Din digitale bilradio kan gå kold

DAB-radioer i 300.000 biler skal genindstilles og testes, når signalet fra 1. oktober skifter til DAB Plus for at give plads til flere kanaler. FM-signalet bliver her en tid endnu

Tusindvis af danskere har DAB-radio i bilen. Den skal indstilles til et nyt format for at virke. Foto: Jens Overgaard
Tusindvis af danskere har DAB-radio i bilen. Den skal indstilles til et nyt format for at virke. Foto: Jens Overgaard

Bilejerne skal være på stikkerne, når det nuværende digitale DAB-radiosignal forsvinder og erstattes af det nye DAB Plus-signal 1. oktober. I hvert fald hvis man ejer en af de mere end 300.000 biler, som har en DAB-radio installeret.

Den skal, som mange hundrede tusinde stationære digitale radioer herhjemme, indstilles til det nye format, hvis lyden ikke skal forsvinde.

Manøvren er dog forholdsvis enkel, lyder det fra kampagnesekretariatet Mere Radio, der bl.a. repræsenterer DR og slår på tromme for ændringerne til det nye format, som vil give plads til yderligere 12 kommercielle digitale radiokanaler ud over DR-kanalerne og de seks kommercielle, som findes i dag.

De fleste digitale radioer er forberedt til DAB Plus. Alle DAB-radioer, der er solgt siden 2012, kan som udgangspunkt modtage DAB Plus. Det gælder også bilerne. Men er radioen fra før 2012, skal den muligvis udskiftes.

Det er allerede nu nemt at teste, om ens radio er klar til DAB Plus. Det gør man ved at genindstille kanalerne, hvilket sker ved at trykke på 'autotune', 'scan' eller lignende. Hvis radioen kan finde DR’s regionale P4-kanaler, lytter man allerede til DAB Plus, som kun sender her.

Manøvren skal dog gentages efter 1. oktober for at få indlæst alle de nye kanaler ved at holde 'autotune' eller 'scan'-knappen nede i fem-syv sekunder, hvorefter radioen går i gang med at tjekke sendenettet for informationer og lægger de nye kanaler ind.

- Det anbefaler vi, for at man er helt sikker. Det er bedst at gå med livrem og seler, forklarer Tobias Enné, der er talsmand for Sekretariatet Mere Radio.

Hvis man har problemer, skal man kigge i manualen eller kontakte sin forhandler.

Smart teknik skulle gøre vejarbejdet nemmere: Nu skal nylagt asfalt lægges om - igen

Stadig analogt FM-signal
Ejere af biler med de klassiske FM-radioer, som der stadig er langt flest af, skal dog ikke umiddelbart frygte at miste det analoge signal lige med det samme.

Mens nordmændene er på vej til at droppe det digitale signal, har Folketinget herhjemme besluttet, at man først vil kigge på det analoge signal, når 50 pct. af lytningen er digital, og derefter vil der gå yderligere to år, før det analoge signal lukkes ned. Andelen af digitale lyttere er i dag 36 pct., og i 2. kvartal af 2019 gør myndighederne status.

Spørgsmålet er dog, hvor stabilt det digitale signal er. Vi tester på redaktionen jævnligt biler med DAB-radioer og oplever af og til, at DAB-signalet forsvinder, bl.a. i det jyske langs motorvej E45.

Det nye DAB Plus-signal er ikke bedre end DAB rent teknisk, det har udelukkende mere bredde til flere stationer. Ifølge radioeksperten, Ole Mølgaard, The Crowd, er DAB-signaler af alle slags dog lige så stabile som de analoge.

Men oplevelsen er forskellig for de to typer signaler.

- Lige som ved FM-signalet er der steder, hvor forbindelsen er mindre god. Men i modsætning til FM-signalet, hvor vi har vænnet os til, at det måske skratter eller er mindre godt, forsvinder det helt her. DAB har mere klar lyd med mindre støj, men det er også enten eller, siger Ole Mølgaard.

I dag kan der således være steder med dårlig FM-modtagelse, hvis man befinder sig på lavtliggende områder, det kan for eksempel være med P3 i Randers eller P4 på havnen i Kolding. Og det samme mønster kan være tilfældet med DAB-signalerne. Ifølge Ole Mølgaard arbejdes der intenst løbende på at mindske de digitale huller.

Det digitale signal stiller ikke større krav til bilens antenner end FM-signaler. Men du kan forbedre det ved at fintune teknikken.

- Erfaringerne fra Norge viser, at det har været modtageren eller antennen, som har været for dårlig, hvis folk har svært ved at modtage DAB-signalet. Mange nordmænd har selv eftermonteret DAB-radioer, og man er her også udfordret af flere bakker og dale end i Danmark, siger Ole Mølgaard.

Herhjemme har det tidligere kostet en merpris på måske 5.000 kr. at få installeret en DAB-radio ab fabrik, men på flere modeller bliver det nu standard.

Det gælder bl.a. den nye Hyundai i30.

- Det er det, som er fremtiden, konstaterer Anne Grethe Skovby, der er pressechef hos Hyundai.

Udvidelsen til DAB Plus giver plads til 18 kommercielle digitale radiokanaler mod seks i dag. Foto: Jens Høy
Udvidelsen til DAB Plus giver plads til 18 kommercielle digitale radiokanaler mod seks i dag. Foto: Jens Høy
 

DAB i din gamle radio
Du kan også få DAB-kanaler på en analog bilradio. Her er flere muligheder. Du kan montere en DAB-adapter, som får strøm fra cigarstikket, og sender på FM-båndet. Alternativt kan du streame fra din telefon, hvis bilen har en bluetooth-opkobling, eller tilslutte med kabel. Her er der i nogle biler mulighed for opkobling gennem AUX eller USB-indgangene.

Her kan du komme langt med gratis-appen 'Tuneinradio', som giver adgang til en lang række radiostationer, inklusive DR og en lang række danske. Men også DR’s egen radioapp med adgang til at downloade podcasts er en mulighed ud over musiktjenester som Spotify eller Yousee Music.

Ambulancerne overtager din bilradio

Hvis du har Apple Carplay og adgang til en app med radio, vil du også med tiden kunne høre digital radio ad den vej.

Vi bevæger os generelt mere mod streaming, pointerer Niels de Boissezon, som er chefredaktør på Mobilsiden.dk.

- Vi vil i langt højere grad se, at folk streamer radio fra deres mobil. Det er den vej, udviklingen går. Vi ser allerede på tv-fronten en udvikling fra flow-tv og hen mod personlige tv-pakker. På radiofronten er der også i stigende omfang mulighed for at sammensætte sine egne radiopakker.

- For eksempel med apps som Spotify, podcast-apps eller også DR’s egen radio-app frem for at lytte til noget, hvor andre har sammensat programmet for dig, siger Niels de Boissezon.

Han mener derfor, at vi fremadrettet heller ikke vil se samme diskussion som tidligere, da der var tale om at slukke for FM-signalet. Simpelthen fordi færre er fokuseret omkring fælles kanaler. DAB-kanalerne har dog tilknyttet en række tjenester såsom trafikmeldinger.

Samtidig giver det en convenience og sikkerhed i trafikken, udelukkende at tænde på radioen og lade telefonen ligge i lommen.

DAB Plus

  • Fra 1. oktober slukkes det nuværende DAB signal og erstattes af DAB Plus. I dag er der plads til DR’s kanaler og seks kommercielle kanaler. Det antal udvides nu til 18 kommercielle kanaler.
  • DAB-radioer fremstillet efter 2012, er som udgangspunkt DAB Plus-klar, men skal genindstilles.
  • Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen er der 1-1,5 millioner DAB-radioer i danske hjem. 200.000-400.000 ventes ikke at kunne modtage DAB Plus.
  • Branchen Forbrugerelektronik vurderer, at der i 2014 var 320.000 DAB-radioer i danske biler.
  • Tallet omfatter også multimedieanlæg og GPS-systemer med bluetooth og DAB.