Annonce:
Annonce:

Derfor har du fået større risiko for Bilka-buler

Mens bilerne bliver bredere for hver ny modelgeneration, bliver p-pladserne smallere. Det giver flere skrammer og buler i danskernes biler, lyder det fra bilistorganisationen FDM

Med bredere biler og p-båse, som forbliver smalle, er der grundlag for flere ridser og buler, lyder det fra FDM. (Foto: Colourbox)
Med bredere biler og p-båse, som forbliver smalle, er der grundlag for flere ridser og buler, lyder det fra FDM. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Biler

Som rene slangemennesker må mange bilister vride sig ud af bilen med maven trukket helt ind, når de har lavet en parkering i bås ved det lokale storcenter, ved svømmehallen eller på byens torv. Og alligevel er risikoen for at lave en lille bule eller en ridse overhængende.

Problemet er nemlig, at p-båsene de fleste steder holder den slanke linje, mens både biler og bilister er vokset i bredden i de seneste år. Faktisk er der en tendens til, at mange private parkeringspladser bliver smallere i disse år. Det skriver bilistorganisationen FDM i sit medlemsmagasin Motor.

Steve McQueens flugtbil solgt for 12 mio. kr.

En af de bagvedliggende årsager til problemet skal findes i en stor efterspørgsel på parkeringspladser. Det får bygherrerne til at klemme flere biler ind på den samme plads. Der er nemlig ingen krav til, hvor brede p-båse skal være.

Annonce:

Ikke godt nok
- I praksis betyder det, at mange p-pladser er alt andet end brugervenlige. Har man en bil, der er bare lidt bredere end gennemsnittet, er det ofte noget nær umuligt at komme ind og ud af bilen, og har man børn med, der skal spændes fast i autostole, er det helt umuligt, siger jurist i FDM Dennis Lange.

- Taget i betragtning, at man mange steder tilmed betaler ganske meget for at parkere, er det ikke godt nok, tilføjer han.

Vejdirektoratet ændrede godt nok sin vejledende bredde på vinkelrette P-pladser fra 230 cm til 250 cm i 2010, men det er altså kun en vejledende bredde.

Lille pige får 43 mio. kr. i erstatning fra Volvo

Samtidig vokser bilerne i bredden. F.eks. er en VW Golf vokset 19 cm i bredden fra 161 cm til 180 cm, siden den første model kom på markedet i 1974 og til i dag. Regner man sidespejlene med, er den nuværende VW Golf VII 203 cm bred.

Annonce:

Risikerer nemt buler
Derfor er der ofte ikke meget plads at give af, selvom enkelte storcentre har ekstra brede p-båse til familier, og kommuner som udgangspunkt anlægger nye båse på 250 cm.

- Selvom mikrobilerne ganske vist har vundet frem, kører flertallet stadig i store biler, så der er brug for brede parkeringsbåse. Det er vigtigt, at båsene er så brede, at de rent faktisk kan benyttes af bilister, og holder bilen ved siden af bare en smule skævt, bliver pladsen endnu mere trang, og man risikerer nemt at lave buler og skrammer i sin egen eller andres biler. Derfor så FDM gerne, at Vejdirektoratet ændrede sin vejledende bredde til 260 cm, siger Dennis Lange.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: