Bilisters farligste fejl: Begår du nogen af dem?

Næsten en tredjedel af alle dødsulykker i trafikken kunne ifølge Rådet for Sikker Trafik være undgået, hvis bilisterne ikke lavede disse farlige fejl. Laver du selv nogen af dem?

Mobilen er ikke den eneste synder, når det gælder distraktion af de danske bilister. Larmende børn, GPS'er og indstilling af radioen kan være lige så distraherende. (Foto: Rådet for Sikker Trafik)
Mobilen er ikke den eneste synder, når det gælder distraktion af de danske bilister. Larmende børn, GPS'er og indstilling af radioen kan være lige så distraherende. (Foto: Rådet for Sikker Trafik)

En ud af tre dødsulykker i trafikken skyldes distraherede bilister.

Det viser tal fra Rådet for Sikker Trafik.

Og de største distraktioner befinder sig i selve bilen, fortæller senior kampagneprojektlederen hos Rådet for Sikker Trafik, Lisbeth Sahl.

- 70 procent af de ting, der distraherer os, foregår inde i bilen, og den største synder er mobilen. Den lokker med opkald og Snapchat- og Facebook-notifikationer, og mange af os har meget svært ved at lade den ligge, siger hun til Ekstra Bladet.

Men det er ikke kun mobilen, der konkurrerer med trafikken om vores opmærksomhed.

- Vi ved godt, at mobiltelefonen skaber uopmærksomhed, men vi tænker ikke så meget over, at når vi roder i handskerummet efter bolsjer eller indstiller GPS'en, så kan det i lige så høj grad fjerne vores fokus fra at køre bil, siger Lisbeth Sahl.

I en undersøgelse fra 2015 lavet af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, afslører hele 62 procent af de 4302 adspurgte bilister, at de drikker og spiser, mens de kører.

Slip for indkøb: Få leveret mælk og kartofler i en Uber

Langt med 'pose over hovedet'
Man tænker måske ikke, at det kan være til nogen skade, hvis man lige fjerner den ene hånd fra rattet og blikket fra vejen i få sekunder for at skrue låget af sin vandflaske. Men det tager ikke mere end få sekunder, før uheldet er sket.

- Du kører 80 kilometer i timen på en landevej og får pludselig en sms. Du bruger måske fire sekunder på at læse beskeden. Men på de fire sekunder, har du kørt 89 meter uden at kigge på vejen, siger Lisbeth Sahl.

Men det er ikke kun øjnene, der skal være aktive, når vi kører bil.

Rådet for Sikker Trafik skelner mellem fire former for uopmærksomhed. Den visuelle, hvor man ser væk fra vejen, den kognitive, hvor man har tankerne et helt andet sted. Den motoriske, hvor man giver slip på rattet, og den auditive hvor man for eksempel lytter efter børnene på bagsædet.

- Den visuelle er klart den farligste, fordi du ikke når at registrere, hvis der sker noget foran dig. Og kombinerer man de forskellige former, og for eksempel både kigger væk og fjerner hænderne fra rattet, så bliver man en rigtig farlig bilist, siger Lisbeth Sahl.

(Foto: Rådet for Sikker Trafik)
(Foto: Rådet for Sikker Trafik)

Fra Barbie til Batman: Berygtet firma pimper udskældt 'frisør-Porsche'

Kan undgås
Forbered din tur, lyder opfordringen fra Lisbeth Sahl. Hvis du ved, at du får brug for GPS'en og vandflasken, kan du indstille ruten og skrue låget af flasken i forvejen eller få en passager til at hjælpe dig.

Hvis børnene larmer på bagsædet, kan du køre ind til siden og skabe ro. Hvis du taber noget, kan du vente med at lede efter det, indtil du når din destination. Og sluk telefonen, hvis du ved, at du ikke kan lade den ligge.

- Der er mange bilister, der overvurderer deres egne evner og tænker, at de sagtens både kan køre bil og checke sms'er samtidig. Men de glemmer, at de ikke er alene i trafikken og ikke kan forudse, om bilisten foran bremser, eller et barn går over vejen. Der er ikke en sms eller telefonsamtale, der er så vigtig, at det ikke kan vente, siger Lisbeth Sahl.

Spritkørsel boomer nu: Politiet er klar med særlig kontrol