Android eller Apple i bilen?

Apple og Google kæmper om herredømmet i bilerne, hvor telefoner og tablets integreres

Den nye Citroën C1 og de to andre trillinger byder på Systemet Mirror Link, hvor telefon og bil smelter sammen, så man kan styre sin smartphone på en syv tommers skærm. Foto: Citroën
Den nye Citroën C1 og de to andre trillinger byder på Systemet Mirror Link, hvor telefon og bil smelter sammen, så man kan styre sin smartphone på en syv tommers skærm. Foto: Citroën
Følg Biler

For nylig var vi nede og se den nye VW Polo. PR-folkene og multimedie-ingeniørerne fortalte lystigt om bilens smarte integration med mobiltelefonen. Men ganske behændigt lykkedes det PR-folkene at undgå at tale om, at bilens system ikke kunne bruges sammen med iPhones. Og jo - iPhonen kan sagtem kobles på via bluetooth eller ladekabel, men alle de smarte funktioner, som blev vist frem - dur ikke sammen med en iPhone.

Og for nylig har vi kørt en helt ny Toyota Aygo, som netop skal sælges på sit smarte multimediasystem - men igen fungerer det ikke sammen med Apple. Og lur os, om der ikke er en eller to købere, som vælger bilen fra, fordi den ikke passer sammen med iPhonen. Men det er på vej, lovede Toyota.

En række producenter Snart kan Apple-ejere bruge funktionerne fra deres telefoner og tablets direkte på bilernes berøringsskærme. Og lur os, om spørgsmålet om Apple eller Android kan lokke nye bilkøbere til - eller skræmme dem væk, hvis bilen ikke matcher deres mobil-telefon.

På vej
Apple har foreløbig lavet aftaler med Volvo, Mercedes og Ferrari om at integrere softwaren i systemet Carplay, mens Honda, BMW, Ford, GM Nissan og Toyota er på vej. På den anden side arbejder Google med Open Auto Alliance, hvor firmaet prøver at skabe et andet system baseret på android-teknologien, som for eksempel Samsung og mange andre bruger.

Det er et slag, som allerede begynder, når den næste generation af trillingerne Toyota Aygo, Peugeot 108 og Citroën C1 lander herhjemme til juni. De er udstyret med den såkaldte Mirror link- teknologi, hvor ejere af android-telefoner kan styre telefonen på bilens skærm.

Med Apples Carplay smelter iphone, ipad eller ipod dog langt mere sammen med bilen. Hos Volvo, hvor systemet debuterer i den nye XC90 til efteråret, er kabinens design tilpasset Apples. Her vil man også kunne talestyre systemet med Apples Siri-funktion.

- Iphone-brugere vil føle sig fuldstændig hjemme i en ny Volvo. Vi har skabt en fuldt integreret brugeroplevelse i den store lodrette touchscreen, der løfter den fornemmelse, man har, når man bruger mobile enheder i en bil op på et helt nyt niveau, lyder det fra Håkan Samuelsson, adm. direktør og koncernchef for Volvo Personbiler.Med Apples Carplay-system, her i den nye Volvo XC90, integreres Appels univers med Volvos. Foto: Volvo
Med Apples Carplay-system, her i den nye Volvo XC90, integreres Appels univers med Volvos. Foto: Volvo


Samarbejdet i bilindustrien sker ikke uden skepsis. Bilfabrikkerne vogter nemlig nidkært over deres design- og brandværdier, og de er ikke meget for at overlade kontrollen til virksomheder ude fra.

Samtidig er der et sikkerhedsspørgsmål. Bilfirmaerne har forsket meget i hard- og software, som ikke fjerner førerens opmærksomhed fra vejen. Og det er ifølge Automotive Week usikkert, om for eksempel Apple kan garantere samme sikkerhed.

- Er der nogen firmaer, der vil afgive hele kontrollen til et elektronikfirma? Nej vel. Det er nemlig bilfabrikanten, som bliver sagsøgt, hvis noget går galt, lyder det fra Mark Boyadjis, som er analytiker hos IHA Automotive, til branchebladet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+