Edderkop kan forårsage brand i biler

En særlig edderkop kan forårsage revner i benzintanken på Mazda6 - men kun i USA

Naturen er utilregnelig: En særlig edderkop laver spind i amerikanske udgaver af Mazda6 - og kan forårsage at tanken revner
Naturen er utilregnelig: En særlig edderkop laver spind i amerikanske udgaver af Mazda6 - og kan forårsage at tanken revner

En helt usædvanlig kærlighedshistorie er gået ud over en større pulje af amerikansk producerede Mazda6'ere.

Edderkoppen, som hedder Yellow Sac Spider elsker nemlig lugten af kulbrinter, som findes i rigelige mængder i benzintanke på biler. Og det er gået ud over en del biler på det amerikanske marked.

Edderkoppen søger på forunderlig vis ind i benzintankens udluftningventil på en helt bestemt bil: En Mazda6 af forrige generation, som bliver fremstillet i USA til det amerikanske marked - men udelukkende modeller med Mazdas 2,5 liters firecylindrede benzinmotor.

Inde i udluftningsslangen spinder edderkoppen et spind, som sætter sig som en prop og blokerer udluftningen. Og det kan føre til at overtryk i tanken og i værste fald brand eller eksplosion.

Ifølge bilproducenten har der været registreret ni tilfælde af edderkopperspind siden at Mazda foretog den oprindelige indkaldelse.

For at løse problemet, har Mazda udviklet et dæksel, som forhindrer edderkopperne i at blokere udluftningen. Men foranstaltningen har ikke løst problemet endegyldigt, fortæller PR-chef for Mazda i Nordamerika, Jeremy Barnes.

Derfor er Mazda kommet op med en yderligere løsning på problemet:

- En omprogrammering af bilens ECU (styrecomputer, red.) ændrer måden, som bilen tømmer det kulfilteret, som altså filtrerer den luft, der skubbes ud af tanken.

Selvom der er registreret en del tilfælde, er ingen personer kommet til skade i forbindelse med edderkoppens uheldige redebyggeri.

Tilbagekaldelsen gælder ikke danske Mazda'er. For selvom forrige generation af Mazda6 til forveksling ligner den amerikanske udgave, er der en del forskelle. Tanken er eksempelvis anderledes bygget, fortæller Mazda's danske pressechef, Jannik Olsen til Ekstra Bladet.

- Desuden findes edderkoppen ikke i Danmark, lyder det beroligende svar fra Jannik Olsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer