Vejhuller - staten afskriver sig ansvaret

FDM tabte en oplagt sag, hvor to bilejere fik ødelagt deres biler i vejhul - FDM fortsætter kampen mod staten

Bilfabrikkerne tester deres biler på dårlige veje - men bliver slaghullerne store nok, bliver bilerne alligevel skadet. Og Vejdirektoratet betaler ikke. Det forsøger FDM at lave om på
Bilfabrikkerne tester deres biler på dårlige veje - men bliver slaghullerne store nok, bliver bilerne alligevel skadet. Og Vejdirektoratet betaler ikke. Det forsøger FDM at lave om på

En absurd sag udspillede sig for nylig i Østre Landsret:

To bilister kørte i samme vejhul på en motorvej og fik ødelagt dæk og fælg. Det lød egentlig som en klokkeklar sag, mente man hos FDM - Ifølge vejlovens § 10 skal vejens ejere holde deres veje i ordentlig stand - det er altså staten, der har ansvar for at udbedre huller i den motorvej, som de uheldige bilister kører i. Men så enkelt var det ikke ikke i virkeligheden, viste det sig.

Ekstra Bladet skulle kun bevæge sig få hundrede meter væk fra Rådhuspladsen i København, før vi fandt et hul på cirka 14 centimeters dybde. (Foto: Thomas Lekfeldt) Bilnyheder - 1. mar. 2010 - kl. 22:16 Danmarks dybeste vejhul

Østre Landsret afgjorde nemlig, at Vejdirektoratet ikke har ansvaret for skaden på bilen, når en bilist kører i et hul i vejen. FDM førte sagen for de to medlemmer, der begge var kørt i hullet på motorvejen. Et hul, som Vejdirektoratet havde vurderet ikke skulle udbedres akut eller var nødvendigt at advare mod. Et hul, som mindst tre bilister fik skader fra.

Se også: FDM betragter ikke vejdom som principiel

Hullet var ikke farligt
Vejdirektoratet slap fri, fordi direktoratet og en skønsmand ikke var enige om, at hullet var trafikfarligt, fordi bilisternes dokumentation ikke var tilstrækkelig, og fordi 'Vejdirektoratet havde haft hullet under observation'.

Skønsmanden havde ellers vurderet hullet til at være 'voldsomt trafikfarligt' - men lige meget hjalp det ...

Fotos af hullet og den øvrige dokumentation for størrelsen og placeringen var nemlig ikke så klare, at Vejdirektoratet kunne blive pålat ansvar for skaderne – mener landsretten.

Og det åbner et spørgsmål, siger FDMs juridiske chef Per Alkestrup til Ekstra Bladet.

- Det kan være vanskeligt at se, hvordan landsretten forestiller sig, at bilisten skal kunne levere mere dokumentation, når det ud over at være forbudt at standse og opholde sig på en motorvej også er livsfarligt, siger Per Alkestrup.

Hul i hovedet
Hullet befandt sig på en motorvejstilkørsel, hvor det ifølge færdselslovens § 46 er forbudt at standse, og hvor man kun må færdes med sin bil.

- Vi finder det højst besynderligt, at danske bilister til trods for at de betaler 44 mia. kr. om året, ikke kan forvente ordentlige veje eller i det mindste erstatning efter en skade fra et hul i en dårligt vedligeholdt vej – medmindre bilisten kan løse den umulige opgave at måle op og fotografere på et sted, hvor det er forbudt – og farligt – at færdes til fods. Det er hul i hovedet, siger Per Alkestrup.

EB: Det lyder jo som om retten og Vejdirektoratet holder sammen?

- Vi oplever desværre, at myndigheder - som f.eks politiets udsagn - bliver taget mere alvorligt end almindelige danskeres utalelser, lyder det fra Per Alkestrup, der dog ikke vil beskylde Østre Landsret for at stå last og brast med Vejdirektoratet.

Ikke til højesteret
FDM har valgt ikke at føre sagen i Højesteret. Per Alkestrup frygter simpelthen, at Østre Landsret har fået drejet sagen på en måde, som gør, at Højesteret ville dømme tilsvarende, og den dom vil skabe et grundlag for en præcedens, som i sidste ende betyder, at bilisterne altid vil tabe en sag mod vejdirektoratet eller kommunen.

FDM har dog langtfra opgivet at føre sager mod stat og kommune.

- Vi er igang med at forberede flere tilsvarende sager mod Vejdirektoratet, lyder det fra Per Alkestrup.

Det gør du
Hvis du kører i et krater og laver en skade på din bil eller motorcykel, bliver det i første omgang bliver det dit forsikringsselskab, som betaler.

- Har man en kaskoforsikring, er det som udgangspunkt forsikringsselskabet, man anmelder skaden hos, forklarer konsulent hos Forsikringsoplysningen Riccardo Krogh Pescatori.

Men kaskoforsikringen kan koste i selvrisiko og bonustab, og selvrisiko kan man videreføre til skadevolder. I det her tilfælde kommunen, eller hvem der nu har vedligeholdelsespligten på vejen.

- Men før den ansvarlige myndighed punger ud, så skal du kunne bevise, at de burde have opdaget hullet og derfor har været skyld i din skade. I praksis er det dog et svært krav at få igennem, siger forsikringskonsulenten.

0 kommentarer
Vis kommentarer