Cyklister mod lastbil - læsere amok

Billede af cyklister, der kører over spærrelinie, får danskerne til at gå amok


Et tilsyneladende hverdags-almindeligt billede af tre cyklister, der holder for rødt lys, men har overskredet spærrelinien - får adskillige tusinder til at reagere  - men med meget forskelligartede reaktioner.

Den lille historie på facebook blev lagt ud af journalist Steen Bachmann i går på Bil Magasinets facebookside.

Billedet som du kan se herover, blev lagt på sammen med følgende tekst:

En af vores læsere, René Poulsen, har sendt os dette billede, han har taget fra sin lastbil. Han er træt af cyklister, der kører fire meter foran deres stoplinje og spørger, hvor de mon tror, hans trailer kommer til at køre, når der bliver grøn pil? Er det også en situation, du kan genkende fra trafikken?

Kombien af cykler og lastbiler - og dermed potentielt farlige situationer - sætter tilsyneladende fut i debatten: Sætter cyklisterne deres eget liv på spil ved at køre over spærrelinien og dermed opholde sig i højredrejende busser og lastbilers spor?

Topfart - 22. mar. 2015 - kl. 05:04 Topfart: Farligt at spare på brændstoffet

De gør, hvad de skal
En af de mest likede og besvarede kommentarer er skrevet af lastbilchaufføren Benjamin Christian Egholm, som mener at cyklisterne gør ret i at holde hvor de gør: 

- Kører selv sættevogn og blok vogn til hverdag! Og vil da selv tusinde gange hellere have, at de holder dér på billedet! Skoler underviser børn i at de skal færdes hvor lastbilen kan se dem, enten helt nede bag ved anhængeren så man tydelig kan se dem eller foran forvognen, og ikke lige foran men et stykke fremme så man kan se dem! (forkortet, red.)

Han bliver bakket op af Jais Holstein, der skriver:

- Cyklisterne gør præcis hvad der er blevet prædiket de sidste mange år. Kom frem hvor lastbilschaufføren kan se jer! Nu må i sgu lige tage og beslutte jer. Og jeg kan godt se at det i denne situation er uheldigt for chaufføren har grøn pil, men hvis han tænker sig om en gang, så vil han nok hellere vente et øjeblik end at køre en cyklist ihjel!

Det er ulovligt - uanset hvad
Men mange er uenige med de to fortalere for cyklisterne ulovligheder, blandt andre Jos Hostrup, der skriver:

- ... de holder ikke korrekt uanset hvad. De har krydset spærrelinen bag dem, som kommer lige før fodgængerfeltet. De er allesammen kørt over for rødt sådan som de holder der.

Det er Jesper Nielsen enig med Jos i:

Fuldstændig enig! Vi cyklister er virkelig nogle kæmpe fjolser! Ser det dagligt på min cykel tur fra amager til indre København ... Hold jer nu for fanden bag stop linien ... Så svært er det altså ikke!

Temmelig mange - måske den overvejende gruppe mener nu, at både bilister og cyklister har ansvar - og er fælles om at bryde love:

- Som fortrinsvis bilist og af og til cyklist i København ser jeg absolut cyklister der er nogle tåber, og som skaber farlige situationer. Langt de flestes tåber er dog bilister.

Derfor er opdateringen så populær

Spørgsmålet er så, hvordan en så almindelig situation kan udløse så mange kommentarer. Det har ekspert i sociale medier Thomas Bigum, stifter og indehaver af Bigum.co, et bud på:

- Engagementet er højt. Historien splitter vandene.

Men den uddybende forklaring er noget mere kompleks. Thomas Bigum deler opdateringens succes op i flere delelementer.

Første minutters levetid: en lang post øger tidsforbruget på opdateringen. Facebook registrerer at forholdsvis mange klikker "læs mere". Så trækker den hurtigt de første kommentarer.

De næste minutters levetid: På baggrunden af ovenstående vil Facebook vise den til flere end normalt. Den har fået en godt start. Den splitter vandene, og trækker flere kommentarer. I samme fase registrerer facebook at folk har højt tidsforbrug på både opdatering og i kommentarer ... Derfor får den endnu mere synlighed. Den ligger højere på folks skærme, og når ud til flere.

Derfra: We've got a homerun. Nu flokkes folk, fordi den er levende med mange reaktioner. Atter flere tager parti - og som det ses i kommentarerne har en kommentar akkumuleret over 1000 likes. Likes oppe på opdateringer kommer ind, og delinger er sikkert et biprodukt af at trafiksikkerhed (og læringen af billedet) er noget mange gerne ønsker for deres næreste venner.


Ekspert i sociale medier, Thomas Bigum har en god forklaring på, hvorfor opdateringen om cyklisterne er så populær.
Ekspert i sociale medier, Thomas Bigum har en god forklaring på, hvorfor opdateringen om cyklisterne er så populær.
 

Hvad mener du om trafiksituationen?

Lignende optagelser fik sidste år Ekstra Bladets brugere op i det røde felt. Se eller gense dem her:


Samfund - 10. nov. 2014 - kl. 10:35 TV: Skal børn lære at cykle sådan her?

173 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere