Sådan får du mest for din bil

Guide: Sådan kommer du nemmest af med bilen - og får mest for den

Når du skal sælge din bil, bør du gøre det nemt for køber at overskue købet. Det nytter f.eks. ikke noget at han ikke kan læse hvornår tandremmen er udskiftet. Det skal der være dokumentation på. Enten i servicehæftet eller i motorrummet. Foto: Anders Berner
Når du skal sælge din bil, bør du gøre det nemt for køber at overskue købet. Det nytter f.eks. ikke noget at han ikke kan læse hvornår tandremmen er udskiftet. Det skal der være dokumentation på. Enten i servicehæftet eller i motorrummet. Foto: Anders Berner

Vi køber biler som gale. Sidste år købte vi 182.000 nye bil, og bedømt på salget i første kvartal i år, bliver 2014 endnu bedre. Nybilsalget er trods nye højder stadig en skygge af brugtbilsalget. Sidste år blev der handlet 537.000 brugte biler - og lige netop april er en højtid for brugtbilsalg.

Men brugtmarkedet er broget og enormt svært at gennemskue, så hvordan sikrer man den bedste pris samtidigt med et hurtigt salg, når man skal af med sin bil. Og hvordan sikrer du dig den bedste købspris, når du skal have ny, brugt bil. Jeg har spurgt tre brugteksperter om netop deres råd:

Sådan får du en høj salgspris:
- Start med at køre den til et prof klargøringsfirma, så du ikke kan genkende bilen, når du får den igen. Har selv en gammel Mercedes, som fik en klargøring inklusiv en gang sæderens - noget jeg aldrig selv ville havet kunnet gøre. Den har fået en sæderens, og det var noget jeg aldrig selv kunne gøre. Hvis jeg skulle sælge den, ville jeg kunne få 25.000 kr. for den. Andre typer biler stiger nemt ti procent i pris med en klargøring.

- Tag så mange billeder af bilen som overhovedet muligt - på neutral baggrund, ikke noget med et slot i baggrunden. Det er jo ikke en hest du skal sælge, vel?

- Sørg for at tage billederne en dag som i dag, hvor det har været tørt og lettere overskyet. Stil bilen med let drejede forhjul. Åbn døre og klapper og skyd enten i total skygge eller i let overskyet vejr er endnu et fotoråd fra Steen Bachmann.Vær ærlig
Og så er der jo spørgsmålet om selve teksten:

- Være ærlig - lad være med at love mere end man kan holde. Det giver bagslag, når køber kommer ud for at se bilen. Og så kan jeg personligt godt lide personlige beretninger. Det går selvfølgelig ikke, hvis det en kedelig grå Skoda, der skal sælges.

- Og så husk for guds skyld at undersøge hvad den skal koste. Vær lidt realistisk - lad nu være med at forsøge at sælge den til en for høj pris, siger Steen Bachmann.

Når du tager billeder af bilen, skal der ikke være forstyrrende ting i billedet. Det flytter køberens fokus, mener Steen Bachmann fra Brugt Revyen
Når du tager billeder af bilen, skal der ikke være forstyrrende ting i billedet. Det flytter køberens fokus, mener Steen Bachmann fra Brugt Revyen
Find den rette pris
Netop det med at sætte en forkert pris kan Johan Frederik Schjødt fra bilsitet Autouncle.dk bekræfte. Johan og hans kolleger samler alle brugtbilerne på markedet på et sted og har desuden specialiseret sig i at vurdere brugte biler på en markedsbaseret måde, som efter hans mening mere realistisk vurdering end alle andre brugtbilberegnere på markedet.

- Det er utrolig vigtig, at prisen er korrekt. Mange privatkøbere har det med at overvurdere deres egen bil, og du risikerer, at der sker det samme som med huse: Hvis bilen er for dyr opdager køberne det. Så bliver liggetiden lang og risikoen for at du slet ikke kommer af med den overhængende, siger Johan Frederik Schjødt.

Autouncle har et værktøj, som fortæller hvor lang tid du kan forvente hvor lang tid det tager at sælge bilen, hvis du sætter den til en bestemt pris. Rapporten, som downloader i pdf-format ( Se eksempel på en Honda Civic) fortæller dig også hvad der sker, hvis du sætter prisen op eller ned i forhold til den foreslåede pris. Den finder du her.

Du kan også vælge at bruge vurderingsmaskinen bilpriser.dk.

Gør købet overskueligt
Fra Bilbasen - Danmarks største brugtbilsite - er et råd fra pressechef Jan Lang, at man sælger skal gøre det nemt for køber at overskue bilen, som skal skifte hænder.

- Du skal afmystificere købet, siger Jan Lang.

- Hjælp køberen på vej. Det handler om at gøre købet overskueligt for køber. Der må ikke være noget, han er i tvivl om. Det betyder i praksis, at servicebogen skal være udfyldt til punkt og prikke, at der skal være tydelige angivelse af hvornår tandremmen eller andre vigtige dele er skiftet.

Du bør også være forberedt på at køber spørger ind til eventuelle problemer med bilen- hvis han gerne vil vide hvorfor noget sidder løst eller rasler - bør du have svar på rede hånd. Han skal vide, at du ikke er ligeglad med bilen.

Jan Lang anbefaler desuden, at man som sælger bruger de sociale medier til at gøre opmærksom på sin bil.

Det kan også være en god ide at tage et enkelt billede af dig selv sammen med bilen - nogle købere kan godt lide at få ansigt på sælger inden de ringer eller skriver. Køberen vil alligevel forsøge at lure dig af - finde ud af hvad du er for en type.

1 kommentar
Vis kommentarer