Sensation: Tesla overhaler populære danskerbiler

Vi køber flere biler end nogensinde før - og bilerne vi køber er vokset i størrelse. Luksusbilerne stormer frem med Tesla i spidsen

Se testen af Tesla S i indslaget herover

Bilsalget fortsætter med at stige. Hele 16.814 nye personbiler fik nummerplader på for første gang i marts, hvilket er 12,5 procent mere end samme måned sidste år.

Og mens de seneste tre år har været domineret af en konstant fremgang for de allermindste biler - VW Up, Skoda Citigo, Kia Picanto osv. er det i en årrække gået hårdt ud over de mellemstore og store biler.

Up fortsat nummer et
Salget af de allermindste foregår stadig i høj fart, men selvom det går stærkt, er der gearet lidt ned i mikroklassen. F.eks. er der solgt knap en fjerdedel færre VW Up'er i marts i forhold til samme måned sidste år. Up er dog stadig den bedst sælgende bil i Danmark.

Hvis mikrobilerne er tabere, må der også være vindere for at få regnestykket til at gå op - og vinderne findes med få undtagelser blandt de knap så små biler og den lille mellemklasse - lad os kalde dem Polo- og Golf-klasserne - så er de fleste læsere nok med.

VW Golf har vundet kraftigt terræn - noget som blandt andet er hjulpet på vej af attraktive leasingpriser. Golf er solgt i 479 styks mod 272 i marts sidste år. Noget tilsvarende gør sig gældende for følgende biler:

Peugeot 308 er den store relative vinder - ikke i solgte biler, men i procentvis fremgang. Fra 65 biler i marts 2013 til 219 solgte biler. Det er en fremgang på 246 procent, men den er helt naturlig, fordi Peugeot 308 er helt ny fra oktober sidste år. Vi kan dog godt regne med at Peugeot rykker endnu mere i de kommende måneder. Se en TV-test af Peugeot 308 her

- Der er nemlig godt fyldt op i ordrebøgerne, fortæller Hanne Sørensen, som er pressechef hos Peugeot.

Fremgangen skyldes også en kampagne, hvor 308 sælges til en attraktiv leasingpris. 308 har ellers haft det svært indtil kampagnen trådte i kraft for nogle uger siden.

Peugeot 107 sælger også forrygende: 481 mod 295 biler sidste år. Fremgangen skyldes, at prisen er sat ned til 70.000 kr.

Skoda Octavia har med 469 solgte biler kørt sig op til en 10. plads med en fremgang på 221 procent fra 146 biler i marts 2013. Skoda er også ny, men ikke så ny som Peugeot, så det er en imponerende bedrift i sig selv. Medvirkende til det gode salg - eller rettere: antal indregistreringer - er, at Skoda Octavia blev Årets Bil i 2014 ved en kåring, som Ekstra Bladet selv deltog i oktober sidste år.

Nissan Note går det også godt for - sådan relativt set. Nissan har solgt 183 mod 61 samme måned sidste år. Nissan Note er en bil på størrelse med VW Polo, og den er helt ny.

En outsider, som har solgt temmeligt forrygende er Mercedes C-klasse, som er gået fra 48 til 110 indregistrerede biler - imponerende når man ved, at bilen er på vej ud af markedet. Men leasingpriserne er gode.

Gang i Kia
Kia har fået styr på leverancerne. Det har i en lang periode været svært at få tag i både Rio og Picanto. Kia Rio, som er i klasse med VW Polo og Ford Fiesta har solgt 319 biler mod 142 samme måned sidste år. Kia Picanto har også fået trykket gassen i bund, og salget er forøget fra 244 til 484 indregistrede biler.

Den for os motorjournalister lidt glemte Citroen C3 klarer sig også fint og er gået fra 89 til 288 biler på plader.

To nyheder på markedet, Renault Captur og Peugeot 2008 sælger også rigtig fint med hhv. 297 og 258 købte biler.

Luksus igen
Luksusbilerne - eller de biler der nærmer sig luksusklassen - går også strygende i forhold til tidligere. Faktisk er salget mere end fordoblet: Volvo har f.eks. mere end fordoblet salget af Volvo V60 fra 25 til 57 solgte biler. Audi A6 er gået fra 34 til 68 biler. Audi Q3 har firedoblet salget fra 5 til 20 styks - og selvom tallene ikke er store, fortæller stigningerne en historie om at vi igen tør købe eller anskaffe os dyre biler.

Den spændende og lynhurtige eldrevne Tesla S, som koster fra 550.000 kroner og opefter har solgt hele 79 biler i marts måned. Det er vildt!Den lynhurtige men samtidig enormt praktiske Tesla S er den bedst sælgende luksusbil med 79 solgte biler i marts måned. Liberal Alliances Ole Birk Olesen har også købt en - eller rettere: hans kone Sif.
Den lynhurtige men samtidig enormt praktiske Tesla S er den bedst sælgende luksusbil med 79 solgte biler i marts måned. Liberal Alliances Ole Birk Olesen har også købt en - eller rettere: hans kone Sif.


Lavprismærke fænger ikke
Til gengæld har danskerne endnu ikke taget det for os nye mærke Dacia til os. Dacia Logan MCV - stationcarudgaven af den Polo-store Sandero - er topsælgeren med 95 indregistrede biler. Dacia Sandero har kun solgt 44 styks. Den helt nye Dacia Duster har solgt 36 styks.

En anden model, der har det svært er Seat Toledo - Seat udgave af den model der hos Skoda hedder Rapid. Hvor Rapid har solgt 83 styks har Seat Toledo kun solgt 28 styks. I det hele taget går det skidt for Seat - trods rigtig fine priser. Mit gæt er, at Seat Leon ST - stationcar-udgaven af Leon vil gøre underværker for Seat - simpelthen fordi bilen ser forrygende ud.

En anden bil, der også trænger til en opfrisker på salgssiden er Skoda Fabia, som er faldet fra 209 til 192 biler. Det er dog stadig fine tal - især i betragtning af bilens alder. Skoda Fabia har været produceret siden 2007.

Tommelen ned til store SUV'er
En bilklasse, som generelt er i tilbagegang er de store SUV'er - som Toyota RAV4 og Honda CR-V. Her er salget faldet med cirka en tredjedel. Honda har i øvrigt heller ikke fået fat i kunderne med den nye Civic - men Honda fortæller, at de har store forventninger til stationcar-udgaven, som netop er lanceret.

Download et fuldt overblik over bilsalget i marts måned

0 kommentarer
Vis kommentarer