En lang vinter kan være hård ved bilens kabine, men med enkle midler og omtanke kan du give ny vitalitet til bilens dagligstue.
Det er budskabet fra Simon Hansen, der er indehaver af 2S Automobiler i Nørre Aaby på Fyn og til daglig klargør nogle af landets mest eksklusive biler hos Selected Car Group i Middelfart. En forhandler, der har specialiseret sig i leasing og investeringsbiler.
Der kan umiddelbart synes langt fra de unikke Porsche-, Ferrari- og Mercedes-modeller, som Selected Car Group sælger til leasing og investering, og til almindelige hverdagsbiler, men Simon Hansen har en række tips, som kan bruges af alle.
Selv om han bruger professionelle rengøringsmidler og dyre maskiner, når han klargører de dyre biler, så kan det godt lade sig gøre at få pæne resultater med enkle midler, fortæller han, mens han gennemgår en sjælden klassisk Ferrari 328 GTS fra 1980’erne – en praktisk talt ny bil med beskedne 246 km på tælleren.
Som udgangspunkt er det en god idé at få vasket bilen grundigt og fælgene renset, mens dørkarmene skal tørres af med en fugtig klud, før du går ombord i kabinen. Her har du selvfølgelig også ryddet alt overflødigt ud - inklusive bundmåtter - og støvsuget grundigt. Herefter kan du nemlig tage hul på det, som virkeligt batter: instrumentbord, sæder og ruder.
Brug autoshampoo
Det er en god idé at få instrumentbord og de indvendige dørsider tørret af med en hård, opvredet klud fra en spand med autoshampoo.
- Cockpitpleje giver en skinnede overflade, som mange ikke bryder sig om. Vælg i stedet autoshampoo, der har den fordel, at den ikke udtørrer plastikken og har en plejende hinde med en passende glans, siger Simon Hansen.
De indvendige ruder skal have en grundig omgang. Her lyder rådet, at du skal sprøjte dem med ruderens, vaske efter med den bløde side af en svamp for at få alt med og tørre efter med en klud. På den måde undgår du striber på ruderne.
Sæderne er et kapitel for sig selv. Mindre pletter kan ofte klares med en opvredet klud med mildt sæbevand eller tekstilrens, men er sæderne mere beskidte end det, skal der mere til. Det kan for eksempel være på bagsiden af forsæderne, hvor børn i barnestole har sparket løs.
I de tilfælde har det tidligere været en løsning at leje en tæpperenser ved en farvehandler. Men Simon Hansen anbefaler i stedet, at man i givet fald får rensningen gjort hos et professionelt bilklargøringsfirma.
Mens cockpitpleje måske ikke virker helt så godt som autoshampoo på instrumentbordet, så kan det gøre underværker på sæder, som er blevet lidt 'trætte' og matte i overfladen. De får nemlig ny glans efter en omgang cockpitpleje.
Husk luftdyserne
Lædersæder klares med mildt sæbevand eller læderrens og efterbehandles med en omgang læderfedt.
- Hvis du har lædersæder, er det godt at give dem læderfedt et par gange om året. Det holder læderet smidigt og forlænger levetiden, siger han.
Lyse lædersæder er særligt sårbare over for snavs og slid, men kan i nogle tilfælde genindfarves. Det er dog en kompliceret proces.
Et andet område, der kræver arbejde at gøre rent, er ventilationsanlæggets luftdyser. Den er en magnet for fint støv, men mange vil med fordel kunne bruge en tynd pensel til at feje det ud med og en støvsuger til opsamling. Hvis du har en kompressor med luftblæser, kan det gøre arbejdet endnu mere effektivt.
Luftblæseren kan også bruges til at få støvet op fra bunden af bilen, når du støvsuger.
Gør rent som derhjemme
Det kan ifølge Simon Hasen svinge, hvor lang tid man skal bruge på at rengøre en bil, alt efter hvilke materialer, der er brugt i kabinen.
- Premiummærker som for eksempel Mercedes, BMW og Audi har bedre tekstiler end de fleste andre. De er lettere at gøre rene og ser pænere ud bagefter, siger han.
Her kan der ofte også være ædelmetaller som aluminium, træ eller kulfiber i kabinen. Materialer, der er lette at gøre rene, fordi de som regel er overfladebehandlede med klar lak og bare skal tørres af med en fugtig klud eller en klud med et pift af ruderens. Det klareste råd fra Simon Hansen er dog helt lavpraktisk.
- Sørg for at gøre rent i kabinen løbende. Det er ligesom med rengøringen derhjemme. Hvis man bare lader stå til, bliver det meget større, når man skal i gang, siger han.
Det er dog ikke kabinen, som er den største udfordring, når Simon Hansen gennemklargør de helt eksklusive biler fra hele verden. Det er lakken, især på de lidt ældre modeller.
- Hvis man arbejder med en bil fra før fabrikkerne begyndte at bruge klarlak på overfladen, skal man være meget forsigtig med at pudse, så man ikke ender inde ved den hvide grundmaling, siger han.
De biler er der dog ikke så mange af i Danmark. De fleste danske bilejere med almindelige biler kan passende slutte vasken og den indvendige rengøring af med at give bilen en gang voks, så den både ser flot ud og lettere afviser smuds.
Direkte polering fraråder Simon Hansen dog at gøre selv og henviser i stedet til et professionelt klargøringsfirma.