Det her giver dig klip i kortet

Langt de fleste klip i kørekortet gives for at køre for stærkt. Se de andre topscorere her

Her fortalte Vejdirektoratet om, hvor på motorvejen man kan forvente pres i løbet af sommerferien (sendt 25. juni 2015)

Store hastighedsoverskridelser kostede sidste år 58.124 fartglade danskere et eller flere klip i kørekortet udover selvfølgelig en solid bøde.

Politiets nye fotovogne er på gule plader. Det har udløst en følelsesladet debat om politiet må sidde bagi bilen og betjene udstyret. Men det må politiet godt. For bilen holder parkeret, mens der bliver taget fine portrætfotos bilisterne. Foto: Anders Berner Bilnyheder Fotovogne skulle være en pengemaskine

Klippekortsordningen trådte i kraft tilbage i efteråret 2005. Tidligere fik man ’kun’ en bøde, men lige pludselig risikerede man også at få et klip i kørekortet eller endog helt at miste det, hvis forseelsen var grov nok.

Klippekortsordningen gælder for føreren af følgende køretøjer:

• Personbiler • Motorcykler • Registreringspligtige knallerter • Busser • Lastbiler • Traktorer • Motorredskaber

Bilen konfiskeres
Kører du for eksempel mere end dobbelt så stærkt som tilladt eller over 200 km/t, får du en ubetinget frakendelse af kørekortet. Dog skal farten overstige 100 km/t. Det vil sige, at ved en fartbegrænsning på 40 km/t skal du køre 250 procent plus 1 km/t af det tilladte, før du får frakendt dit kørekort ubetinget.

Fartgrænser og overskridelser. Tjek side 188.

En grim bonusstraf er i øvrigt, at hvis du får en ubetinget frakendelse af kørekortet to gange inden for tre år, bliver din bil konfiskeret.

Sidste år vedtog Folketinget at fordoble bøden til bilister, som kører for stærkt ved vejarbejde. Samtidig kan bilister og motorcyklister nu få en betinget frakendelse af kørekortet allerede ved hastighedsoverskridelser på 40 procent ved vejarbejde mod 60 procent i dag.

De fleste er med på at det er både farligt og ulovligt at ryge hash og køre bil bagefter. Men mange unge mænd er kommet i klemme, fordi hash kan spores i dagevis efter rygning, men uden at det er bevist, at de er påvirkede. Foto: Jacob Ehrbahn Bilnyheder Opgør med hash-lovgivning

Det røde lys
Tilbage til klippene. Sidste år var der i alt 183.000 sager om såkaldt trafikfarlige forseelser, hvoraf de fleste giver klip i kørekortet.

Med politiets nye fotoudstyr, der som her står gemt i et krat på Ring 3 ved Glostrup i København kan du nemt redde dig et klip i kørekortet. Foto: Anders Berner
Med politiets nye fotoudstyr, der som her står gemt i et krat på Ring 3 ved Glostrup i København kan du nemt redde dig et klip i kørekortet. Foto: Anders Berner

Nummer to på klippe-listen er promille/spirituskørsel, som sidste år kostede 9.179 bilister og motorcyklister enten en betinget eller ubetinget frakendelse. Med en promille på mellem 0,5 og 1,2 (promillekørsel) får du frakendt kørekortet betinget svarende til tre klip på én gang. Det betyder, at du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve) inden for 6 måneder for at beholde kørekortet.

Dumper du et forsøg, mister du kørekortet, indtil du har bestået begge prøver. Samtidig får du en bøde, der svarer til din netto månedsløn ganget med promillen.

Med en promille på mellem 1,2 og 2,0 er du i kategorien ren og uforfalsket spirituskørsel, og det koster en ubetinget frakendelse af kørekortet i 3 år. Du kan vælge at forkorte din frakendelsestid med 1 år  mod at køre med alkolås i 2 år.

Narko og piller
Hvis du i stedet for at køre i en alkoholtåge, ryger en fed eller spiser piller, så lyder sigtelsen på narkotika- og/eller medicinkørsel, og det koster ligesom spirituskørsel en ubetinget frakendelse. 5.259 fik bøde og frakendelse af kørekortet for det i 2014, hvilket sikrer den præstation en tredjeplads på listen.

At køre over for rødt lys er nummer fire på listen med 4.961 overtrædelser.

De næste klip-overtrædelser på listen er eksempelvis at køre med børn ”uden rette sikkerhedsudstyr.” Det vil eksempelvis sige børn uden sele i bilen eller for små børn eller børn uden hjelm på en motorcykel eller scooter. Endelig skal man også vare sig for at køre den forkerte vej i en ensrettet gade og overholde sin vigepligt. De to forseelser udløste hver mere end 1.000 kørekortsklip i 2014.

1 af 2 Små mængde hash koster dig ikke bare klip i kortet men en ubetinget frakendelse af kørekortet i 3 år.
2 af 2 Med politiets nye fotoudstyr, der som her står gemt i et krat på Ring 3 ved Glostrup i København kan du nemt redde dig et klip i kørekortet. Foto: Anders Berner
104 kommentarer
Vis kommentarer