Hård kritik til vinder-autostol

En autostol som FDM roser og giver topplacering, lander i bunden af test i TÆNK

En meget god og let autostol til de mindste. Sådan skriver FDM om autostolen Peg Perego Primo Viaggio SL. Stolen vinder endda FDM-testen.

På TÆNK-redaktionen får stolen til gengæld laveste vurdering i en test, som i øvrigt er lavet sammen med FDM og en række andre forbrugerorganisationer i udlandet.

Tænk skriver om stolen: ... betrækket indeholder meget store mængder af flammehæmmere, og derfor trækkes stolen ned.

Tænk giver stolen 19 ud af 100 procent i testen - en meget lav karakter.

Vi kontakter derfor FDMs testansvarlige, Søren W. Rasmussen, for at finde ud af hvorfor FDM ikke kritiserer stolen for dens indhold af flammehæmmere - der kan være sundhedsskadelige for børn.

- Det er den samme test som TÆNK har lavet, og dem vi bringer den i Motor (FDMs blad, red.) er de samme som resten af bilklubberne. Sidst men ikke mindst skadelige stoffer.

Vi følger de grænseværdier, man er blevet enige om i Europa. I den her konkrete test har man fundet flammehæmmere i stolen, men ikke så mange at det er farligt.

Søren W. Rasmussen tilføjer, at Tænk har foretaget en vurdering ud fra nogle andre kriterier.

- De er meget fokuseret på stofferne hos TÆNK. Og det kan vi ikke forstå og følge. Det svarer til, at man diskvalificerer en i øvrigt sikker bil, fordi den er hård ved fodgængerne i fodgængertesten. Det kan man ikke gøre, man er nødt til at følge den gældende standard, siger Søren Rasmussen.

Søren Rasmussen tilføjer at man har dumpet andre stole pga. af indhold af skadelige stoffer, men altså ikke Peg Perego Primo Viaggio SL.

- Men selvfølgelig er det op til forældrene at vurdere, om de ønsker at følge FDMs eller TÆNK's fortolkning af resultaterne.

TÆNK: Vi bruger nye vurderinger
Hos TÆNK får vi følgende forklaring på forskellene mellem vurderingerne:

- Vi har fundet en flammehæmmer, og det er noget vi går meget op i. Vi vurderer, at det er problematisk med det indhold, som er fundet i stolen, siger testansvarlig Gitte Sørensen.

TÆNK har ifølge Gitte Sørensen fulgt EUs videnskabelige kommites vurdering, som går på at stoffet, som er fundet i stolen, TCPP, er lige så farligt som et andet stof, TCEP.

Importøren uforstående
Hos importøren af Peg Perego autostole er direktør Uffe Søndergaard helt klar over, at stolen falder falder meget forskelligt ud i de to test-magasiner, og undrer sig lidt over at TÆNK kan dumpe den konkrete stol, når TÆNK har godkendt flere andre stole fra samme fabrikant med samme flammehæmmer-indhold.

- Umiddelbart er det det samme stof, samme kemikalier pr. kvadratmeter. Derfor har vi ingen forklaring på at lige netop den stol skulle have et andet indhold.

- Men du skal jo lige vide, at TÆNKs testansvarlige ikke selv sidder og udfører testen. Den er lavet af tyske ADAC og altså fortolket af TÆNK og FDM herhjemme.

Uffe Søndergaard har dog talt med produktspecialisterne hos PEG PERIGO i Italien og fået følgende mulige forklaring.

- Han siger til os at, når man nu tester 30 stole, som tages ud af en plastikposer og karton, er der stoffer i stolene fra emballagen, som skal have lov at afdunste først.

TÆNK selv forklarer, at man ikke har dumpet stole fra samme producent tidligere, fordi EUs sundhedsvurderinger af indholdsstofferne er helt nye.

Ekspert: Tjek de gamle tests
Autostol-eksperten Kristian Konradsen fra sitet Autostol.dk - et site, som er anerkendt for dets saglighed af både Trafikstyrelsen, Børneulykkefonden og Statens Institut for Folkesundhed, fortæller giver en anbefaling, der går på, at forældre bør se på flere års testresultater, når der skal vælges en autostol til barnet, fordi den sikreste stol på markedet måske slet ikke er testet i indeværende år. Læs mere om autostole og sikkerhed på Autostol.dk

TV: Sådan monterer du autostolen