Californien vil køre på sol: Ladestandere til elbiler overalt

En række nye initiativer i flere lande skal øge andelen af elbiler på vejene – nu vil Californien også være med på moden med mindst én million elbiler

Her i Los Angeles-forstaden Venice Beach vil det snart blive endnu lettere at være elbilejer. Politikerne har nemlig besluttet, at der skal være mange flere ladestandere i hele Californien. (Foto: Thomas Borberg/Polfoto)
Her i Los Angeles-forstaden Venice Beach vil det snart blive endnu lettere at være elbilejer. Politikerne har nemlig besluttet, at der skal være mange flere ladestandere i hele Californien. (Foto: Thomas Borberg/Polfoto)

Det er en af de mest tætbefolkede stater i USA, der nu satser massivt på elbiler. Politikerne i Californien har i samarbejde med en række store virksomheder forpligtet sig til blandt andet at investere i udviklingen af nye elbiler og samtidig etablere hundredevis af nye ladefaciliteter i den solrige stat på vestkysten.

I løbet af de kommende år skal mindst 1.000.000 elbiler ud at køre på vejene i Californien. Det skriver det amerikanske naturvidenskabssite phys.org.

Elbiler til flåden
Nogle af de helt store samarbejdspartnere i den nye storsatsning er det amerikanske søværn og marinekorps.

Se også: Tesla-aktien dykker efter negativ rapport

Og så kunne man måske fristes til at tænke, at de jo let kan forpligte sig til at aftage nogle elbiler, når de det meste af tiden befinder sig langt ud på et skib langt ude på havet, hvor de kan glemme alt om elbiler, opladning og rækkevidde, men rent faktisk er behovet for transport på landjorden så stort, at de alene i Californien vil købe 450 elbiler.

Også andre store virksomheder i staten – blandt andet Coca Cola – bakker op om de nye initiativer på området.

Grøn energi
Som bekendt er miljøbesparelsen minimal, hvis energien til elbilerne blot kommer direkte fra det nærmeste kulkraftværk, men Californien har allerede indtaget førertrøjen i USA, når det kommer til grøn energi fra solcelleanlæg.

Se også: Nu går kineserne elbil-amok: Her er de nye regler

Ifølge Solar Energi Industries Association arbejder mere end 50.000 personer i Californien med forskning og produktion inden for solenergi, og alene i 2014 blev kapaciteten i den solrige stat øget med 4316 MW. Til sammenligning har en by som Silkeborg, der producerer rumvarme og varmt vand til ca. 15.000 fjernvarme-forbrugere, en varmekapacitet på i alt 71 MW om året, ifølge Energistyrelsen.

Elbilerne hitter over hele verden
Med de nye initiativer lægger Californien sig i slipstrømmen på en lang række andre byer og lande, der har søsat nye initiativer for at øge andelen af elbiler og dermed mindske luftforureningen.

Et tilskud på 75.000 kr. til en elbil mod at skrotte en ældre dieselbil. Sådan lyder tilbuddet til bilister i Frankrig. (Foto: Colourbox) Bilnyheder - 13. okt. 2015 - kl. 17:02 Her er de vilde med elbiler: Giv os din dieselbil og få 75.000 kr.

Senest har vi blandt andet skrevet om et nyt tiltag i Frankrig, hvor regeringen nu tilbyder 75.000 kr i bytte for en dieselbil med mindst 10 år på bagen, hvis man skifter til en elbil.

Og i Kina har regeringen nu taget et nyt skridt i kampen mod smog ved at love, at der i løbet af de næste fire år skal etableres ladefaciliteter til mindst fem millioner elbiler.

11 kommentarer
Vis kommentarer