Elektrisk sambabus skal køre VW ud af krisen

Budd-e er navnet på den nye elektriske minibus fra VW, som klarer over 500 km på en opladning og som skal genstarte VW efter omfattende krise. Betjeningen sker ved tale og fagter

Budd-e har tråde til den oprindelige Sambabus og Bulli-konceptbilen fra 2011. Den skulle kunne klare 533 km på en opladning. Foto: VW
Budd-e har tråde til den oprindelige Sambabus og Bulli-konceptbilen fra 2011. Den skulle kunne klare 533 km på en opladning. Foto: VW

Samba-bussen er tilbage. Det klassiske, praktiske og størrelsesmæssigt overkommelige folkevognsrugbrød er nemlig genfødt som elbil. Men i en helt anden og mere futuristisk form.

Det står klart, da tæppet endelig falder, og VW efter lang tids hemmelighedskræmmeri viser den nye folkebus ved en storstilet premiere i det centrale Las Vegas, dagen før bussen kommer i spotlyset på den store CES-elektronikmesse i spillebyen, hvor bilerne i år dominerer.

En moderne makker
Vi befinder os i det store Chelsea Theater på Cosmopolitan Hotel midt i Las Vegas, hvor rækker af gamle Samba-busser og Folkevognsrugbrød ruller på ældre film hen over storskærmen foran scenen, før den kantede bus med LED-lys spillende hen ad siderne og en attitude som en Star Wars-figur triller ind på scenen.

Se også: Hovsa! Billeder af ny Mercedes lækket før stor biludstilling  

Budskabet er klart nok; de gode gamle feelgood-værdier parres her med den nyeste hightech. Navnet på bussen er Budd-e. Og den noget mærkværdige stavemåde er ikke tilfældig. Det henviser til det engelske ”Buddy”, som betyder kammerat eller makker.

- Den er virkelig som en buddy, der selv tænker, forstår dig og lærer fra dig, lyder det fra VW’s nye chef, Dr. Herbert Diess, som står for afsløringen af bilen.

 

Interiøret er tænkt som let og lounge-agtigt. Bilen skal også kunne registrere, hvor i kabinen stemmestyring kommer fra, så der for eksempel skrues op for luften til højre bagsæde. (Foto: VW)
Interiøret er tænkt som let og lounge-agtigt. Bilen skal også kunne registrere, hvor i kabinen stemmestyring kommer fra, så der for eksempel skrues op for luften til højre bagsæde. (Foto: VW)
 

Den er nemlig proppet med den nyeste informationsteknologi, som bl.a. omfatter instrumentering, som kan reagere på fagter eller tale.

Resultat af krisen
Ifølge Herbert Diess vil Budd-e være klar i slutningen af dette årti. Det sker altså sideløbende med, at Audi lancerer sin elektriske e-tron quattro og Porsche deres Mission e-elbil.

Se også: Her er de mest sikre biler – og de farligste  

Der er dog ingen tvivl om, at skandale-sagen om fusk med dieselmotorer har sat ekstra gang i udviklingen af Budd-e, som designmæssigt placerer sig tæt på den ”Bulli”-konceptbus, VW viste i 2011.

Ironisk nok har de amerikanske myndigheder netop kort tid før afsløringen besluttet af rejse sag mod VW i dieselsagen. Herbert Diess startede da også med at kommentere sagen.

Se også: Tæt løb i nyt rekordår: Her er de mest solgte biler i 2015  

- Vi beklager dybt over for vore kunder. Vi er ved at skabe et nyt og bedre firma, og de biler I ser her i dag, er nogle af de første konsekvenser af den omstilling, sagde han blandt andet.

306 hk og lang rækkevidde
Rent teknisk bygger bilen på en helt ny platform, som skal være udgangspunkt for andre kommende elbiler fra VW. Den er udstyret med to elmotorer, en 150 hk foran og en 170 hk over baghjulene, som sammenlagt yder 306 hk og har en teoretisk rækkevidde på 533 km. Det giver den en topfart på 180 km/t og en acceleration 0-100 km/t. på 6,9 sekunder.

Den nye elbilsbus bygger på en helt ny platform, som skal danne ramme for de kommende nye elbiler fra VW. (Foto: VW)
Den nye elbilsbus bygger på en helt ny platform, som skal danne ramme for de kommende nye elbiler fra VW. (Foto: VW)
 

Samtidig vil bilen, som med sine 4,6 meter størrelsesmæssigt placerer sig mellem en Touran og en Transporter, kunne lades 80 pct. op på et kvarter i en 150 kW-lader.

Udgangspunktet er Modular Electric Drive Kit (MEB), som er en ny platform, der gør det muligt for elbiler at køre lige så langt som dem med konventionelt brændstof. Her ligger batteripakken på 92,4 kWh helt fladt i bunden af bilen.

Karrosseri af plastik
Budd-e går et skridt videre med langt flere funktioner i instrumentbordet, der styres på denne måde. Her betjenes de elektriske skydedøre også med fagter, og da bilen, kan genkende dig, kan du nøjes med at vinke.

Se også: Filmikon på auktion: Nu kan Paul Walker-signeret Jetta blive din  

Samtidig er der en række teknologiske nyskabelser. Dele af det ydre karrosseri er af plastik, så bilen er lettere og LED-lys nemmere kan indbygges, baghjulene styrer med, hvilket giver en mindre vendekreds, mens sidespejlene er erstattet af små kameraer.

En række funktioner styres med stemmen eller vink. Det gælder blandt andet den elektriske skydedør. (Foto: VW)
En række funktioner styres med stemmen eller vink. Det gælder blandt andet den elektriske skydedør. (Foto: VW)
 

Men bilen er også social på en ny måde. Hvis en flok venner kører af sted på tur og sidder med hver deres tablet, kan de se, hvad hinanden kigger på og på den måde dele oplevelserne.

- Så det er også en meget social bil, siger Herbert Diess.

Samtale med bilen
Betjeningen foregår med Human Machine Interface. Så føreren taler direkte til bilen og beder den for eksempel om at skrue ned for varmen. Hvis en passager på anden sæderække beder om mere luft, kan bilen også registrere, at ordren kommer herfra. Gestus kontrollen, som aflæser håndbevægelser, kan også registrere, hvis passagerne på bagsædet vil ud, og åbner så døren.

Se også: Test: Suzuki Vitara får et turbo-boost  

Førerens betjening er samtidig gjort lettere med ratkontakterne, der er afløst af en slags touchpad, hvor du svirper hen over rattet og på den måde styrer for instrumenterne her. Mulighederne er dog langt større. Du vil også kunne kommunikere med hjemmet og for eksempel skrue op eller ned for varmen, tjekke om kaffemaskinen er slukket, eller åbne døren for gæster, der kommer før dig.

Se også: Volkswagen dropper 'Das Auto' - se det nye slogan her  

På sigt vil bilen også kunne tjekke vejrudsigten og minde dig om, at huske paraplyen, hvis der er udsigt til regn, og du ikke skulle have fået den med.

Opdatering af e-Golf på vej
Ud over Budd-e, som stadig er en konceptbil, viste VW også e-Golf Touch, der kommer på markedet inden for et år. Den elektriske version af Golfen får ud over en lidt længere rækkevidde nogle af de fremtids-teknologier, som er vist i Budd-e.

Den nye e-Golf Touch får allerede instrumenter, som er styret af tale eller fagter, når den er på markedet inden for et år. (Foto: VW)
Den nye e-Golf Touch får allerede instrumenter, som er styret af tale eller fagter, når den er på markedet inden for et år. (Foto: VW)
 

Det gælder en ny instrumentering, hvor næsten alle betjeningsknapperne er væk og afløst af en skærm. Den domineres af et nyt infotainmentsystem, hvor du kan have flere menuer på en gang og bladre som i en iPad. Det kan ske med bevægelser langt fra skærmen, så du altså kan styre menuerne bare ved fagter.

Systemerne omfatter også talestyring og trådløs opladning af smartphonen og på sigt trådløs overførsel af data, så for eksempel Apple Car Play kan bruges uden kabler.

Biler - 5. jan. 2016 - kl. 09:49 Se VW’s nytårs-tilbud  

14 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere