Endelig klar: Teslas nye Model X får intelligente døre

Med mågevingedøre, der selv kan tænke, og et system, der kan beskytte passagererne mod biologiske våben, er den nye Tesla Model X en ret unik elektrisk SUV

CEO Elon Musk viste ved præsentationen, hvordan de nye 'falkevinge-døre' fungerer. Se demonstrationen her.

Længe har den amerikanske elbilsproducent Tesla barslet med en SUV, og nu er sløret omsider løftet for produktionsudgaven. Ja, faktisk blev de første biler leveret til amerikanske kunder i forbindelse med præsentationen ved hovedkontoret i Californien tirsdag aften lokal tid.

Formen på bilen har været kendt gennem længere tid - Tesla Model X ligner en høj udgave af den populære Model S.

Se også: Tesla skal nu bygge Model S i Europa

Men én helt unik detalje skiller den ud fra alle andre familiebiler. De to bagdøre er af mågevinge-typen, som åbner opad og er hængslet midt på taget. Modsat de fleste andre biler, som benytter denne dørløsning, er Teslaens døre dog delt i to, så de kan åbnes i selv den snævreste parkeringsbås og give god adgang til at rode med autostole eller lignende.

Mågevingedørene er kun til bagsædepassagererne. De har sensorer, så de ikke rammer f.eks. loftet i din garage. (Foto: AP)
Mågevingedørene er kun til bagsædepassagererne. De har sensorer, så de ikke rammer f.eks. loftet i din garage. (Foto: AP)

Intelligente døre
Dørene er intelligente i den forstand, at de benytter sensorer til at identificere eventuelle forhindringer. Dørene er så i stand til at åbne på forskellige måder alt efter hvor forhindringer måtte befinde sig.

En gruppe Tesla-ejere mener ikke, at de kommer helt så hurtigt ud af starthullerne, som de er blevet lovet. (Foto: Polfoto/Niels Hougaard) Biler - 22. sep. 2015 - kl. 15:02 Sure kunder om Tesla: Leverer ikke de lovede hestekræfter

Fordørene åbner på traditionel vis, men er også intelligente. I hvert fald skulle førerdøren være i stand til at registrere, når chaufføren nærmer sig bilen og åbne den automatisk og lukke den igen, når han eller hun er på plads bag rattet.

Beskytter mod bakterier
Og når først dørene er lukkede, burde passagererne være i sikkerhed på alle måder, hvis man skal tro Tesla. F.eks. er bilen udstyret med et avanceret luftfiltersystem (HEPA-filter), som skulle fjerne pollen, bakterier og forurening.

For at det ikke skal være løgn, er bilens luftsystem udstyret med det, Tesla kalder for et "Bioweapon Defense System", som skaber overtryk i kabinen og på den måde beskytter passagererne mod biologiske våben.

Kineserne er klar med en konkurrent til Teslas Model S allerede i 2017, som kan køre op til 150 kilometer længere på en ladning. (Foto: PR) Bilnyheder - 18. sep. 2015 - kl. 09:44 Kinesisk elbil skal slå Tesla på rækkevidde

I lighed med andre luksuriøse SUV'er (som f.eks. Volvo XC90) er Tesla Model X udstyret med radar- og sonarsystemer, som konstant scanner omgivelserne og aktiverer bremserne om nødvendigt for at undgå uheld - selv ved motorvejshastighed.

Som alle andre biler fra Tesla er den nye Model X eldrevet og lynhurtig. (Foto: AP)
Som alle andre biler fra Tesla er den nye Model X eldrevet og lynhurtig. (Foto: AP)

Stadig lynhurtig
Model X bliver lanceret i to varianter, som begge har to elmotorer og træk på alle fire hjul. P90D er den kraftigste variant, som er opgivet til en acceleration fra 0-96 km/t på blot 3,2 sek. i det såkaldte "Ludicrous Mode". Den har en oplyst rækkevidde på 400 km.

Se også: Her skal Tesla køre som patruljevogn

Den mindre kraftige 90D er opgivet til 4,8 sek fra 0-96 km/t, men har til gengæld en anelse længere opgivet rækkevidde - nemlig 411 km. Begge har en tophastighed på 250 km/t.

Den store udgave koster 132.000 dollars i USA - det svarer til ca. 880.000 kr. Tesla Model X skulle i øvrigt kunne udstyres med trækkrog.

Danskerne må vente på den nye model lidt endnu. Model S har dog for længst gjort sit indtog i Danmark.

60 kommentarer
Vis kommentarer