Er Tesla-ejere idealister eller nogle rige svin?

Tesla-ejere afviser at være rige. Ingen havde købt Tesla, hvis der havde været afgift på

Ny Tesla eller gammel oser, det er spørgsmålet
Ny Tesla eller gammel oser, det er spørgsmålet

"Vi kunne aldrig drømme om at give over 300.000 for en benzin- eller dieselbil med afgift. Hvis ikke vi havde købt en Tesla, havde vi beholdt vores 2001 BMW 320d en 10-15 år mere."

For et par uger siden spurgte vi Tesla-ejerne, hvad de  ville have købt, hvis ikke de havde købt en afgiftsfritaget Tesla Model S. Indtil videre har over 50 Tesla-ejere svaret, og mere end 90 procent af de, der har svaret, siger, at de i hvert fald ikke havde købt en Tesla, hvis ikke den havde været afgiftsfri. Så havde de i stedet beholdt deres gamle bil eller købt en brugt og betydelig billigere bil. Nogle ville have gået efter en frikørt taxa, mens andre ville have leaset for eksempel en BMW 5-serie eller Audi A6. I hvert fald ville ingen af de 50 Tesla-ejere, der svarede, have købt en Tesla, hvis den havde været belagt med afgifter.

 

“Hvis afgiften kom på, ville vi aldrig have haft råd til den,” siger en, mens en anden kommentar lyder; “Tesla er den eneste bil, der har fået mig til at overveje at smide over 400.000 kr. for en ny bil.”

Grøn omstilling
Den 18. maj bragte Politiken en artikel med overskriften; Du betaler for din nabos Tesla. Den påstand falder også mange af Tesla-ejerne for brystet. En siger; “nej, min nabo betaler ikke min Tesla. Jeg betaler derimod min nabos del af omstillingen til en mere grøn transportsektor.”

Og en anden;  “det paradoksale er jo, at regeringen vifter med grøn omstilling, men så snart folk følger opfordringen, så er det et problem - ligesom med solcellerne.”

Skattefordele virker også i USA

I USA bidrager det offentlige også med forskellige tilskud for at fremme udbredelsen af el-biler. Fordelene varierer fra stat til stat, men omfatter skattefordele, rabat på bilen, gratis parkering, tilskud til ladestander, adgang til at køre i busbaner m.m.

En amerikansk undersøgelse blandt Tesla-ejere konkluderer, at:
91% ville ikke have købt en el-bil, hvis ikke der var økonomiske og andre fordele ved købet
66% ville have købt en billigere bil
16% ville have købt en dyrere bil, hvis ikke de havde købt en Model S
66% bekræfter, at Model S er den primære bil i husstanden, hvilket betyder, at Model S erstatter en anden bil
85% ville have købt en en plugin hybrid (PEV), hvis de ikke havde købt en Model S (PEV er meget populær i USA)
37% ville have købt en brugt plugin hybrid

I øvrigt er chancen eller risikoen om du vil for, at naboen skulle have en Tesla ikke særlig stor. Der er i Danmark 2.636.586 husstande, og kun i 989 af dem bor der en Tesla i indkørslen.

For meget opmærksomhed
Tesla Model S er en særdeles komfortabel på kanten af det luksuriøse pænt stor bil. Men faktisk er flere af Tesla-ejerne kede af, at Teslaen vækker opsigt. “Mit eneste problem med Teslaen er, at den tiltrækker så meget opmærksomhed,” siger for eksempel et par stykker. Og en konkluderer, at “havde Teslaen dog bare lignet en Berlingo og været langsom, så havde den nok ikke fået al den negative opmærksomhed.”

Den negative opmærksomhed omkring Tesla Model S hænger blandt andet sammen med, at bilen er stor, dyr og afgiftsfritaget.

Beholdt den gamle oser
Mange af svarene fra Tesla-ejerne har at gøre med miljøet. For eksempel skriver denne Tesla-ejer fra Randers:

“Alternativet var enten at beholde min osende ni år gamle dieselbil, eller skifte til en Audi A1. Ingen af disse alternativer havde givet så meget i statskassen som momsen på min Tesla! Ikke mindst tiltaler det grønne element mig også. Vores hus er 0-energi, idet der er jordvarme i kombination med solceller. Vi skal passe på naturen, og det starter med ”manden i spejlet”. Det er et af de bevidste valg, jeg har truffet, og Tesla passer ind i dette valg helt perfekt. Der har ikke været andre el-biler inde i overvejelserne, for de er ganske enkelt ikke anvendelige til mit behov, idet rækkevidden er alt for kort.”

Langtidsholdbar
En teknisk orienteret ejer fokuserer på, hvordan elbilen er bygget. Der er stort set kun én bevægelig del i motoren, og det er rotoren. Det gør en elmotor langtidsholdbar, og en af kommentarerne konstaterer, at “en elmotor holder typisk til noget, der svarer til mange millioner kilometer.”

Flere Tesla-ejere siger, at de ikke er rige, men “bruger mange penge på bil, da den er nødvendig pga arbejdet.” Teslaen kan fås med fem sæder, hvilket denne ejer gør opmærksom på; “i Tesla'en kan man desuden have 5 børn alle placeret i et RIGTIGT børnesæde.”

Endelig er der den helstøbte Tesla-fan, der selvfølgelig er klar over, hvor den omstridte elbil bliver produceret; “jeg vender mig mod Fremont i Californien, når jeg skal bede.”

1 af 3 BMW 3-serie fra midten af 1980'erne
2 af 3 En god gammel Fiat 127 fra 1981
3 af 3 Ny Tesla eller gammel oser, det er spørgsmålet
105 kommentarer
Vis kommentarer