Annonce:
Annonce:

Bedre kørevaner giver billigere forsikring

Tryg er klar med et system, der online giver belønning og billigere forsikring til unge bilister, som kører forsigtigt, og flere er på vej. Men der er også ulemper, lyder advarslen

Det er især de unge bilister mellem 18-30 år som har de højeste forsikringspræmier. De vil nu kunne belønnes med billiger forsikring, hvis de kører pænere. Foto: Colorbox
Det er især de unge bilister mellem 18-30 år som har de højeste forsikringspræmier. De vil nu kunne belønnes med billiger forsikring, hvis de kører pænere. Foto: Colorbox
Annonce:
Følg Biler

En lille elektronisk enhed, som trådløst giver besked om kørestilen og billigere forsikring, er det nyeste bud i kampen om kunderne. Senest har Tryg lanceret konceptet 'Tryg Drive', hvor en såkaldt dongle med et SIM-kort kobles til bilen, og som giver op til 30 pct. i rabat til de helt unge bilister mellem 18-30 år. Det er den gruppe, der traditionelt har de dyreste forsikringer, og de får nu flere muligheder for at få prisen ned.

Konceptet ligger i forlængelse af de 'sorte bokse' fra Alka og Topdanmark. I modsætning til disse, som straffer de bilister, der kører uhensigtsmæssigt, belønner Trygs system god kørestil. Alm. Brand ventes at komme med et lignende trådløst system.

Annonce:

Hos Tryg analyseres kørslen ud fra oplysninger om bl.a. acceleration, speedertryk, omdrejninger og fart. Efter hver tur får bilisten en score, og hvis den er positiv, kan der spares op til rabat, mens negativ bonus ikke trækker fra. App’en har gode råd til, hvordan man optimerer sin kørsel, mens der også er et konkurrence-element, så man kan dyste mod andre unge om at køre godt.

- Vores priser har hidtil været beregnet ud fra en risikovurdering, der bygger på skadedata for samtlige unge. Vi kan nu vurdere kørslen for hver enkelt unge bilist. Så vi kan tilbyde en pris, der tager udgangspunkt i individets adfærd frem for en gruppes kørselsmønster, siger Johan Kirstein Brammer, direktør for Privat Tryg Danmark.

Ifølge direktøren behøver de unge ikke at føle sig kigget over skulderen.

- Vi kan kun se den samlede bonus - ikke om en bestemt fartgrænse er blevet overholdt, forklarer Johan Kirstein Brammer.

Ambitionen er ikke bare at lokke flere unge bilister til selskabet, men også at øge trafiksikkerheden.

Annonce:

- Vi ved, prisen er et vigtigt parameter for de unge, når de vælger forsikring. Derudover håber vi, at de med app-’en bliver mere bevidste om deres kørsel og på sigt bedre bilister. Hvis de kører efter anbefalingerne, vil de tilmed kunne spare 10-20 pct. brændstof, siger Johan Kirsten Brammer.

Tryg Drive omfatter en telefon-app, hvor man ud over sig egen kørestil kan konkurrere mod andre unge. Foto: Tryg
Tryg Drive omfatter en telefon-app, hvor man ud over sig egen kørestil kan konkurrere mod andre unge. Foto: Tryg
 

Godt med gulerod
Hos FDM er Torben Lund Kudsk, der leder bilistorganisationens økonomisk-politiske sekretariat, overvejende positiv.

- Det her system er noget anderledes end de andre 'bokse', vi har set, hvor der er sanktioner, hvis man kører på en bestemt måde, og hvis noget går galt, bliver man straffet. Her er der en gulerod for at køre godt, siger Torben Lund Kudsk.

- Det kan være fornuftigt, hvis man er et yngre menneske. Systemet belønner, hvis man kører stille og roligt og er forudseende i trafikken, og så kan man samtidig spare brændstof, siger Torben Lund Kudsk, som også ser udfordringer.

- Hvis man kører meget progressivt, vil det så have betydning for ens forsikring, upåagtet, at man ikke laver skader? Det er ikke tilfældet med dette produkt. Men lad os nu se hen ad vejen, siger Torben Lund Kudsk, der også peger på sikkerheden omkring de fortrolige oplysninger.

Annonce:

- Det er vigtigt, at der er tryghed og klarhed omkring datasikkerheden. Det er vigtigt, at man som forbruger kan forlange en meget stor gennemsigtighed, så man kan få oplyst, hvilke data der bliver logget, og hvad de konkret bliver brugt til, siger han.

Johan Kirstein Brammer fra Tryg afviser, at ens kørestil fremadrettet vil få indflydelse på andre forsikringer.

- Det er udelukkende data, som bruges til at registrere kørestilen her og nu, så man kan se sin score og få bonuspoint, der kan give en lavere forsikring, siger direktøren.

Systemet fra Tryg, som belønner dem, der kører fornuftigt, fungerer med en dongle, som sættes i et bestemt stik i bilen. Foto: Tryg
Systemet fra Tryg, som belønner dem, der kører fornuftigt, fungerer med en dongle, som sættes i et bestemt stik i bilen. Foto: Tryg
 

Advarer mod overvågning
Hos Forbrugerrådet Tænk, advarer Lea Markersen, der er juridisk og forsikringspolitisk medarbejder, direkte mod de nye systemer, uanset om det er sorte bokse eller trådløse sendere.

- Vi er meget bekymrede for den udvikling, vi ser i øjeblikket, hvor prisen for din forsikring bliver – og er – afhængig af dine persondata, siger Lea Markersen.

Forbrugerrådet er især bekymret over, at systemerne indeholder en GPS-tracker, som kan fortælle præcist, hvor bilen er, og at det kan komme til at sætte bilisterne i en dårligere situation end ellers ved skader.

Annonce:

- Hvis kunden ikke synes, det er rart at blive overvåget, og derfor siger nej til at få en GPS installeret, så er det vores frygt at man som forbruger vil stå dårligere end tidligere. I værste fald kan GPS-sporing føre til, at forsikringsselskaberne ikke vil tilbyde mig som kunde en kaskoforsikring, og at jeg som kunde ikke har råd til en ansvarsforsikring, og så bliver vi jo indirekte tvunget til alligevel at betale med vores data, siger hun.

- Hvis selskaberne gennemfører denne praksis for alle biler – uanset om det er en Toyota Yaris fra 2001 eller en splinterny bil – så bliver det jo på sigt normalen at have en sådan boks installeret i bilen. Og hvis man som forbruger ikke ønsker, at ens forsikringsselskab skal indhente data om, hvor man befinder sig hele tiden, så kan man ikke få en forsikring. Grænserne bliver hele tiden rykket, lyder frygten fra Lea Markersen.

Ny test afslører: Sikkerheden bliver bedre og bedre i nye biler

Systemet fra Tryg indeholder som de andre systemer med sorte bokse også en tracker. Men ifølge Johan Kirstein Brammer fra Tryg Danmark bruges den kun til at registrere data om bilen kørestil, ikke om dens lokation.

Annonce:

- Vi overvåger ikke vores kunder. Det har været meget vigtigt for os, og vi har slet ikke adgang til de data. Vi får udelukkende en score, som registrerer den gode kørsel og udløser en bonus, siger Johan Kirstein Brammer.

Det overbeviser ikke Lea Markersen, som peger på, at alle data registreres, selv om de måske ikke er umiddelbart tilgængelige. Hun frygter, at der kan være situationer, for eks. en klagesag, hvor kunden kan være presset til at give selskabet adgang til oplysningerne, fordi det vil blive brugt som et argument mod denne, hvis det nægtes. Det afvises af Tryg.

Forsikring og adfærd

Tryg Drive

  • Tilbydes forsikringskunder fra 18-30 år. De kan gratis få sat en dongle i biles ODB-port. Den passer på biler fra 2001 og frem, undtagen elbiler.
  • Den registrerer en række køredata som udsving i acceleration, trykket på speederen, motorens omdrejningstal og hastighed. Hvis man kører pænt efter en bestemt udregnet algoritme, som også er med til at give færre skader, får man bonuspoint. Altkan aflæses på en app.
  • Maksimale bonuspoint kan give en besparelse på forsikringspræmien på op til 30 pct. Dårlig score påvirker ikke præmien eller selvrisikoen negativt.
  • Man kan konkurrere mod andre, der har Tryg Drive. Alm. Brand er vej med et lignende trådløst system. Topdanmark har 'Kør Smart', mens Alka har 'Alka Boksen', som straffer dårlig køreadfærd, mens Tryg Drive belønner det modsatte. Løsningerne fra Topdanmark og Alka kan give en rabat på 25 pct.
  • Har du 'Kør Smart'-ordningen og bliver du indblandet i et trafikuheld, betaler du normal selvrisiko, men viser boksen, at du kørte mere end 10 pct. for stærkt, betaler du dobbelt selvrisiko.
  • Hvis du har Alka Boksen og er skyld i et uheld, og boksen viser, at du kørte for stærkt, stiger din selvrisiko. De første 5 km/t påvirker ikke din selvrisiko. Derefter koster det 1.000 kr. pr. km/t, du har overskredet fartgrænsen.
  • Topdanmarks løsning er lige som Trygs gratis, mens Alkas koster 1000 kroner.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: