Annonce:
Annonce:

DTU-Professor: - Syntetisk brændstof er IKKE vejen frem

Flere af de store bilmærker forsker i at lave CO2-neutralt syntetisk brændstof, men spørger man professor fra DTU Fysik, Jakob Kibsgaard, egner el sig meget bedre til privatbilismen

'Power to X' bliver for dyrt til at kunne konkurrere med el og fossile brændstoffer, spår professor Jakob Kibsgaard fra DTU Fysik. Foto: Lisbeth Holten
'Power to X' bliver for dyrt til at kunne konkurrere med el og fossile brændstoffer, spår professor Jakob Kibsgaard fra DTU Fysik. Foto: Lisbeth Holten
Annonce:
Følg Biler

Skal man i dag tanke sin bil, skal man forbi en benzin- eller dieselstander eller plugge den i opladeren.

Men faktisk behøver brændstof ikke pumpes op af undergrunden eller genereres af vindmøller, der snurrer rundt. For i den rene luft og vandet i de danske have findes der de samme byggesten, som kan skabe fremdrift i en bilmotor.

- Når man snakker om syntetisk brændstof, er den mest interessante Power to X.

- Her laver man brændstoffer af vand og CO2 fra luften, og hvis energien til at danne brændstofferne tilmed kommer fra en vedvarende energikilde som sol eller vind, skaber man et cyklisk nulkredsløb.

- På dansk vil det sige, at det ikke udleder mere CO2, end det bruger, siger professor Jakob Kibsgaard fra DTU Fysik.

Annonce:

Til dagligt forsker han blandt andet i elektrokatalyse, som spiller en central rolle i omdannelsen af ren energi, og i at forbedre de allerede eksisterende katalytiske materialer, så det bliver både billigere og mere energieffektivt at lave syntetisk brændstof.

Hvad er syntetisk brændstof?

En 'clusterkilde' til at lave nanopartikler, som kan bruges som katalysatorer i 'Power to X'. Privatfoto
En 'clusterkilde' til at lave nanopartikler, som kan bruges som katalysatorer i 'Power to X'. Privatfoto
 

Syntetisk brændstof er flydende brændstof, der ikke pumpes op fra undergrunden, men i stedet laves af for eksempel vand, luft eller biomasse.

Power to X er den mest interessante i den sammenhæng.

Her udvikles brændstoffet ved at spalte vand til ilt og brint, som derefter tilsættes CO2 fra luften og bliver for eksempel til syntetisk metanol, der igen kan omdannes til andre flydende brændstoffer.

Syntetisk brændstof kan hældes på en forbrændingsmotor og opfører sig præcis som almindelig benzin.

Det menes at kunne reducere den samlede CO2-udledning med op mod 90 procent, hvis energien til processen vel at mærke kommer fra vedvarende energikilder.

Energitab i hvert led
For selvom det måske lyder som et fremtidsscenarie, at bilen ude i indkørslen kan køre på brændstoffer dannet fra vand og luft, endda uden at udlede mere CO2 til atmosfæren, så findes teknologien allerede.

Når bilerne på vejene ikke allerede kører rundt på syntetisk brændstof, hænger det sammen med to helt afgørende ting, forklarer professor Jakob Kibsgaard.

- Problemet er, at der undervejs finder fundamentale energitab sted i hvert led af processen.

- Når man tager i mente, at energi, også den vedvarende af slagsen, bliver en knap ressource i fremtiden med alle de elbiler, airconditions og varmepumper, der skal forsynes, er Power to X i sin nuværende form ikke den optimale måde at udnytte energien på, hvis vi bruger den til at drive vores biler, siger han.

Groft stillet op ser regnestykket heller ikke godt ud.

Annonce:

Allerede i elektrolysen, hvor vand bliver splittet til brint og ilt, er der et energitab på 30 procent, og yderligere 40 procent af energien forsvinder, når det omdannes til flydende brændstof.

- Når man så hælder det syntetiske brændstof på en forbrændingsmotor, der i forvejen kun udnytter ganske lidt af energien i brændstoffet til fremdrift, mens resten bliver til varme, er vi nede på, at kun 10 procent af den rene energi bruges til at drive bilen fremad, siger han.

Foto: Lisbeth Holten
Foto: Lisbeth Holten
 

Egnet til fly og containerskibe
Derfor spår professor Jakob Kibsgaard heller ikke, at privatbilismen i fremtiden skal køre på Power to X.

Energitabet undervejs er for stort, og det presser også prisen op på et niveau, hvor det ikke kan konkurrere med hverken el eller fossile brændstoffer.

Derimod ser han mere lyst på, at teknologien udbredes til de sektorer, hvor der ikke er andre grønne muligheder til rådighed.

- Flytrafikken og den maritime sektor, især den oceangående, vil være oplagte at få over på syntetisk brændstof, fordi el ikke er en reel mulighed.

Annonce:

- Det vil kræve enorme batterier, der er alt for tunge i sig selv til, at det kan lade sige gøre, siger Jakob Kibsgaard og fortsætter:

- Biler derimod er mere egnede til at køre på el, fordi elmotorer generelt udnytter energien meget mere effektivt end en forbrændingsmotor.

- Hele 90 procent af den rene energi på batteriet bliver omdannet til fremdrift, og samtidig kan man lave batterier.

Arkivfoto: Getty Creative
Arkivfoto: Getty Creative
 

Elbilerne har vundet
Alligevel har flere store bilmærker kastet mange penge efter deres egen forskning i syntetisk brændstof. Blandt andet har Porsche åbnet en kæmpe fabrik, og Mazda tester lige nu, hvordan det kan implementeres i deres biler.

Endda en stor spiller som Formel 1 har tilsluttet sig idéen om, at syntetisk brændstof kan sikre fremtiden for den traditionelle forbrændingsmotor.

Elbilerne har vundet, og det er en god ting, for de anvender den bedste, grønneste og mest effektive teknologi, ifølge Jakob Kibsgaard. Arkivfoto: Lars Just
Elbilerne har vundet, og det er en god ting, for de anvender den bedste, grønneste og mest effektive teknologi, ifølge Jakob Kibsgaard. Arkivfoto: Lars Just
 

Og Jakob Kibsgaard forstår også godt, at bilproducenterne er ivrige efter at undersøge de forskellige muligheder.

Annonce:

- Når man som bilproducenterne har været usikker på fremtiden, er det altid godt at satse på flere heste. Men i forhold til personbiler er syntetisk brændstof et ’lost call’.

- Derudover findes også biler, der kører på brændselsceller, hvor brint bruges direkte som brændstof, men de har ikke vundet indpas, fordi teknologien bag ikke er så energieffektiv som de batteridrevne elbiler, siger han og fortsætter:

- Elbilerne har vundet, og set fra min stol er det også den bedste, grønneste og mest effektive teknologi, der har vundet, slutter professor Jakob Kibsgaard.

Her er tre steder, du kan spare på værkstedsregningen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: