Bilfirmaer sparer på lyset - sådan påvirker det dig

Bilfabrikkerne sætter sejlivede, såkaldt longlife-pærer i nye biler for at undgå reklamationer

Mange nye biler er monteret med såkaldte longlife-halogenpærer, som nok lever op til lovens krav, men ikke giver det mest optimale lys. (Foto: Bjorn Staps)
Mange nye biler er monteret med såkaldte longlife-halogenpærer, som nok lever op til lovens krav, men ikke giver det mest optimale lys. (Foto: Bjorn Staps)

Selvom du køber en ny bil, er det ikke sikkert, at den har det optimale lys.

Bilfabrikkerne sætter normalt såkaldte Longlife Halogen i de nye biler frem for pærer med større effekt. Sådan lyder det fra både FDM og den store lygteproducent Philips.

- Det sker for at sikre, at der ikke bliver reklamationer under garantien, så kunderne ikke kommer tilbage og reklamerer inden for de første to-tre år, siger Anders Grønbech, business development manager hos Philips.

- Det er ikke det mest optimale lys, men det opfylder lovens krav, siger han.

Samme melding lyder fra FDM.

Biler til hele verden
- Det er stort set alle bilproducenterne, som gør det. De bygger biler til hele verden, og det er ikke ret mange steder, at lys har samme bevågenhed som i Danmark, hvor det er mørkt en stor del af året, siger Søren W. Rasmussen, redaktør for FDM's blad Motor.

High performance-pærer som Philips Xtreme Vision eller Osram Nightbreaker giver mere lys, men det går ud over pærernes levetid. (Foto: Philips)
High performance-pærer som Philips Xtreme Vision eller Osram Nightbreaker giver mere lys, men det går ud over pærernes levetid. (Foto: Philips)

Han anbefaler at geare op med godkendte højeffektspærer, der typisk giver dobbelt lysmængde og lyser 30 pct. længere. Ellers kan man overveje xenon- eller LED-lys, som er faldet i pris. På pærefronten har vi tidligere omtalt bl.a. Osram Nightbreaker og Philips Xtreme Vision, der giver meget lys.

- Vi kan klart anbefale at få kraftigere pærer, men man skal også holde sig for øje, at levetiden er kortere, siger Søren W. Rasmussen.

Løft niveauet fra starten
Mens levetiden på longlife-pærer kan være op til 100.000 km eller to-tre år, er den typisk et enkelt år for pærer med større effekt.

Overvejer du at købe en dieselbil skal du tage dine kørevaner med i betragtningen. Dieselbiler egner sig nemlig bedst til lange motorvejsstrejkninger. (Arkivfoto: Jesper Stormly Hansen) Bilnyheder Diesel eller benzin? Det skal du vælge  

Og mens mikrobiler typisk har forlygter med H4-pærer, hvor nær-, fjern- og kørelys er samlet i én pære, har de lidt større biler mere avancerede lygter med en H7-pære til nærlys og en H1-pære til fjernlys, mens kørelyset er i en tredje pære. Det sparer på H7-pærerne, som får længere levetid. Rådet fra Philips lyder at få det mest optimale lys fra begyndelsen.

- Det kan gøres for 300-500 kr. Det er en forholdsvist billig måde at få mere lys, og det er ikke det store beløb i det samlede billede, siger Anders Grønbech.

Stor udvikling
Der sker dog lige nu en stor udvikling inden for forlygter. Således er der flere premium-mærker, som i stigende grad som standard monterer såkaldte Baby-xenon-lys frem for halogenpærer, hvorefter kunden får muligheden for at opgradere til fuldt LED-lys.

Selvom bilen er udstyret med en V6-benzinmotor, klarer den næsten 30 km/l takket være en supplerende elmotor. (Foto: PR) Bilnyheder Ny SUV imponerer: Kører 30 km på literen  

Baby-xenon har i modsætning til almindeligt xenon bl.a ikke lygtevasker. Det er lygter, som giver et lys, der er bedre end halogenpærer, men ikke helt på højde med det, der kendes fra xenon-lys.

Mange typer
Der er dog forskel på lygterne i alle prislag. Således er der lysforskel på de nye, roste full LED-lygter.

Her fremhæver FDM LED-matrix-lygterne på den nye Opel Astra, der koster ca. 17.000 kr., mens full LEDlygterne på en Seat Leon, der ligger i samme prislag og bygger på en lidt ældre teknologi, ifølge FDM ikke er på samme niveau.

Du kan endda få bi-xenon-lys til bare 8.000 kr. til den nye Opel Corsa. Men det er svært at give tommelfingerregler for, hvad du skal vælge blandt de mere avancerede lygter.

- Det handler om at sætte sig ind i de test, som findes af de enkelte lygter, siger Søren W. Rasmussen.
 

Skyd dig ind på det rigtige lys

Det er ikke nok at vælge kraftigere pærer; du skal også sikre dig de godkendte med E-mærker. Hvis dine forlygteglas er matte, kan de renoveres. (Foto: Philips)
Det er ikke nok at vælge kraftigere pærer; du skal også sikre dig de godkendte med E-mærker. Hvis dine forlygteglas er matte, kan de renoveres. (Foto: Philips)

Godt udsyn giver mere sikker kørsel. Men hvornår skal du ofre lidt ekstra på bedre lys?

Ifølge Philips og FDM bør du altid vælge de bedst mulige pærer, selvom levetiden måske er kortere. Men hvis du stadig er i tvivl, er der flere råd at hente.

Hvis valget falder på longlife-halogenpærer, kan du kigge på dine behov.

- Hvis du kører meget om natten eller bor på landet, skal du klart overveje at få mere lys på, siger Anders Grønbech, der er business development manager hos Philips.

Hvor gammel er du?
Hvis du står foran at købe en ny bil, og er du i tvivl om, hvorvidt du skal overveje xenon eller fuldt LED-lys, hvor priserne i dag ligger på 10.000-20.000 kr., er der flere ledetråde.

- Hvis du har passeret 45 år, bør du overveje stærkere lys. Det er midt i livet, at vi begynder at få behov for mere lys. Så jo ældre du er, jo mere skal du overveje det, siger Anders Grønbech.

Teknologien er blandt andet blevet brugt af NASA til at kortlægge månens overflade. (Foto: PR) Bilnyheder Ford dropper lygterne: Sådan finder bilen vej i mørket  

Øjets evne til at omstille sig fra lys til mørke ændrer sig fra omtrent 40-årsalderen. Det vil sige, at øjnene er længere om at fokusere, hvis du har mødt en modkørende med skarpt lys.

Matte lygteglas
Men det handler ikke kun om pærer. Hvis du har en lidt ældre bil, kan lygteglassene ofte været blevet slebet nærmest matte på ydersiden, hvilket nedsætter lyset. Hvis du har brugt billige pærer uden UV-filter, kan de også være ødelagt på indersiden. Her kan kuren hedde nye forlygter eller måske glas. Det kan løbe op i flere tusinde kroner.

Men det kan gøres billigere, hvis du har forlygteglas i plastik. Her findes der reparationssæt, hvor du selv kan slibe ned og lægge en ny coating. Prisen begynder ved ca. 150 kr.

Du kan også få hjælp af teknologien. Flere nye bilmodeller kan fås med automatisk nedblænding, så bilen konstant kører med langt lys, men blænder ned ved modkørende.

Med matrix LED-lygter oplyses dele af vejen med det lange lys uden at blænde modkørende.

12 kommentarer
Vis kommentarer