Designer: Du skal altid kunne se på silhuetten, at det er en Citroën

Bilejerne skal aldrig være i tvivl, når de møder en Citroën i trafikken. Den nye C3 er ingen undtagelse. Ekstra Bladet møder designer Andrew Cowell

En Citroën skal altid kunne genkendes på sin silhuette, lyder det fra Andrew Cowell, der som seniordesignmanager er med til at genskabe mærkets DNA. Foto: Citroën
En Citroën skal altid kunne genkendes på sin silhuette, lyder det fra Andrew Cowell, der som seniordesignmanager er med til at genskabe mærkets DNA. Foto: Citroën

En silhuet så klar i formsproget, at du ikke er i tvivl.

Det har for en række klassiske modeller, lige fra 2CV over CX til den nyere C4 Cactus, været et sikkert tegn på, at du står foran en Citroën. Det er et formsprog, som skal rendyrkes samtidig med, at designet bliver mere unikt.

Sådan lyder meldingen fra Andrew Cowell, der som senior designmanager hos Citroën er med i forreste linje hos det franske mærke, der er ved at genopfinde sig selv og finde tilbage til kerneværdier som komfort og avancerede tekniske løsninger, der rækker ud af boksen.

Men også med et designsprog og en klar rød tråd, der skal føre mærket tilbage til fordums klare genkendelighed.

Den nye C3 skal være endnu et skridt. Den bygger videre på den designlinje, som blev lagt med C4 Cactus.

- Det er en model, som har et friskt antrit. Men også er imødekommende. Den kunne stå på 23 tommer fælge og alligevel se venlig ud, pointerer Andrew Cowell.

Foto: PR
Foto: PR

Andrew Cowell

  • Er 48 år og har en BA i automotive design fra Coventry University.
  • Han startede karrieren hos Lotus Cars og har siden 1991 været hos Citroën. Her har han haft ansvaret for en bred vifte af konceptbiler og serieproducerede biler, bl.a. Citroën Nemo, C4 Aircross, DS5, Spacetourer/Jumpy og den nye C3.
  • Andre Cowell har en central rolle i Citroën-designteamet, hvor han arbejder tæt sammen med Alexandre Malval, designdirektør for Citroën og Jean-Pierre Ploué, designdirektør i PSA-gruppen.

Kendetegn
Han peger på en række designkendetegn, som skal gå igen i modellerne. Det gælder bl.a. det todelte lygtebånd, den sorte A-stolpe og altså silhuetten, som skal kunne genkendes overalt.

C3-modellen er ét skridt af mange, hvor den næste C4 og afløseren for C5 bliver de næste. Dem er Andrew Cowell ikke meget for at tale om. Han vil dog gerne uddybe Citroëns 'Advanced Comfort'-program, der sigter mod en række løsninger i kommende modeller.

Avanceret affjedring
De omfatter bl.a. dæmpning af karrosseriets bevægelser, lyd- og støjniveau, sæder, lysindfald i kabinen, ergonomisk og fleksibel indretning – alt sammen noget, der spiller ind på, om man oplever bilen som komfortabel. Det skal munde ud i en særlig 'mærkedynamik', som skal findes i alle modeller. En del af idéerne prøves af i prototypen Citroën Advanced Comfort Lab.

- Vi tænker meget på det praktiske og lytter til bilejerne. Kabinen skal opleves som en dagligstue, hvor der er brede sæder a la loungemøbler, et lavt instrumentbord, som gør det lettere at kigge ud, og for eksempel dørlommer i klar plast, så man kan se, om der skulle være glemt en mobiltelefon, siger designeren.

Det er tanker, som allerede slog igennem i C4 Cactus med f. eks de indvendige dørhåndtag, der er læderstropper og bidrager til hjemlig hygge, lige som det er videreført i den nye C3.

- Vi er ved at bygge mærket op med en række byggeklodser, og det kan være, vi skifter retning undervejs, siger han.

En af hjørnestene i prototypen er støddæmperne med hydraulisk stop. Her kontrolleres fjedre og støddæmperes sammenpresning og udspænding, så den lodrette bevægelige kan dæmpes mere roligt uden pludselige stop. Ved et traditionelt stop absorberes og returneres noget af energien, mens den her absorberes og fordeles. Det skulle ifølge Citroën give en fornemmelse af at 'flyve' hen over ujævnheder.

Citroën finder rødderne

Et unikt design, praktiske samt teknisk avancerede løsninger kombineret med ekstra komfort er nogle af de grundpiller, som skal lede Citroën tilbage til rødderne.

De testes bl.a. i konceptbilen Citroën Aircross Concept, hvor støddæmpere med hydraulisk stop og sæder, der tilpasser sig fører og passagerers kropsbygning, prøves af.

Sæderne tilpasser sig
Ved at lime frem for at svejse på en række punkter gøres karosseriet stivere, og vibrerer dermed mindre.

På sædefronten har Citroën hentet inspiration hos sengebranchen og begreber som 'form memory', hvor man ved brug af flere materialer som bl.a. polyurethan og skum har udviklet sæder, der tilpasser sig fører og passagerers kropsbygning. Det skulle give en hidtil uset komfort i bilbranchen, og tillige genfinder sæderne deres oprindelige form efter brug.

Selv om udviklingstiden for nye bilmodeller er blevet kortere end tidligere, er udfordringen for bilfabrikkerne stadig at se måske fire-fem år ud i fremtiden.

Andrew Cowell sammenfatter nogle af perspektiverne for de næste bilgenerationer.

- Vi vil se et stadig stigende krav om individualisering hos bilkøberne, men også ønsket om at bilen i højere grad skal være dagligstue. Flere oplever at sidde mere i kø og bruger derfor mere tid i bilen, siger han.

14 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere