Sådan skal du bruge bilens lygter

Nye biler tænder ikke lyset i baglygterne - det skal du selv sørge for

Mange nye bilers baglygter tænder ikke automatisk. Du har selv ansvar for at baglygterne er tændt, når det det bliver mørkt eller sigtbarheden bliver ringe. Bøden for ikke at køre med korrekt lys er 1.000 kr.
Mange nye bilers baglygter tænder ikke automatisk. Du har selv ansvar for at baglygterne er tændt, når det det bliver mørkt eller sigtbarheden bliver ringe. Bøden for ikke at køre med korrekt lys er 1.000 kr.

I gamle dage - og her taler vi fra 1990 og frem til 2011 - skulle alle biler have kørelys tændt i dagtimerne - og der skulle være lys i forlygterne, men ikke nødvendigvis baglygterne. Det var førerens ansvar, at sikre sig, at lyset var tændt.

Rent teknisk betød loven, at bilerne også kørte med lys i baglygterne, fordi for- og baglygter var på samme strømkreds. Men lys i baglygterne var altså ikke påbudt.

Og det er det stadig ikke - siden 2011, har man i hele EU indført det såkaldte kørelysdirektiv. Det betyder, at bilen skal være udstyret med forlygter, som altid er tændt. Man undlod at påbyde lys i baglygterne - det primære argument var, at det ville spare strøm.

Som bilist er det dit ansvar at tænde lyset i baglygterne, når det bliver mørkt eller sigtbarheden bliver ringe - i tåge eller regnvejr. Som bilist skal man altså huske at tænde lyset i baglygterne - typisk ved at dreje lygtekontakten over på symbolet med den tændte lygte.Nogle biler er udstyret med en automatik, som selv sørger for at lyset i baglygterne tænder, når der er behov for det. Foto: Berner
Nogle biler er udstyret med en automatik, som selv sørger for at lyset i baglygterne tænder, når der er behov for det. Foto: Berner


Kørelysdirektivet kræver ikke, at bilen er udstyret med automatisk kørelys - altså kørelys, som selv tænder baglygterne, når forholdene kræver det. Men du kan være heldig, at din bil har sådan et system. Det viser sig typisk på lygtekontakten med et 'A' eller 'Auto' ved siden af et lygtesymbol.

- Du må godt bruge de forreste tågelygter som kørelys i stedet for nærlygter udenfor lygtetændingstiden - men du må aldrig bruge tågebaglygterne, når det ikke er tåget, forklarer jurist Casper Schad, FDM.

Du må heller ikke bruge tågeforlygter sammen med nær- eller fjernlys.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere