Er din bil med på moden? Flere importører åbner for at give udvalgte biler et skud 2018

Der er ingen grund til at fortvivle, hvis din bil ikke er født med Apple CarPlay. For få tusinde kroner kan en række bilmodeller få muligheden

Apple Carplay giver en række nye muligheder i bilen. Det kan eftermonteres i mange bilmodeller, selv om de er flere år gamle – det er blandt andet muligt hos Volkswagen. Foto: VW
Apple Carplay giver en række nye muligheder i bilen. Det kan eftermonteres i mange bilmodeller, selv om de er flere år gamle – det er blandt andet muligt hos Volkswagen. Foto: VW

De er ganske tillokkende, de mange nye bilmodeller med Apple CarPlay.

Systemet giver dig blandt andet gratis navigation med Apple Maps samt adgang til en række digitale radiostationer og podcasts. Herudover får du talestyret betjening af telefon og SMS’er, hvis du vel at mærke ejer en Apple smartphone.

Du behøver dog ikke at være udelukket fra festen, bare fordi du har en bil, der er et par år gammel og ikke er født med Apple CarPlay. En række bilimportører tilbyder nemlig en eftermonteret opgradering, som åbner for Aladdins hule.

Manøvren ligger typisk i omkring 2000 til 3500 kroner, men det er dog et helt grundlæggende krav, at din bil har en central infotainmentskærm og er teknisk forberedt.

Mazda har netop åbnet for muligheden for alle modeller med en berøringsskærm på syv tommer og systemet HMI Commander. De kan få en hardware- og softwareopdatering, som koster godt 3300 kroner. Når den er gennemført, kan Apple CarPlay betjenes med drejekontakten mellem forsæderne og direkte på den trykfølsomme skærm, når bilen holder stille. Her kan føreren så skifte mellem mulighederne i Apple CarPlay og Mazdas eget multimediesystem.

Hos Mazda afventer man nu udviklingen. Det er for tidligt at sige, hvor stor interessen er, oplyser Jannik Olsen, som er pressechef hos Mazda.

- Det blev muligt fra august i år. Men vi har endnu ikke et overblik over, hvor mange der vælger det, siger Jannik Olsen.

Mange modeller
Hos Volkswagen er det også muligt at eftermontere Apple CarPlay til en pris af cirka 2200 kroner.

Muligheden gælder blandt andet for en række Polo-, Golf-, Touran-, Tiguan- og Passat-modeller fra 2016 og frem. Men listen er lang og omfatter flere modeller, så er man interesseret, skal man i givet fald kontakte forhandleren. En forudsætning er i dette tilfælde også, at bilen har den rigtige farveskærm.

- Bemærk, at der er er restriktioner vedrørende montering, da det kræver, at bilen har noget specifikt udstyr fra fabrikken, fortæller Thomas Hjortshøj, der er pressechef hos Volkswagen.

I år har man her til dato eftermonteret systemet i 700 biler.

Der er dog forskel på, hvordan teknologien er bygget op hos det enkelte mærke. En lang række Opel-modeller har eksempelvis haft Apple CarPlay som standardudstyr de seneste år, men til gengæld er det ikke muligt at eftermontere systemet på de biler, der ikke har det fra fabrikken.

- Apple CarPlay har været standard uden merpris på alle Opel-modeller med syv tommer skærm, som blandt andet er standardudstyr på Astra, Zafira og Insignia. Sådan har det været siden slutningen af 2015 (modelår 2016, red.), men det er ikke muligt at eftermontere Apple CarPlay på biler, hvor det ikke har været i fra starten. Ledningsnettet er på en række afgørende punkter anderledes i versioner med Apple CarPlay, lyder det fra Erik Morsing, som er pressechef hos Opel Danmark.

Hos Peugeot har Apple CarPlay været inkluderet i en række af de udstyrspakker, som er fulgt med 208- og 308-modellerne de seneste to til tre år, og derfor findes der ikke pakker til eftermontering af systemet.

Peugeots pressechef, Hanne Sørensen, vurderer, at 90 til 95 procent af 208-modellerne fra disse årgange har Apple CarPlay som standardudstyr. Heller ikke Ford tilbyder i øjeblikket at eftermonterer systemet.

- For nuværende kan man ikke købe en opdatering til Apple CarPlay hos os, lyder det fra Lene Dahlquist, som er pressechef hos Ford.

Android Auto
Apple CarPlay-systemet er betinget af, at man har en iPhone, som kan sluttes til bilen. Der findes dog også et tilsvarende system kaldet Android Auto, som henvender sig til bilister med en smartphone fra for eksempel Samsung eller Huawei.

Biler med Apple CarPlay er typisk også forberedt på Android Auto, men Google, som står bag systemet, har desværre endnu ikke udviklet en dansk version.

Det betyder, at det det ikke kan bruges, da det af hensyn til trafiksikkerheden som udgangspunkt er bygget op omkring talestyrede kommandoer, selv om det også i et vist omfang kan bruges med fingerberøring.

Der er ikke kommet nogle officielle meldinger om et tidspunkt for en dansk version.

Apple CarPlay

  • Systemet er en del af styresystemet iOS, som findes i iPhones. Det kræver derfor en iPhone 5 eller nyere for at fungere.
  • En række nye bilmodeller med infotainmentskærm er forberedt på systemet, men det kan også eftermonteres på visse ældre modeller.
  • Når telefonen tilsluttes, kan man bruge en række apps som telefon, SMS og Apple Maps, som alle er talestyrede.
  • Man kan hente flere hundreder apps, der kan bruges med Apple CarPlay. Det gælder blandt andet Tune In radio, My Tuner Radio eller Dash Radio.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale