Annonce:
Annonce:

Disse bilister er farligst om natten

Havarikommissionen har undersøgt årsagerne til, at der sker flere ulykker i de sene aftentimer og om natten – mænd og alkohol spiller en stor rolle

Mænd i alderen 18-50 år med alkohol i blodet er ofte involveret i natlige trafikuheld. (Arkivfoto: Colourbox)
Mænd i alderen 18-50 år med alkohol i blodet er ofte involveret i natlige trafikuheld. (Arkivfoto: Colourbox)
Annonce:
Følg Biler

Alkohol er årsag til en meget stor del af de trafikulykker, der sker i de sene aftentimer og om natten. Det viser en undersøgelse, som Havarikommissionen for vejtrafikulykker netop har offentliggjort. Både bilister og fodgængere med høje promiller er til stor fare for sig selv og andre.

Kommissionen anbefaler derfor forstærket politikontrol og krav om, at dømte spiritusbilister får installeret en alkolås i deres bil.

Farlig kombination
Men ikke alle bilister udgør en lige stor risiko, når mørket falder på. En stor del af de ulykker, der indgår i undersøgelsen, er soloulykker med mænd i alderen 18-50 år, der var på vej til eller fra et socialt arrangement, hvor der havde været alkohol indblandet.

Pas på dyr på vejen: Her er risikoen størst  

Annonce:

Mændene i ulykkerne kørte typisk galt i et sving i stærkt påvirket tilstand - og ofte ved meget høj hastighed. Størstedelen havde en promille over 1, og dem med en mindre promille var samtidig påvirket af narkotika.

- Det er markant, at alkohol er en medvirkende årsag i 2/3 af de undersøgte ulykker, hvor det i tidligere undersøgelser kun var forklaringen i ca. 1/5 af ulykkerne. Derfor anbefaler vi en skærpet indsats mod kørsel i påvirket tilstand om natten. Konkret anbefaler vi bl.a. en forstærket politikontrol på landevejene i de sene nattetimer og krav om, at dømte spiritusbilister får installeret alkolås, siger kommissionens formand Mette Fynbo.

Træthed og uopmærksomhed
Vi er trætte og uopmærksomme, når vi kører hjem fra arbejde. I hvert fald viser rapporten, at en del af de undersøgte ulykker skete i forbindelse med arbejdsrelateret kørsel, hvor man færdes i trafikken om natten enten til eller fra arbejde eller i arbejdstiden.

Her er bilen til dine tømmermænd - plads til 80 pizzaer  

Annonce:

I disse ulykker betød blandt andet uopmærksomhed og træthed, at førerne ikke fik orienteret sig godt nok eller decideret faldt i søvn, hvilket får kommissionen til at anbefale flere rumleriller, og at brugen af træthedsalarm i biler udbredes.

På med reflekserne
I de ulykker, der involverede fodgængere, er det desuden værd at bemærke, at det i alle tilfælde slås fast, at de samme ulykker ikke ville være sket i dagslys.

- I ingen af de undersøgte fodgængerulykker havde fodgængerne lyst tøj, reflekser eller reflekterende materiale på tøjet. Så der er virkelig grund til at minde om, hvor vigtigt det er, at fodgængere bruger reflekser, understreger Mette Fynbo, som derudover peger på, at flere biler bør udstyres med avanceret nødbremsesystem med fodgængerdetektor.

Flere dødsfald om natten
Af de 27 ulykker i undersøgelsen var der fem dødsulykker, og personskaderne var generelt alvorlige.

Kom tørskoet gennem vinteren: Fem leasingbiler til lavpris  

Annonce:

- Ulykkesstatistikken viser, at 20 procent af alle dødsulykker sker om natten, selvom natulykker kun udgør 15 procent af alle trafikulykker. Dette forhold understreger sammen med de alvorlige personskader i undersøgelsen, at der er et stort potentiale i at forebygge denne type ulykker, siger kommissionens læge, Lars Binderup Larsen.

Vejtræer tæt på vejen og biler af ældre dato var i flere tilfælde med til at forværre personskaderne. Analysen af ulykkerne viser, at ulykkerne i 70 procent af tilfældene kunne være undgået, eller at personskaderne ville have været mindre, hvis bilerne havde haft det nyeste sikkerhedsudstyr.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: