Biler udsættes for gnaverangreb

Husmåren bider hul i slanger eller ledninger - det kan være en dyr oplevelse for bilejere

Volkswagen og Skoda er nogle af de mærker, som er ramt af mårens bid i slanger og ledninger. Problemet er stigende. (Foto: United Pictures)
Volkswagen og Skoda er nogle af de mærker, som er ramt af mårens bid i slanger og ledninger. Problemet er stigende. (Foto: United Pictures)

Det er ikke kun fugleunger og æg, som den danske husmår har appetit på. Et stigende antal bilejere oplever nemlig, at rovdyret især sætter tænderne i deres bils vakuumslanger til motorstyringen, kølerslanger eller ledningerne omkring de elektriske systemer.

En af de bilforhandlere, som mærker mårens appetit, er VW-forhandleren Iversen Automobiler i Brønderslev.

Læs også: Facelift til populær familieflytter

– For en tre-fire år siden var problemet ukendt, men nu ser værkstedet biler med skader efter mårbid en gang om ugen. Det er ikke et landfænomen, også bilejere fra villakvartererne inde i byerne kommer, forklarer Erik Kollerup Larsen, der er direktør for firmaet, og som mener, at årsagen skyldes, at der er kommet nogle nye blødgørere i slangerne, som tiltrækker mår mere end tidligere.

Skaderne beløber sig fra et par hundrede kroner og op til måske 5000 kr. eller mere, hvis der for eksempel er tale om et ledningsnet. Typisk er skaderne dog små og under den grænse, som meldes til forsikringen, på grund af selvrisikoen.

Læs også: Meningsløse brintbiler?

To angreb om ugen
Volkswagen i Højbjerg ved Aarhus får to biler ind om ugen, som har skader efter bid i motorrummet.

– Der er ikke noget bestemt mønster i angrebene, men det er bilejere på landet, der er hårdest angrebet, forklarer Michael Espersen, der er forretningsfører hos bilforhandleren.

Kuren lyder på en behandling med en spray med en slags gå-væk-mår. Den koster et par hundrede kroner. Erik Kollerup Larsen har dog også oplevet en bilejer, som har investeret et par tusinde kroner i en ultralydssender, der gav en effekt mod mår.

FDM får også flere henvendelser omkring mårbid.

– Vi ser en stigende tendens. For nogle år siden hørte vi ikke om problemet. Men nu kommer det lidt i perioder, siger Jørgen Jørgensen, der leder FDM's tekniske rådgivning.

Her er der overvægt af mærker fra VW-koncernen, men også ejere af andre bilmærker oplever det.

Jørgen Jørgensen kan ikke umiddelbart give forklaring på årsagerne.

– Men dyrene vil ligesom os mennesker gerne være steder, hvor der er tørt og varmt. Og måske gerne have noget blødt at bide i, siger Jørgen Jørgensen.

Læs også: Endelig: nye motorer til Kia

Årsag er ukendt
Det har været omtalt, at for eksempel fiskeolie i slangerne skulle lokke måren til, men det kan Jørgen Jørgensen ikke påvise som en af årsagerne.

Hos den danske VW-importør kender man problemet med mårbid. Det lykkedes dog ikke før redaktionens slutning af få svar på omfanget, eller om slangerne er tilsat nye stoffer, som måske tillokker mår.

Hos den danske Skoda-importør oplever man ikke flere meldinger om mårbid. Men heller ikke alt registreres. Den halve snes, som noteres årligt, er typisk fra det østjyske område.

Importøren har ikke hørt om, at der skulle være tilsat for eksempel fiskeolie i slangerne.

Læs også: TV: Lynhurtig Nissan 370

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere