Derfor elsker din hund at køre bil

Bliver din hund også ellevild, når bagsmækken til bagagerummet bliver åbnet? Her kan du blive klogere på, hvorfor din hund er så glad for bilen

Bilen er ofte ensbetydende med nye oplevelser. Blandt andet derfor er bilen et hit hos de fleste hunde. (Foto: Jan Truter/Flickr)
Bilen er ofte ensbetydende med nye oplevelser. Blandt andet derfor er bilen et hit hos de fleste hunde. (Foto: Jan Truter/Flickr)

De fleste hunde begynder at trippe og logre med halen, når hundesnoren findes frem. Frisk luft! Men mange hunde reagerer også positivt, når du rækker ud efter bilnøglen, og de skal sjældent bruge megen betænkningstid, før de springer op på sædet eller ind i bagagerummet.

Se også: Nyt design og mere power til Toyota GT86  

Men hvorfor er hunde så vilde med at køre bil? Det har magasinet Car and Driver spurgt et par eksperter om.

Berusende indtryk
De fleste af os kender sikkert beskrivelsen af, hvordan menneskets lugtesans blot svarer til størrelsen på et frimærke på en hel fodboldbane, når man sammenligner med hundens evne til at opfatte dufte.

Se også: 576 hestekræfter: Her er Australiens hurtigste politibil  

Ifølge eksperterne handler én af årsagerne til hundens køreglæde netop om dens lugtesans – særligt hvis vinduet står på klem.

- Jeg er ikke sikker på, at man kan betegne det som en decideret beruselse, men der er ingen tvivl om, at hunden får en masse input ved højere hastighed, forklarer Melissa Bain, der er dyrlæge ved University of California, hvor der blandt andet forskes i dyrs adfærd og velfærd.

Se også: 5 lynhurtige mini-biler der imponerer  

Brian Hare er lektor i evolutionær antropologi ved Duke University, og han er enig i, at vinden kan give en slags sensorisk overbelastning.

- Det svarer til at fordøje en helt utrolig film. Der er så mange informationer i de dufte, de får, at det formodentligt er ganske overvældende for dem, men på den gode måde.

Sociale oplevelser
Der er dog også en anden forklaring på hundens køreglæde. For mange hunde er bilen nemlig en garanti for nye oplevelser.

- Mange hunde forbinder bilen med noget positivt, for ”når jeg kommer ind i den ting, kommer jeg et nyt sted hen”, beskriver Brian Hare fra Duke University.

Se også: Porsche-salg slår rekorder: Her er den mest populære model  

Han fortæller desuden til magasinet, at hunde grundlæggende er flokdyr. De er sociale og elsker at være sammen med mennesker.

- Mit gæt er, at hunde ikke nødvendigvis ville nyde at køre bil på samme måde i en selvkørende bil, lyder vurderingen fra Brian Hare.

Med andre ord: Hunde elsker biler, fordi de elsker mennesker – og frisk luft.

Se også: Kør selv: Her er det billigst at tage på campingferie

39 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere