Folkevognen parkerer uden dig

En specialudstyret VW Golf finder selv en p-plads og en lader, efter du er steget ud

For ikke ret længe siden var det kun i drømme, at biler kunne parkere sig selv. I dag kan mange biler parkere, mens du sidder bag rattet, men lidt ude i fremtiden behøver du slet ikke være i bilen, mens den parkerer.

Det er essensen i et forskningsprojekt, som Volkswagen sammen med Bosch og en række europæiske universiteter og andre læreanstalter har sat i søen.

Den amerikanske hær har overvejet køretøjer fra flere mærker, men det bliver denne Oshkosh Defense L-ATV, der skal beskytte tropperne. (Foto: PR) Bilnyheder - 4. sep. 2015 - kl. 10:08 U.S. Army skifter køretøj: Rammer 160 km/t i terræn

Flyt dig så
Projektet med navnet V-Charge har til opgave at gøre det nemmere at parkere og samtidig få det meste ud af det netværk af ladere, som allerede findes. For eksempel ved at bilerne automatisk kører til anden plads, når batteriet er fuldt eller bare tilstrækkeligt opladet. Så må man bare håbe på at bilerne husker at fortælle deres ejer, hvor den nu har parkeret.

Masser af kameraer
Tilbage til teknikken: Som testbil har projektgruppen udstyret en e-Golf med fire vidvinkel kameraer, to 3D-kameraer, 12 ultralydsensorer samt såkaldt bil-til-infrastruktur-teknologi (Car2X).

Bilerne i projekt V-Charge kan parkere med få centimeters mellemrum og selv flytte sig til og fra en ladeplads. (Foto: PR)
Bilerne i projekt V-Charge kan parkere med få centimeters mellemrum og selv flytte sig til og fra en ladeplads. (Foto: PR)

V-Charge-Golfen finder selv ud af at køre ind i parkeringshuset. Men herinde har satellitbaserede gps-systemer svært ved at se, og derfor benytter bilen sig af indbyggede kort og billedgenkendelse til at placere sig selv præcist inde i p-huset.

Sådan virker det
Når Golfen kører ind i p-huset, finder den det relevante 3D-kort frem. Derefter sammenligner den data fra kortet med data fra de mange kameraer og sensorer, den er udstyret med såvel som informationer fra p-husets eget kommunikationssystem (er du stadig med?)

Se også: Volvo XC90 får topscore i sikkerhedstest

Herudover bruger bilen også sine kameraer og sensorer til at se og undgå fodgængere og andre uventede forhindringer - og hvis den kan klare at undgå at ramme en 21-årig københavnsk humaniora-studine, som er på Facebook og Instagram på samme tid, har bilen bestået opgaven.

Det virkelig smarte
Trænger e-Golfen til strøm, kan den via p-husets computersystem tjekke, hvilke ladepladser der er ledige, og føreren kan via en app reservere en ladeplads. Føreren kan også vælge, hvor meget strøm han behøver, så bilen ikke optager ladepladsen længere end nødvendigt.

Hvis ingen ladepladser er ledige, parkerer bilen først sig selv i en konventionel bås og flytter hen på ladepladsen, straks den bliver ledig.

Trådløs induktion
Bilen lader med såkaldt induktionsladning - altså trådløs opladning - som er identisk med den teknologi, som Audi viste frem ved den store messe for forbrugerelektronik CES i Las Vegas tidligere på året. Det vil sige en induktiv plade på p-pladsen, som hæver sig og placerer sig få millimeter fra en tilsvarende plade under bilen, hvilket øger ladehastigheden markant.

Driving Skills - 1. sep. 2015 - kl. 06:54 Ku' du tænke dig den her i en uge?

Når føreren vil have sin bil igen, ringer han til bilen via sin V-Charge app og henter så bilen et aftalt sted.

Egocentrisk type
Udover at hindre at fremtidens ladepladser bliver monopoliseret af røvhuller, som synes at deres egen sag går over alt andet i verden, bliver det også muligt at fylde langt flere biler ind i p-husene, fordi ingen døre skal åbnes, så bilerne holder bare klods op og ned af hinanden.

Se også: Top Gear-stjerne får ny McLaren leveret

Du risikerer heller ikke, at et røvhullet parkerer sin bil så idiotisk, at han enten optager to pladser eller forhindrer dig i at komme ud.

Desværre går der nok et par år, før vi bare stiller elbilen foran parkeringshuset og henter den igen fuldt opladet nogle timer senere. Men det kommer!

16 kommentarer
Vis kommentarer