Bilferie: Derfor skal du ikke køre turen sydpå i ét stræk

Vælg rigtigt, når du skal overnatte undervejs på bilferien – eksperter giver dig de bedste tips

Det er muligt at finde hoteller på rastepladser med næsten samme charme som landsbykroerne. Foto: Tank.rest.de
Det er muligt at finde hoteller på rastepladser med næsten samme charme som landsbykroerne. Foto: Tank.rest.de

Rejsen begynder, når vi sætter os ind i bilen. Det er opfattelsen for mange familier på bilferie med kurs mod syd. Derfor er der ofte en overnatning undervejs på den lange tur.

Men der er stor forskel på, hvad du vælger, både med hensyn til oplevelsen og til belastningen af pengepungen.

Prisen kan falde fra 70-80 euro (525-600 kr.) på rastepladsen til 40 euro (300 kr.) på de billigste overnatningssteder for et familieværelse med plads til to voksne og to børn samt morgenmad, hvis du drejer fra rastepladsen og kører nogle få kilometer væk fra motorvejen.

- Jeg vil klart vælge at køre lidt væk fra motorvejen. Her er mere ro, det er billigere, og stedets egen morgenmad er som regel god, siger Jan Lang, der er analytiker for Bilbasen og i en årrække har kørt de tyske motorveje tynde for at undersøge trafiksituationen op til sommerferien.

Plusser og minusser
Fordelen ved at overnatte på en 'Raststatte' er, at du sparer tid og som regel har rimeligt med spisesteder omkring dig.

Men prisen er altså højere. Ved at køre lidt væk åbner der sig ofte en vifte af muligheder, lige fra bed & breakfasts over kroer til hoteller og moteller samt campingpladser, hvor der kan være hytter.

Hvis du har campingvogn, er der på enkelte rastepladser mulighed for at bo i vognen.

De fleste overnatningssteder har familieværelser, hvor der er plads til et par børn. Foto: Tank.rest.de
De fleste overnatningssteder har familieværelser, hvor der er plads til et par børn. Foto: Tank.rest.de

Mange lastbiler
Et alternativ til en 'Raststatte' er et 'Autohof'. Her er prisen typisk 50-60 euro for en nat, mens udvalget af mad er mindre og mere enkelt. Det er ikke noget, som Jan Lang anbefaler.

- Her er mange lastbiler og som regel en hektisk aktivitet. Det er ikke specielt børnevenligt, lyder det.

Og det er en god idé at tænke i oplevelsen frem for udelukkende at fokusere på overnatningen, påpeger FDM.

Afbræk fra motorvejen
Det er nemt at overnatte eller tanke på en 'Raststatte', men det kan være rart med et afbræk fra motorvejen, påpeger Frederik Valmin, feriekonsulent hos FDM.

Han foreslår endda at udvide antallet af overnatninger undervejs:

- Man har typisk ankomst til en feriebolig på en bestemt dag i weekenden. Hvorfor ikke udvide turen derned med to overnatninger og få nogle flere oplevelser undervejs?

Det kan f.eks. være ved en attraktion, et badeland, en forlystelsespark eller måske en middag på en hyggelig restaurant.

Husk pauserne
En stor del af de danske feriefarere har kurs mod Italien eller Kroatien. Her går turen typisk ad motorvej A7, hvis man kommer fra Jylland, og A9, hvis afsættet er Sjælland.

Det er normalt at holde pause efter 10 timers kørsel, hvilket betyder, at de fleste gør holdt omkring Frankfurt. Her er der mange overnatningsmuligheder mellem Kassel og Frankfurt, mens det ser mere tyndt ud syd for Frankfurt.

En tur til Gardasøen løber hurtigt op i 16 timer, så her er det oplagt at holde pause og overnatte efter otte timer.

Når du beregner køretiden, bør du lægge en pause ind på 20 minutter pr. tre timers kørsel. Indregn yderligere to timer på turen, så der er taget højde for de berygtede tyske motorvejskøer.

Vild udvikling: Tyskland vil forbyde benzin- og dieselbiler
 

God søvn er guld værd

Det er anstrengende at køre langt. Derfor er det vigtigt at få ladet op undervejs. Foto: Dop-autoreporter
Det er anstrengende at køre langt. Derfor er det vigtigt at få ladet op undervejs. Foto: Dop-autoreporter

Når først du sidder i bilen, kan det være lokkende at give den gas og få overstået turen til Italien i et enkelt stræk eller måske klare sig med nogle få timers søvn på en rasteplads

Men lad være og få i stedet en god nats søvn i en rigtig seng, lyder rådet fra flere eksperter.

- At overnatte i bilen er bedre end ingenting. Men det er en nødløsning. Det bedste er en regulær overnatning i en rigtig seng og så lade turen tage den tid, som den tager, siger Frederik Valmin, feriekonsulent hos FDM.

- Hvis man har kørt syv-otte timer i træk, er man træt, og kroppen behøver hvile, for at batterierne er friske. Hvis man er træt, kan det gå ud over trafiksikkerheden.

To chauffører
Frederik Valmin peger på, at hvis man absolut vil køre hele vejen i ét stræk, skal der være to chauffører, som skiftes til at overtage rattet.

Her skal man maksimalt køre syv-otte timer hver, og man skal holde en pause hver tredje time på mindst 20 minutter, hvor man også bevæger sig og strækker kroppen ud.

De farligste situationer opstår, hvis man er alene i bilen.

- Så er der større risiko for, at man bliver døsig. Det er godt, at der er nogen, som man kan snakke med, og som kan holde en med selskab, siger han.

Jan Lang, der er analytiker ved Bilbasen, og som hvert år kortlægger ferietrafikken i Tyskland, fraråder at køre non-stop og ville ikke selv sove i bilen, da han oplever, at man sover dårligt her.

Husk forberedelse
- Det er vigtigt, at chaufføren er helt udhvilet, så vedkommende kan køre sikkert på fremmede veje, hvor trafikkulturen også er anderledes, siger han.

Uanset, hvad man vælger, kan det altid betale sig med lidt forberedelse.

- Nogle foretrækker det ene, andre det andet. Men hvis man orienterer sig hjemmefra, så man har en ramme, man er klædt på, hvis trafikken betyder, at man bliver meget forsinket, siger Frederik Valmin fra FDM.

Farlig fejl: Her er advarselslampen bilejere aldrig må ignorere

13 kommentarer
Vis kommentarer