Fri bilvask: - Det er ligesom en buffet

En lang række kæder tilbyder bilvask som flatrate-abonnement med fri vask for et fast beløb. Men der er forskel på indholdet. Vi giver tips til en nem bilvask

Betal et fast beløb hver måned og vask, som du vil. Det er et koncept, som flere og flere danskere vælger. Kæder som OK og Circle K er godt med. Foto: Circle K
Betal et fast beløb hver måned og vask, som du vil. Det er et koncept, som flere og flere danskere vælger. Kæder som OK og Circle K er godt med. Foto: Circle K

Du kender det fra dataforbrug eller taletid; få et flatrate-abonnement og brug løs, uden at du skal spekulere på, om du måske rammer loftet.

Den filosofi har de seneste år sneget sig i vaskehallerne, hvor fortsat flere kæder har meldt ind med tilbud. Her kan du tilmelde dig abonnementsordninger, der giver adgang til fri vask fra helt ned til 69 kr. om måneden.

Der er dog stor forskel på priser og den måde, som abonnementet er skruet sammen på. Nogle steder køber du en pakke med én bestemt type vask, mens du andre steder nærmest har fri adgang til alle vaske, når abonnementet er betalt.

Du kan dog også i nogle kæder opleve at være begrænset til bestemte tidsrum og vaskehaller, mens andre har mere frit slag.

Flere har telefon-apps, hvor du eksempelvis kan starte bilvasken eller se, om der er ledigt ved vaskehallen, så du undgår at holde i kø.

En af de kæder, der oplever stor vækst, er OK, som de seneste par år har bygget 15-20 nye vaskehaller årligt, så der nu er 161 af slagsen.

OK lancerede for tre år siden abonnementsordningen OK Fri Vask, hvor man for 149 kr. om måneden kan vaske frit efter kl. 18 og vælge mellem alle vaskeprogrammerne, på nær et enkelt.

Rasmus Boserup, pressechef hos OK, er ikke i tvivl om, at abonnementsordningen rammer noget i tiden og har været med til at sætte gang i væksten.

– Det er bekvemt at betale et fast beløb og så bare køre bilen til vask. Med det beløb, det koster, skal man heller ikke vaske bilen ret mange gange, før man har tjent det ind. Samtidig har vi lanceret en app, som man både kan bruge, når man tanker benzin eller vil starte en bilvask, og den har gjort det endnu mere nemt at have med at gøre, siger Rasmus Boserup.

– Vi ser, at fortsat færre vasker bilen derhjemme på grund af stigende miljøkrav, samtidig er der noget convenience ved at køre ind og aflevere bilen i vaskehallen uden at skulle tænke på andet, siger han.

Man skal dog generelt gøre sig nogle overvejelser, før man tilmelder sig en abonnementsordning, lyder det fra FDM.

– Man skal tænke på, om produktet passer til én, og om man vil bruge det. Der er jo også nogle, som melder sig ind i et fitnesscenter og aldrig får brugt abonnementet, siger Jørgen Jørgensen, seniortekniker i FDM’s tekniske rådgivning.

Hvis man alligevel kun vasker bilen én gang om måneden, vil det være billigere at betale pr. gang.

– Man skal også undgå at misbruge sit abonnement. Det er ligesom en buffet, hvor man skal tænke sig om. Selv om nogle vaskehaller reklamerer med at være miljøvenlige, går der jo strøm, vand og sæbe til, som belaster miljøet, siger Jørgen Jørgensen.

Abonnementet gælder hos alle kæder kun til én bil, hvor man registrerer nummerpladen på sin bil.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Vælg den billigste vask

Selv om man køber et abonnement med fri vask, er der forskel på priser, indhold og de tidspunkter, man kan vaske bilen i. Foto: Circle K
Selv om man køber et abonnement med fri vask, er der forskel på priser, indhold og de tidspunkter, man kan vaske bilen i. Foto: Circle K
 

Selv om det kan se fristende ud med en masse ekstra ydelser, som shiner bilen mere op, så vælg den billigste vask.

Sådan lyder rådet fra Jørgen Jørgensen, som er seniortekniker hos FDM.

– Vores generelle holdning er, at man skal vælge den billigste vask til regelmæssig vask. Man betaler mere for blandt andet ekstra tørring og voks, og det er der nogen, som vil give 200 kr. ekstra for. Men bilen ser pæn ud selv med den billigste vask, siger Jørgen Jørgensen.

Han anbefaler derimod, at man en til to gange om året går bilen grundigt igennem med håndkraft og kommer ind i alle hjørner og kroge. Dér, hvor vaskemaskinernes børster aldrig kommer, uanset vaskens pris.

Her er foråret en god anledning til at få bilen gjort hovedrent og fjerne de sidste rester fra vinteren.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Vi bruger bilvaskehallerne mere

Vaske-abonnementet knytter sig til én bil. Flere kæder har tilknyttet en app, som kan bruges til at starte vasken med. Foto: Circle K
Vaske-abonnementet knytter sig til én bil. Flere kæder har tilknyttet en app, som kan bruges til at starte vasken med. Foto: Circle K
 

Danskerne lod ivrigt børsterne snurre i vaskehallerne frem til 2007, hvor der var 12 mio. årlige bilvaske herhjemme. Imidlertid faldt vaskelysten efter finanskrisen i 2008 og nåede bunden med cirka otte mio. bilvaske i 2012. Siden er det gået støt opad igen, og niveauet nåede i fjor små ti mio. bilvaske. Det viser den helt nye årsopgørelse fra brancheorganisationen Drivkraft Danmark.

– Der er sket en stigning i antallet af vaske, i takt med at der er kommet flere biler på vejene, og vi har lagt den økonomiske krise bag os. Samtidig har både flere vaskehaller og nye vaskekoncepter gjort det lettere at få vasket bilen, siger Michael Mücke Jensen, teknik- og miljøchef hos Drivkraft Danmark.

Sideløbende har en stigende miljøbevidsthed samt flere kommuners indsats for at begrænse bilvask hjemme på villavejen fået flere til at vælge vaskehallen.

Flere vil dog også hellere bruge deres fritid på andet end en tidskrævende bilvask med håndkraft, ligesom bilen i højere grad er blevet en brugsgenstand end et familiemedlem, der skal gøres noget ekstra for.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Eksempler: Vaske-abonnementer

Wash World

Pris pr. måned for et ubegrænset antal bilvaske alle dage:

Basis: 69 kr.,

Guld: 99 kr.,

Premium: 129 kr.,

Premium Plus: 159 kr.

Man tilmelder sig én bestemt vaskehal og kan bruge andre haller fra Wash World i Danmark ved at betale et gebyr på 10 kr. pr. gang eller 10 kr. pr. måned.


OK Fri Vask

149 kr. pr. måned. Vælg frit mellem alle OK’s vaskeprogrammer, undtagen programmet ’Svanen’. Gælder alle ugens dage efter kl. 18. og frem til lukketid. Man tilmelder sig én primær-station med vaskehal, men man kan frit vælge andre.


Circle K

Pris pr. måned for et ubegrænset antal vaske alle dage i åbningstiden.

Du skal binde dig til én bestemt vaskehal.

Budget: 149 kr.,

Classic sæson: 199 kr.,

Premium sæson: 229 kr.,

Deluxe sæson: 299 kr.

 

Nem Bilvask, Hedensted (tre haller)

Pris pr. måned med et ubegrænset antal vaske. Forskellige priser dag (kl. 06-23) og aften (kl. 18-23).

Standard vask dag/aften: 220 kr./149 kr.,

Deluxe vask dag/aften: 269 kr./169 kr.,

Premium vask dag/aften: 299 kr./199 kr.

Manuel forvask af fælge, vanger og front er inkl. fredag-søndag.

24 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere