Disse bilmodeller kan dø i VW-krisen

Volkswagen-koncernen styrtbløder økonomisk på grund af dieselskandalen - det kan koste niche-modeller livet

Her kan du få overblikket over VW-skandalen
Følg Biler

Der er svimlende beløb på spil for den tyske bilgigant Volkswagen, efter det blev afsløret, at de havde installeret en software i 11 millioner biler, som kunne manipulere med de amerikanske miljø-tests.

En gigantisk bøde på langt over 100 milliarder står allerede som en trussel i horisonten, aktierne er styrtdykket, og derudover skal VW samtidig i gang med at opdatere software og dele i de berørte modeller.

Få svar på dine spørgsmål om VW's diesel-skandale her

Ifølge den svenske hjemmeside automotorsport.se forventes det at få stor betydning for de udviklingsprojekter, der lige nu er i gang i koncernen, hvilket kan udskyde flere store projekter – ligesom nogle bilmodeller måske ender med at lade livet.

Budget-mærke i fare
Der har længe været rygter om lanceringen af et nyt discount-mærke i VW-koncernen, som skulle udnytte koncernens store volumen og produktion af reservedele til at konkurrere med Dacia.

Motorsport og mandehørm: Danmarks Hurtigste Bil skifter ejer

Men uanset om et sådant mærke ville få succes eller ej, er indtjeningen i denne prisklasse på et absolut minimum, hvorfor det ville være et risikofyldt projekt at kaste sig ud i, når det økonomiske omfang af dieselskandalen endnu er ukendt.

Bugatti Vision Gran Turismo Concept blev vist frem på biludstillingen i Frankfurt. Formentlig pejler designet retningen for en Bugatti Veyron-afløser, men nu hænger modellens fremtid i en tynd tråd. (Foto: PR)
Bugatti Vision Gran Turismo Concept blev vist frem på biludstillingen i Frankfurt. Formentlig pejler designet retningen for en Bugatti Veyron-afløser, men nu hænger modellens fremtid i en tynd tråd. (Foto: PR)

Luksus-modeller med kniven for struben
Det er ikke realistisk, at Volkswagen stopper produktionen af populære modeller som Golf og Polo, da det er her, nogle af de helt store indtægter kommer fra. Men til gengæld er fremtiden mere usikker for nogle af luksus-modellerne.

Det har længe været usikkert, om der under alle omstændigheder ville komme en ny version af luksus-sedanen Phaeton, som oprindeligt var et prestigeprojekt for VW-legenden Ferdinand Piëch, men nu er det endnu sværere at forestille sig, at VW skulle bruge milliarder på at sende en sådan model på markedet igen.

Slut med besværlige olieskift – snart tager det blot 90 sekunder

Udviklingen af Veyron-afløseren fra Bugatti, der er blevet navngivet Chiron, er nu i sin slutfase, men at lancere en eksklusiv model med et prisskilt på 15-20 millioner virker helt absurd i den nuværende situation.

En benhård udgave af VW Golf med 400 hk kan være truet af VW-gruppens krise. (Foto: PR)
En benhård udgave af VW Golf med 400 hk kan være truet af VW-gruppens krise. (Foto: PR)

Tvivlsomme typer
En række fremtidige modeller og konceptbiler får det også svært, når VW-koncernen skal spare for at indhente nogle af de tabte penge. En af dem er VW Golf R400, der er en benhård udgave af Golf med 400 hk, men markedet for denne type biler er minimalt, hvilket gør det svært at tjene mange penge på den.

Desuden er en mere sportslig udgave af Bentley Continental GT og konceptbilen VW C Coupé GTE truet på livet, men da den sidstnævnte trods alt vil være baseret på allerede eksisterende modeller fra VW-samlebåndet, kan den måske alligevel se dagens lys i løbet af et par år.

Volkswagens øverste mand i Storbritannien, Paul Willis, beklagede mandag dybt over for parlamentet, da han blev bedt om en forklaring på det testfusk, der involverer 11 millioner biler på verdensplan (video: AP/Ritzau).

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+