Crash test: Derfor får ny Mazda og Opel ikke topkarakter

Fine karakterer på nogle områder, men ikke alle modeller kom lige godt igennem testen

Lækker ser den ud,  Mazda MX5 – men det blev ikke til mere end fire stjerner, da Euro NCAP sikkerhedstestede de tre modeller. (Foto: Mazda)
Lækker ser den ud, Mazda MX5 – men det blev ikke til mere end fire stjerner, da Euro NCAP sikkerhedstestede de tre modeller. (Foto: Mazda)

Det er efterhånden de fleste biler, der kommer ud på den anden side af Euro NCAP-testen med en femstjernet vurdering, da mange nyproducerede modeller, der sættes på markedet i dag, har avancerede sikkerhedssystemer og er designet til at beskytte både voksne, børn og fodgængere.

Men det er altså ikke alle, der opnår de maksimale fem stjerne i sikkerhedstesten.

Se også: Den nye Astra bliver mindre – og mere lækker  

Testresultaterne fra Mazda MX-5, Opel Karl og Hyundai Tucson er netop offentliggjort, og der er blandede vurderinger af de tre biler.

Mangler automatisk nødbremse
Ingen af de tre biler er forsynet med en automatisk nødbremse, hvilket trækker ned i sikkerhedsvurderingen. Mazda MX-5 og Opel Karl hiver således kun fire stjerner hjem. Sidstnævnte skuffer især i voksentesten og barnetesten. Førerairbaggen beskyttede ikke som den skulle, og sidebeskyttelsen af pæletesten var heller ikke optimal for denne lille, smarte Opel Karl.

Opel Karl er ikke helt stærk nok til at nuppe mere end 4 stjerner i sikkerhedstesten. (Foto: Opel)
Opel Karl er ikke helt stærk nok til at nuppe mere end 4 stjerner i sikkerhedstesten. (Foto: Opel)

Til gengæld præsterede Mazda MX-5 et af de flotteste resultater for forgængerbeskyttelse med en score på hele 93 procent. Dog trækker det manglende sikkerhedsudstyr – heriblandt den automatiske nødbremse – ned for Mazda-modellen, og bilen opnår altså ikke mere end de fire stjerner.

Fem stjerner til Hyundai
Hyundai Tucson sikrer sig, som den eneste af de tre biler, fem stjerner, ikke mindst på grund af de pæne karakterer i voksentesten og barnetesten, hvor bilen scorer henholdsvis 86 procent og 85 procent. I både fodgængertesten og i vurderingen af bilens sikkerhedsudstyr klarer Tucson sig også fint og scorer i begge kategorier 71 procent.

Biler - 24. aug. 2015 - kl. 20:57 Lav, let og endnu billigere  

Bilen har både en avanceret, kamerabaseret fartbegrænserfunktion og en vognbaneassistent, hvilket sikrer den de fem stjerner, til trods for at den, ligesom Mazda MX-5 og Opel Karl, mangler den automatiske nødbremse.

Hyundais Tucson klarer, som den eneste af de tre testede biler, at få fem stjerner. (Foto: Hyundai)
Hyundais Tucson klarer, som den eneste af de tre testede biler, at få fem stjerner. (Foto: Hyundai)

Du kan se den samlede vurdering af NCAP-testen på det europæiske bilinstituts egen hjemmeside her.

5 kommentarer
Vis kommentarer