Farlig fælde: Derfor risikerer hver sjette bilist spritkørsel

Hver sjette dansker har taget bilen dagen efter en brandert uden at være sikker på, at promillen var faldet til under 0,5

Mange danskere er ikke blege for at køre bil dagen derpå, selvom promillen måske er for høj. (Arkivfoto: René Schütze)
Mange danskere er ikke blege for at køre bil dagen derpå, selvom promillen måske er for høj. (Arkivfoto: René Schütze)

December er skudt i gang, og vi har således taget hul på en af de måneder på året, hvor vi drikker allermest alkohol. Heldigvis er vi i Danmark samtidig gode til at lade bilen stå, så vi hverken bringer os selv eller andre i fare ved at køre påvirkede hjem fra festen.

Formel E har netop taget hul på en ny sæson, hvor de lydløse racerbiler gæster nogle af verdens største byer - eksempelvis Buenos Aires - og kører løb. Men allerede næste år kan vi også opleve robotter bag rattet. (Foto: Rodrigo Abd, AP) Bilnyheder Nu skal robotter kæmpe i rigtige racerbiler

Men det er ikke kun på vej hjem fra julefrokosten, at man skal være opmærksom på sin promille. For hver sjette dansker erkender, at de kan have kørt med for meget alkohol i blodet, da de vågnede efter en fest og satte sig bag rattet. Det viser en ny undersøgelse lavet af TNS Gallup for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

Lidt søvn er ikke nok
Fra 2010 til 2014 er mere end 1000 mennesker kommet alvorligt til skade, og 187 er blevet dræbt i en ulykke, hvor mindst én bilist har været påvirket af alkohol, viser tal fra Sikker Trafik og Vejdirektoratet. Derfor er det vigtigt at huske, at man også kan have en høj promille, selvom det er blevet lyst igen, og man har fået et par timer på øjet.

- Påvirkningen fra alkohol fra aftenen før forsvinder ikke bare, fordi man har sovet den første beruselse ud. Det kan tage flere timer, efter man er vågnet, før man har en promille, der er under de tilladte 0,5. Det er vigtigt at huske, at kombinationen af træthed og alkoholens påvirkning, kan skabe farlige situationer i trafikken og er lige så strafbart som al anden spritkørsel, forklarer Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring, i en pressemeddelelse.

Vi vil have mere politikontrol
Undersøgelsen viser samtidig, at to ud af tre danskere mener, at politiet skal kontrollere vejene for spritbilister i endnu højere grad, og 39 procent mener samtidig, at straffen for spritkørsel er for mild.

Nissan Qashqai er en af de bil, hvor en stor del af de brugte modeller, der er til salg, er blevet sat ned i pris i løbet af den seneste uge. (Foto: PR) Bilnyheder Ti brugte biler: Så meget er prisen dykket

Meget tyder da også på, at det rent faktisk har en stor effekt, at politiet sætter fokus på spirituskørsel. En undersøgelse fra 2012 viste nemlig, at december måned rent faktisk er den tid på året, hvor færrest kører i beruset tilstand, fordi den store fokus på området får potentielle spritbilister til at lade bilen stå for en sikkerheds skyld.

- Andelen af spirituspåvirkede bilister er lavest i december. Vi mener, at det hænger sammen med, at opdagelsesrisikoen er meget stor, og det får folk til at lade bilen stå, forklarede seniorforsker Inger Marie Bernhoft fra DTU Transport dengang til Videnskab.dk.

På fabrikken i Crewe nær Manchester i England kunne man for nylig fejre den første Bentayga-model, der stod færdig. (Foto: PR) Bilnyheder Tog 130 timer at bygge: Første Bentley Bentayga er rullet af båndet

25 kommentarer
Vis kommentarer