Annonce:
Annonce:

Danskerne vil have høje biler

Stadig flere bilkøbere er vilde med crossovere og SUV'er, der kan opfylde de fleste krav og drømme. Især vægtes en høj kørestilling, cool udstråling og et godt udsyn til trafikken

Peugeot 3008, som er Årets Bil i både Danmark og Europa 2017, er et godt billede på den nye type crossovere, der vinder frem. Foto: Christian Schacht
Peugeot 3008, som er Årets Bil i både Danmark og Europa 2017, er et godt billede på den nye type crossovere, der vinder frem. Foto: Christian Schacht
Annonce:
Følg Biler

Bølgen har længe rullet i Europa og skyller nu for alvor ind over Danmark, hvor flere og flere bilkøbere hopper på de nye, høje SUV-eller crossover-modeller. Her er Seat Ateca og Peugeot 3008 nogle af de nye bud, mens ikonet Nissan også sælger godt.

Interessen stiger, i takt med at modellerne bliver mere overkommelige for de afgiftsplagede danskere, hvor der ikke er plads til eksperimenter.

Men hvorfor har mange bilkøbere vendt ryggen til de ellers populære stationcars og MPV-modeller for at gå efter de høje biler? Der er en stribe årsager, lyder det fra eksperter, vi har talt med. Bilerne opfylder nemlig en række behov.

Søren W. Rasmussen, der er teknisk redaktør for FDM's blad, Motor, har flere forklaringer.

Annonce:

- Det er biler med et godt udsyn og en god indstigning. Du sætter dig ikke ned, men ind. Du har et godt overblik og føler dig tryg. Det er både en faktisk tryghed og en pseudotryghed.

Men man føler sig mere tryg, pointerer han.

Her er den brugte bil danskerne helst vil have

Mere plads
Samtidig er pladsoplevelsen anderledes.

- Man sidder mere oprejst som på en spisebordsstol. Man føler, at man har mere plads, både hvad angår benplads og loftshøjde, siger han.

- Det er dog ikke, fordi pladsen er større. Men den føles større, fordi den er højere. Den der rumfornemmelse er godt tænkt, siger han. Samtidig er der et godt udsyn. Så børnene kan se fint ud ad vinduerne ved bagsædet.

Mikkel Thomsager, der er chefredaktør for Bilmagasinet, er enig.

- Når man bygger højt, kan man samtidig få en bedre rumudnyttelse, end når man bygger i længden.

Man kan altså få mere plads i kabinen end i en kompakt bil, siger Mikkel Thomsager.

Annonce:

Han peger på, at det, som får bilkøberne ind hos forhandlerne, er signalerne, som de høje, lidt rå biltyper udsender, uanset om de er med to- eller firehjulstræk, som kan fås til mange af dem.

- Det er biler, som viser, at man har magt over tingene. Designet er ofte så voldsomt, at man signalerer, at bilen kan forcere Himmelbjerget fra vandsiden, selvom det kun er en forhøjet stationcar. Det ser vi med Peugeot 3008, som ellers kun er en forkølet stationcar, siger Mikkel Thomsager.

Han mener, at der også ligger en stor del psykologi bag succesen for de høje biler.

- Det handler også om en ting, der hedder 'Cocooning'. Hvis man synes, at verden bliver mere farlig og usikker, har man lyst til at pakke sig ind, og her føler man sig mere polstret i en SUV, mener Mikkel Thomsager.

Signalværdien betyder dog meget, pointerer Søren W. Rasmussen.

- Mens noget af det mest prestigefyldte, man kunne tænke sig, tidligere var store BMW'er eller Audier, handler det i dag for mange om at kunne signalere aktive fritidsinteresser og overskud, siger Søren W. Rasmussen.

Biltyper

  • SUV betyder Sport Utility Vehichle. Det var oprindeligt betegnelsen for en hævet bil på chassisramme, ofte med rummeligt, højt karrosseri og firehjulstræk. F.eks. en klassisk Toyota Landcruiser.
  • I dag dækker betegnelsen meget bredere. Bilerne, som oftest befinder sig i de større klasser, har deres egen udviklede undervogn.
  • Eksempler er Audi Q5 i firmaklassen og Range Rover i luksusklassen.
  • Crossoveren bygger på undervognen fra en donor-personvogn, som har fået hævet karrosseriet, så den bibeholder SUV'ens rummelighed og terrænegenskaber med firehjulstræk, som kører mere personvognsagtigt.
  • Eksempler er Suzuki Ignis i miniklassen og Peugeot 3008 i mellemklassen.
  • For nogle modeller smelter betegnelser og klasser sammen, og der er undtagelser.
  • Hvor VW Tiguan er en crossover, vil den større Skoda Kodiaq mere opfattes som en SUV, selvom de deler helt samme grundplatform.

* * *

Derfor faldt valget på en crossover

Annonce:

Smart indretning betød meget for bilvalget, da Marlene Grøftehauge og Mikkel Lysgaard købte en Nissan Qashqai

Det praktiske er vigtigt, men gode køreegenskaber, et pænt design og mulighed for udstyr i bilen betyder også meget for Marlene Grøftehauge og Mikkel Lysgaard, der her har datteren Selma med. Foto: Jens Overgaard
Det praktiske er vigtigt, men gode køreegenskaber, et pænt design og mulighed for udstyr i bilen betyder også meget for Marlene Grøftehauge og Mikkel Lysgaard, der her har datteren Selma med. Foto: Jens Overgaard
 

Det er muligt, at de høje crossovere danner mode.

Men det var først og fremmest de praktiske egenskaber i en travl hverdag med tre børn og masser af gøremål, som betød, at Marlene Grøftehauge og Mikkel Lysgaard for nylig købte en ny Nissan Qashqai.

De var ellers glade for deres 10 år gamle Skoda Octavia, men valgte at opgradere til en crossover frem for en klassisk stationcar eller MPV.

Det er der flere grunde til, men først og fremmest handler det for Koldingfamilien om det rent praktiske.

- Jeg synes, det er lækkert, at man sidder så højt. Qashqaien er nem at stige ind i. Man sætter sig ikke ned, men ind i den, siger Marlene Grøftehauge, der er selvstændig journalist og kommunikationsrådgiver.

Brug sommervarmen til at rustsikre din bil

Annonce:

Plads er i højsædet
Familien havde dog også kig på både en brugt Volvo V60 og en brugt Mercedes C-klasse stationcar.

Men til sidst var det et krav om, at der skal være godt med plads til Selma på to år, Sander på ni år og Sidsel på 12 år, der afgjorde valget om den brunmetallic Qashqai i husstanden, der også omfatter en Fiat 500.

- Det er vigtigt, at der er god plads på bagsædet, uden at det er en stor flyder, som man ikke kan parkere, siger Mikkel Lysgaard, der er journalist og kommunikationskonsulent.

Han satte dog også som betingelse, at køreegenskaberne i familiens nye transportmiddel kunne godkendes.

- Køreoplevelsen er vigtig. Det betyder noget, at den ligger godt på vejen. Jeg har kørt i andre høje biler. Men sådan en opleves ofte som en 'Væltepeter'. Det synes jeg ikke, at den her var, siger Mikkel Lysgaard.

6 sikre råd til en god bilferie

Annonce:

Godt med motorkraft
Men det trak også gevaldigt op hos den lille familie, at bilen kunne bestykkes med en kraftig benzinmotor på 163 hk, samt at der var masser af udstyrsmuligheder, hvor familien altså valgte mellemniveauet, N-Connecta, der bl.a. har storskærm med navigationsanlæg, bakkamera, nøglefri betjening og 17-tommers fælge.

Det er en bil, som kostede 347.000 kr., men med diverse rabatter endte på en pris, der hed 307.000 kr.

Netop udstyret, som gør bilen lidt gadget-lækker, betyder meget.

- Min teori er, at bilen bliver lettere at sælge til sin tid frem for en skrabet model. Så kan vi også nyde udstyret, mens vi har bilen, selvom hele merudgiften nok ikke kommer hjem igen, siger Mikkel Lysgaard.

Marlene Grøftehauge var allerede varm på den første generation af Qashqai, men hendes mand var dog ikke særlig vild med designet på modellen, som blev produceret fra 2006 til 2013 på fabrikken i engelske Sunderland og var med til at danne skole for en helt ny bilklasse.

Den var langt mere anonym end den nuværende generation, der også bygges i det engelske, og som har mere kant og personlighed i sin fremtoning.

Det er anderledes med den nye model af crossoveren, som med sine mere skarpe linjer falder i begges smag.

Annonce:

Funktion frem for signaler
- Det er en flot bil. Den har nogle linjer, som gør den sporty, siger Marlene Grøftehauge, som dog ikke går synderligt op i signalværdien i en crossover.

- Jeg tænker ikke på, hvilke signaler bilen udsender. Det handler mest om min oplevelse som bruger af den, siger hun.

Mens der til gengæld er flere signaler i den lille rappe Fiat 500 med Twinair-motor, er den til gengæld ikke ligefrem den mest rummelige på familiefronten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: