De bedste vinterdæk - og de dårligste

Det er nemt at vælge vinterdæk: Continental og Michelin er suveræne til almindelige biler

Se tv-indslaget øverst i artiklen og opdag hvorfor sommerdæk er farlige om vinteren. I indslaget kan du se at forskellen på våd asfalt i bedste fald er ligegyldig. På is er forskellen til gengæld dræbende. Foto: Tariq Mikkel Khan
Se tv-indslaget øverst i artiklen og opdag hvorfor sommerdæk er farlige om vinteren. I indslaget kan du se at forskellen på våd asfalt i bedste fald er ligegyldig. På is er forskellen til gengæld dræbende. Foto: Tariq Mikkel Khan

Tyske ADAC og danske FDM har testet årets vinterdæk i de tre mest gængse størrelser. 34 forskellige dæk er det blevet til, og resultaterne er både opløftende og skræmmende.

De store, velkendte dækfabrikanter varen, mens de mærker, du aldrig har hørt om, er livsfarlige, konkluderer FDM og ADAC.

I de to mest gængse klasser skiftes Michelin og Continental til at ligge helt i top med deres nyeste udgaver af de kendte Michelin Alpin og Continental ContiWinterContact.

I dækstørrelsen 165/70 R14 T - som passer til mikrobiler som VW Up/Kia Picanto og småbiler som Peugeot 206, Opel Corsa - vinder Michelin Alpin A4 en snæver sejr foran Continental ContiWinterContact TS800. De to dæk følges fuldstændig ad i alle kategorier med to undtagelser: Michelin vinder på sin store slidstyrke, men på ren sne er Conti-dækket bedst.

Og så er der dækkene, som er skræmmende ringe: GTRadial Champiro-WinterPro. Dækket dur ikke på sne og våd vej. Og dækket, som hedder Effiplus Epluto I, skal du bare holde dig langt fra. Med blot en stjerne og elendige egenskaber på våd vej, er det et dæk, som FDM giver tommelen ned for.

Følg ekstrabladet biler på facebook

Se alle dækkene i størrelse 165/70 14

I størrelsen 205/55 16, som nærmest er standardstørrelsen for biler som VW Golf, Peugeot 307/308, Kia Ceed og Audi A3, er det meget nemt at vælge dæk.

Continental vinder overlegent med dækket ContiWinterContact TS850. Og denne gang er sejren suveræn: Dækket er slidstærkt og klart det bedste på sne og is. Alle de øvrige dæk ligger et godt stykke under Conti-dækket på stort set alle egenskaber.

Her er de to dæk du skal holde dig fra i denne størrelse: Hankook Winter i*cept RS W442Uniroyal MS plus 66. De to dæk er ikke gode på sne.

Se oversigten over 205/55 16 her.

I den store størrelse 215/65 16, som passer til små firehjulstrækkere som Kia Sportage, VW Tiguan, Suzuki Grand Vitara er det Bridgestone som løber med sejren med dækket Bridgestone Blizzak LM-80. Det støjer også mindst.

Det er udslagsgivende at Bridgestonedækket er bedst på våd vej. På tør vej er dækket Dunlop SP Winter Sport 4D dog bedst.

Dækket du skal holde nallerne fra i denne størrelse hedder: Sailun Ice Blazer WSL 2.

Det er farligt på våd vej.

Se alle dækkene i den størrelse lige her.

TV: Sommerdæk giver nul sikkerhed på glat vejVinterdæk er farlige, mener TrafikstyrelsenVinterdæk bedst på våd vej

Vinterdæk eller ej?

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.