Fremtidens dæk gør parkering til en leg

Et nyt intelligent dækkoncept med navnet Eagle-360 skal sikre ultimativ manøvredygtighed og sikkerhed på fremtidens selvkørende biler

Her kan du se Goodyears egen præsentation af deres nye konceptdæk. (Video: Goodyear)

Efter 117 års dækproduktion præsenterede Goodyear for nylig en vision for et dæk til fremtidens bil, og der er tale om noget markant anderledes end de dæk, vi kender i dag.

Se også: Kør på ferie i elbilen: Fransk opfindelse forlænger rækkevidden  

Ifølge en undersøgelse fra det amerikanske analysefirma, Navigant Research, forventes det, at der fra år 2035 vil blive solgt 85 millioner biler årligt, som er i stand til at køre selv.

Hvis hver bil skal have fire dæk, som det er tilfældet med de fleste biler i dag, så er der altså tale om noget af en guldåre, hvis man som dækproducent kan opfinde et helt nyt koncept, som kan udbredes til de selvkørende biler.

Selvom dækket formodentlig vil være dyrt at fremstille, vil man trods alt kunne glæde sig over, at dækket holder meget længere, fordi slitagen bliver fordelt jævnt over hele dækket. (Foto: PR)
Selvom dækket formodentlig vil være dyrt at fremstille, vil man trods alt kunne glæde sig over, at dækket holder meget længere, fordi slitagen bliver fordelt jævnt over hele dækket. (Foto: PR)
 

Det kugleformede dæk er således Goodyears bud på fremtidens dæk, hvor selvkørende biler forventes at være mere almindelige.

Ultimativ manøvredygtighed
Eagle-360 er navnet på dækkonceptet, hvis unikke form skal bidrage til at øge både sikkerheden og manøvredygtigheden. Særligt i forhold til manøvredygtighed er dækkets kugleform afgørende, da dækkene kan bevæge sig i alle retninger. Netop det vil blandt andet gøre parallelparkeringer til en leg.

Se også: Her er de bedste tilbud: Populære bilmærker i vild leasing-krig  

Bilen svæver over dækket ved hjælp af magnetiske felter på samme måde som magnet-tog, hvilket både øger passagerernes komfort og reducerer støjniveauet.

I videoen ovenfor giver Goodyear en smagsprøve på nogle af de funktioner, som dækket kan indeholde. Blandt andet skal det kunne registrere vejens beskaffenhed og glatte underlag, så hastigheden automatisk nedsættes.

Bilen svæver over dækket ved hjælp af magnetiske felter. (Foto: PR)
Bilen svæver over dækket ved hjælp af magnetiske felter. (Foto: PR)
 

Ved hjælp af en 3D-printer skal det være muligt at specialtilpasse dækkene til det område, hvor bilisten bor, og ved hjælp af forskellige elementer skal de også automatisk ændre karakter i våd og tør tilstand.

Selvom dækket formodentlig vil være absurd dyrt i begyndelsen, kan man som bilejer måske glæde sig over, at dækket kan registrere slitage og justere sig selv efter det, så slitagen bliver fordelt jævnt over hele dækket.

Zenvo ST1 er udviklet og bygget på Sydsjælland, men salgsafdelingen ligger i Schweiz. (Foto: Zenvo/YouTube) Bilnyheder - 4. mar. 2016 - kl. 18:24 Se den danske superbil Zenvo indtage København  

11 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere