Hold dig fra de billige familie-slæder

Familiebiler med plads til syv er populære som brugte, men de ældste og billigste er dårlige køb

Kia Carnival var allerede ved debuten i 1998 en usikker bil. (Foto: Euro NCAP)
Kia Carnival var allerede ved debuten i 1998 en usikker bil. (Foto: Euro NCAP)

Rummelige syvpersoners mpv'er med albuerum til dine, mine og vores børn er blandt de mest efterspurgte som brugte. Men pas på. De allerbilligste er ikke alene dårlige køb. De er også direkte trafikfarlige at køre i.

Det gælder især Kia Carnival, Hyundai Trajet, den første generation Chrysler Voyager og VW Sharan, Ford Galaxy og Seat Alhambra.

Det er biler, som allerede ved debuten for 15 år siden var usikre, og i forhold til de biler, som dukkede op i midten af sidste årti, er langt bagud.

På søgemaskinen Bilbasen er syv personers mpv-modeller blandt de absolut mest populære.

Populære mpv'er
Mest søgte er VW Touran, Renault Grand Scenic, Ford S-Max og Opel Zafira. Det er samtidig nogle af de bilmodeller, der omsættes hurtigst.

– De ligger helt i toppen. Der er lille udbud og stor efterspørgsel. Folk efterspørger fleksibilitet, siger Jan Lang, der er analytiker på Bilbasen.

LÆS OGSÅ: Danskernes yndlingsbil får urimelig fordel

Der er stor forskel på, hvad du får til din familie ved at ofre 25.000 kr. mere, end du havde tænkt dig. Udbuddet omkring 100.000 kr. er ikke stort og præget af 10-15 år gamle biler med et højt kilometertal. Her er også mange af de mindre syvpersoners biler som Peugeot 307 SW. En model-størrelse, Ekstra Bladet Biler fraråder. Pladsen er trang og sikkerheden på de bagerste sæder ringe.

Bare ved at gå 25.000 kr. op får du nyere biler med lavere kilometertal. Det store spring sker dog omkring 150.000 kr., hvor biler som Opel Zafira og Renault Grand Scenic fås i nye generationer. Derfor koncentrerer vi os om de lidt mere rummelige biler.

Brug mindst 150.000 kr.
Du får biler, der typisk er tre år yngre og har kørt 70.000 km mindre, ved at spendere 125.000 kr.

Men hvis både sikkerhed og driftsøkonomi skal være bedst, så brug mindst 150.000 kr., lyder rådet fra Jan Lang fra Bilbasen.

– Man må skrabe de 150.000 kr. sammen og så se på modelgeneration frem for km. Når det er biler, der har kostet en halv million kr. fra nye, så har de kørt nogle kilometer, når de er nede i 150.000 kr. Men det er den virkelighed, man må leve med. Det koster at have en stor familie, fortæller analytikeren, der har et klart tip.

– Hvis du ikke har et stort kørselsbehov, så vælg benzin og se stort på brændstoføkonomien. Benzinmodellerne har kørt færre km og er billigere at servicere, siger han.

Ford S-Max godt bud
Skillelinjen mellem benzin og diesel går typisk ved 20.000 km om året.

Man må så være indstillet på biler, der måske har kørt 150.000 km.

En moderne dieselmotor burde dog kunne klare mindst 250.000 km.

Et godt bud i den prisklasse lyder på Ford S-Max, der er både rummelig og sikker.

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen