på hvide nummerplader, som hang på de hidtidige og nu afmeldte fotovogne.

Det har fået en del læsere op af stolene og ind til tastaturet. En del af vores læsere mener, at fotovognene er på gule plader for at dække over, at der er tale om politibiler. Sådan lyder noget af kritikken mod de nye fotovogne på gule plader. Men det må politiet faktisk godt - altså lege gemmeleg.

Vicepolitiinspektør Jørn Pakula Andresen er den ansvarlige for fotovognene hos Rigspolitiet, fortæller os, at den faktisk er god nok:

Ifølge Jørn Pakula kan politiet frit vælge mellem gule og hvide plader.

EB:Er det fordi I vil være snedige og ligge på lur?

- Nej, men nogle gange skilter vi: her har vi en fartkontrol, lad nu være med at køre for stærkt, og andre gange har vi måske ikke lyst til at afsløre vores identitet.

Det er dog svært at være anonym derude, mener Jørn Pakula Andresen:

- Jeg synes ikke vi har lagt os voldsomt i selen for at blive uidentificerbare. Alle fotovognene har et særligt udseende med et højt tag, og er af samme bilmærke.

Gule nummerplader på fotovogne er i øvrigt ikke noget nyt fænomen. Den 4. juli 2001 fotograferede FDMs daværende fotograf og journalist Leif Nielsen en af politiets dengang nye fotobiler på Øster Farimagsgade i København. En rød Toyota Hiace.

- Men dengang var justitsminister Sonja Mikkelsen ikke interesseret i luskerier, så den med politibiler på gule plader fik en hurtig afslutning tilbage i 2001, fortæller Leif Nielsen.

Politiet er i sin fulde ret til at vælge gule eller hvide nummerplader, som de lyster. Politiet betaler nemlig ikke registrerings- eller ejerafgift af bilerne, og af samme årsag skal skal man - som borger - også betale registreringsafgift af politibiler på hvide plader, når de sælges videre på eksempelvis bilauktioner.

Fotovognene skal i øvrigt ikke have navn og cvr-nummer på siden, som du kan se her

0 kommentarer
Vis kommentarer