Penge i at fjerne bilafgifterne

Det giver plusser på samfundskontoen at fjerne registreringsafgiften, viser en ny rapport

Hvis de danske bilafgifter bliver fjernet, vil det gavne samfundsøkonomien og danskernes pengepung, viser nye tal fra Skatteministeriet. Men det vil koste statskassen 7 mia. Derfor vil regeringen, Venstre og DF ikke fjerne afgifterne. Bilismen koster Danmark 17 mia. om året. Danskerne betaler omkring 45 mia. for mobiliteten
Hvis de danske bilafgifter bliver fjernet, vil det gavne samfundsøkonomien og danskernes pengepung, viser nye tal fra Skatteministeriet. Men det vil koste statskassen 7 mia. Derfor vil regeringen, Venstre og DF ikke fjerne afgifterne. Bilismen koster Danmark 17 mia. om året. Danskerne betaler omkring 45 mia. for mobiliteten

Hvad sker der, hvis man fjerner registreringsafgifterne på biler? Det spørgsmål stillede Liberal Alliances Ole Birk Olesen til skatteminister Morten Østergaard sidste sommer. Og nu er svaret dukket op - og det er interessant læsning.

Det viser sig nemlig at en afskaffelse af registreringsafgiften på biler - udover at gøre bilerne billigere at købe - også har en positiv gevinst for samfundet, afslører tallene, som Skatteministeriet har regnet sig frem til.

Uspiselige tal
Fjerner man afgifterne helt, vil det - ifølge beregningerne - koste statskassen et tab på 14,5 mia. kroner. Men nettotabet - efter adfærdsændringer hos danskerne - vil blot være 6,7 mia. kroner - og borgerne vil samtidig blive 16,2 mia. kroner rigere, fastslår Skatteministeriet. Tabet er langt mindre end de 15-20 mia. kroner, som regeringen tidligere har været ude med som omkostning, og ifølge Ole Birk Olsesen er de nye tal formentlig ikke noget, der huer regeringen:

- Skatteministeren Thor Möger Petersen har tidligere været ude med tal på 15-20 mia, og så er det måske ikke så heldigt, at det kun koster 6-7 mia, fortæller Ole Birk Olesen.Ole Birk Olesen (LA) ønsker at fjerne registreringsafgifterne. Han er selv glad for biler, og ejer en Tesla, som der ikke er afgifter på. Men sådan en kan vi ikke allesammen klare os med, mener han. Og derfor må afgifterne væk, så danskerne kan få råd til ordentlige og sikre biler
Ole Birk Olesen (LA) ønsker at fjerne registreringsafgifterne. Han er selv glad for biler, og ejer en Tesla, som der ikke er afgifter på. Men sådan en kan vi ikke allesammen klare os med, mener han. Og derfor må afgifterne væk, så danskerne kan få råd til ordentlige og sikre biler
Se også: Så lidt tjener staten på bilafgifter

- Jeg tror man har siddet og grublet over hvordan man kunne servere tallene, så de var mest spiselige for regeringen. Det har så taget ni måneder.

- Jeg er ikke overrasket over effekterne, men jeg er glad for at ministeren er villig til at indrømme den, siger Ole Birk Olesen, som oprindelig stillede spørgsmålet til skatteministeren, men har måttet vente otte måneder på at få et svar, som han selv mener burde kunne udregnes på en halv dag.

Nulvækst skal betale gildet
Liberal Alliance mener, at registreringsafgiften skal afskaffes, og de penge, som kommer fra nulvækst i det offentlig forbrug, skal bruges til at dække tabet i registreringsafgift.

- Regeringen vil i 2020 bruge 22 mia. mere i den offentlige sektor end i 2013, og hvis man ikke vil bruge de 22 mia. har man en mulighed for at bruge pengene på en anden måde - og en tredjedel kan man så bruge på at afskaffe registreringsafgiften, uddyber Ole Birk Olesen.Volvo V70 er svenskernes mest købte køretøj. I Danmark koster den fra 525.000 kr. Svenskerne betaler omkring 236.000 kr. for den
Volvo V70 er svenskernes mest købte køretøj. I Danmark koster den fra 525.000 kr. Svenskerne betaler omkring 236.000 kr. for den


- Jeg kan også sige det på en anden måde. Regeringen vil lade det offentlige forbrug stige med 0,6 procent om året frem til 2020. Hvis man bare lod det vokse med 0,4 procent, ville der være råd til at betale tabet fra registreringsafgifterne.

FDM: Det vil gavne økonomien
Thomas Møller Thomsen, direktør for FDM - Forenede Danske Motorejere, mener, at konklusionen er, at det vil have en positiv effekt på samfundsøkonomien.

- Vi synes at det er en dum afgift, som kun går ud på at få penge i statkassen, men nu siger Skatteministeriet, at det tillige er en dyr afgift. Og det vi gerne så, var, at danskerne får mulighed for at købe biler, der modsvarer deres behov og samtidig er sikrere og mere miljøvenlige. I dag har danskerne ikke råd til de grønneste biler - f.eks. hybridbiler.

Bortskaffelsen af registreringsafgiften vil desuden give højere mobilitet i samfundet, og dermed mere velstand i samfundet, mener FDM-direktøren, der ikke tror at det vil resultere i flere biler på vejene.Her er den mest solgte bil i Danmark - en VW Up. Selvom den er udmærket, mener hverken Liberal Alliance eller FDM at danskerne kan være tjent med den som bil nummer ét.
Her er den mest solgte bil i Danmark - en VW Up. Selvom den er udmærket, mener hverken Liberal Alliance eller FDM at danskerne kan være tjent med den som bil nummer ét.


- Vi skal huske på, at de fleste danskere ikke kører på de trafikerede indfaldsveje omkring københavn, men rent faktisk kører i omegnen og længere ude, hvor der er god plads.

Selv om man fjerner registreringsafgifterne - lægger de danske bilister stadig 30 mia. kroner på bordet. Det Miljøøkonomiske råd har beregnet at bilerne koster 17 mia. om året, så selv hvis man fjerner registreringsafgifterne er der masser af penge til overs til at dække omkostningerne.

Og så er der problemet med bilerne, som folk allerede har købt og som falder i værdi, hvis bilerne generelt bliver billigere. Men det mener han ikke, er noget reelt problem.

- Der vil være folk der lige har købt bilen, der vil opleve at den er mindre værd, men bytteforholdet er det samme, når den næste bil, han køber også er billigere, forklarer Thomas Møller Thomsen.

Regeringen, DF og Venstre vil ikke være med
Indtil videre er der ikke flertal i Folketinget for at afskaffe registreringsafgifterne. Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten ønsker ikke at fjerne registreringsafgiften. Venstre - som også går ind for nulvækst i det offentlige forbrug, og som tidligere har sagt, at man vil kigge på registreringsafgifterne - ønsker det heller ikke.

Hos Radikale Venstre siger skatteordfører Nadeem Farooq til vores søster-site EPN:

- Der ligger ikke i arbejdet, at det skal give bilisterne en besparelse, for omlægningen skal være provenuneutral.

0 kommentarer
Vis kommentarer