Fartgale ramt af bøderegn

Staten tjener styrtende på de billister, som trykker lidt for hårdt på speederen

Foto: Anders Berner
Foto: Anders Berner
Følg Biler

Indtægterne fra bødeopkrævninger til danske borgere, som har kørt for hurtigt i deres biler, er enorme og et væsentlig bidrag til finansloven, skriver Helsingør Dagblad.

Indtægterne fra de automatiske fartkontroller på de danske veje er steget eksplosivt i de senere år. Det viser tal fra Rigspolitichefen, som Helsingør Dagblad er kommet i besiddelse af.

I sit svar til Folketingsmedlem Karsten Lauritzen fra Venstre, har Rigspolitichefen gjort rede for indtægterne fra den automatiske trafikkontrol (ATK) i Danmark fra årene 2000 til og med 2013.

Ikke ulovligt: Fotovogne på gule plader

Steget med raketfart
Den viser, at de automatiske trafikkontroller i kraft af fartmålervogne i vejsiderne har været en lukrativ forretning. I 2000 lå indtægterne fra bødesagerne i forbindelse med ATK-kontroller på 57,4 millioner kroner. Siden er indtægterne næsten uden undtagelse steget med raketfart.

Fotofælder: Politi i forklædning

Sidste år kradsede politiet således 358,4 millioner kroner ind på ATK-kontoen - eller cirka seks gange så meget som i 2000. Sidste år indgik Enhedslisten og regeringen aftale om at sætte de såkaldte 'stærekasser' med automatiske fartmålere op på udvalgte strækninger i løbet af 2014.

I 2015 kommer de over hele landet. Det vil ifølge prognoserne få indtægterne til at eksplodere.

Sådan snyder du fotofælden - lovligt

Napper endnu flere penge
Rigspolitiet skønner, at beløbet vil stige med yderligere 100 millioner kroner i løbet af i år, og til det dobbelte, altså til næsten en milliard kroner, i 2015.

Staten budgetterer med indtægterne. Til beløbet fra de automatiske trafikkontroller skal lægges de bødeindtægter, politiet kradser ind med laserfartmåler på udvalgte strækninger, som det for eksempel sker med de omstridte fartmålinger på Kongevejen i Helsingør i disse uger.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+