Verdens hurtigste Rolls-Royce

Ny og sporty Wraith med 624 hk er den hidtil mest overlegne Rolls og markerer 10-året for BMWs ejerskab

Den nye Rolls-Royce Wraith koster cirka 8 mio. kr. på danske plader, men er så også den hidtil hurtigste bil fra det britiske luksusmærke. (Foto: Rolls-Royce)
Den nye Rolls-Royce Wraith koster cirka 8 mio. kr. på danske plader, men er så også den hidtil hurtigste bil fra det britiske luksusmærke. (Foto: Rolls-Royce)

Wraith hedder den. Selvfølgelig.

Rolls-folkene har nemlig tradition for at navngive modellerne efter betegnelser for spøgelser, og det er også tilfældet med den nyeste af slagsen, hvor den helt nye Rolls-Royce Wraith henviser til en skotsk betegnelse for et af de mere mørke og farligere spøgelser

Og foreløbig lever den helt op til sit spøgelsesnavn. Den BMW-producerede Rolls-Royce Wraith er et respektindgydende gespenst. Ligheden med dens britiske forfædre er slående. Men med sin køler-grill, der lyser op som en gravsten i fuldmånens skær, virker den endnu mere skræmmende på småfolk og tabere. Som det jo er meningen med den slags monumenter på hjul.

Nu står den på biludstillingen til almindelig beundring for enhver - og formentlig ualmindelig ærgrelse for ærkerivalen Bentley. For sikken bil og den ligner en oplagt konkurrent til Bentley Continental, som er blevet et kæmpe hit for Bentley.

Teknisk har den en vis lighed med Rolls-Royce Ghost, men den er kortere og lavere. Dermed er der lagt op til den mest velkørende Rolls-Royce nogensinde.

Som fordums modeller har den forhjulene helt ude i den lange snude, der rummer en V12 motor på 6,6 liter med direkte indsprøjtning, fuldt variabel ventilstyring og 48 ventiler, og transmissionen er en 8-trins automatisk fra ZF – og, by the way, de skøre englændere har udstyret gearet med gps-styring, så gearet selv kan regne ud, hvis man er på vej mod for eksempel et skarpt sving og dermed finder den selv et passende gear.

Bastant ser den ud. Men for at give indtryk af at den kan køre stærkt, har designerne grebet til et gammelt, engelsk fif: Det brede metalfelt bag ruderne i bagdørene skal give bagenden tyngde, så det ser ud som om bilen er ved at stejle for at komme fremad, selv når den holder stille. Og hvis det fif ikke synes overbevisende, så bare vent til de 624 heste sætter i galop. På 4,6 sekunder er rambukken oppe på 100 km/t, og efter nok en stund står speedometernålen på 250.

Ude i verden er prisen 250.000 euro, svarende til 2,2 millioner kroner. Skulle en hjemlig oliemagnat eller finansfyrste få lyst til at skrue danske plader på et eksemplar, skal der lægges yderligere næsten seks millioner i afgift, så prisen bliver cirka 8 mio. kr. på danske plader.

Rolls-Royce regner med, at det er USA, Mellemøsten og Europa, som især skal aftage den nye super-coupe, men ikke asiaterne, som mere er til store sedaner med overlegen bagsædeplads.Billedtext: Den nye Rolls-Royce Wraith koster cirka 8 mio. kr. på danske plader, men er så også den hidtil hurtigste bil fra det britiske luksusmærke. Foto: Rolls-Royce.

Billedtext: En langstrakt luksuscoupe med teknik fra Ghost og Phantom, det er Rolls-Royce Wraith, som kun tager 4,6 sekunder om at nå 100 km/t.

Billedtext: Interiøret er lavet med det fineste læder, og automatgearet er koblet op på en gps-sender, så bilen selv kan tilpasse gearene, alt efter, hvor mange sving, som er på vejen.

1 af 3 Interiøret er lavet med det fineste læder, og automatgearet er koblet op på en gps-sender, så bilen selv kan tilpasse gearene, alt efter, hvor mange sving, som er på vejen.
2 af 3 En langstrakt luksuscoupe med teknik fra Ghost og Phantom, det er Rolls-Royce Wraith, som kun tager 4,6 sekunder om at nå 100 km/t.
3 af 3 Den nye Rolls-Royce Wraith koster cirka 8 mio. kr. på danske plader, men er så også den hidtil hurtigste bil fra det britiske luksusmærke. (Foto: Rolls-Royce)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere