Annonce:
Annonce:

Grafik: Sådan snyder VW

Et særligt snyde-program i motorstyringen på VW's dieselmotorer har fået dem til at se langt grønnere ud, end de i virkeligheden var. Vi ser nærmere på, hvordan VW har fiflet

Annonce:
Følg Biler

I går indrømmede verdens største bilproducent, at 11 millioner af deres dieselbiler er udstyret med et særligt program i motorstyringen, som under visse forhold får bilerne til at se mere miljøvenlige ud, end de i virkeligheden er.

Men hvordan har de egentlig båret sig ad med det? Og hvad kan have fået så stor en bilkoncern til at springe over, hvor gærdet er lavest?

De spørgsmål har vi stillet til en af bilistforeningen FDM's eksperter.

11 millioner biler solgt med snyde-software

Flere grunde til at fifle med motorstyringen
Hele affæren drejer sig om udledning af de sundhedsskadelige NOx'er, som dieselbiler er berygtede for at udlede.

Annonce:

- Amerikanerne er mere strikse, når det kommer til dieselbilers udledning, så deres NOx-grænse har været lavere end i Europa på det tidspunkt (fra 2009 og frem, red.). Og det har VW tilsyneladende haft svært ved at leve op til, selvom deres biler ironisk nok har været brandet med ordene "Clean Diesel" i USA, lyder det fra Torben Arent, som er Nyhedsredaktør på FDM's magasin Motor.

De berørte dieselmotorer har motorkoden EA189 og er blevet produceret siden 2009. I alt 11 millioner biler skulle være berørt af sagen, lyder det fra VW selv.

Bilerne er ellers udstyret med en såkaldt NOx-fælde, som skal opfange de sundhedsfarlige NOx'er, men det kræver brændstof at bruge den. At sænke brændstofforbruget på gaden kan have været en af grundene til, at VW indbyggede snydeprogrammet.

Et andet incitament kan have været at forbedre bilens moment og acceleration, som forringes, når snyde-programmet aktiveres og sørger for at reducere udledningen.

Motorstyringen på VW's TDI-motorer indeholder en særlig snyde-funktion, som får bilerne til at være grønne. Men kun når de bliver testet. (Foto: PR)
Motorstyringen på VW's TDI-motorer indeholder en særlig snyde-funktion, som får bilerne til at være grønne. Men kun når de bliver testet. (Foto: PR)
 

Bilgigant beklager skandalesag: Brugte snydeprogram til at narre kunder

Sådan gjorde de
En software-funktion i bilens motorstyring er sat op, så den kan registrere, når den bliver testet.

Annonce:

- I forvejen findes der en række funktioner i motorstyringen, som under forskellige forhold går ind og regulerer ting som motorens præstationer og rensningssystemer - herunder partikelfilter og katalysator, lyder det fra Torben Arent.

Motorstyringen må godt skrue lidt op og ned under forskellige forhold. Men det skal være dokumenteret, at funktionen er der, og hvad den gør godt for, forklarer Torben Arent.

- Men denne funktion var hverken anmeldt eller godkendt og havde tilsyneladende kun ét formål - nemlig at snyde ved at detektere, når den blev testet.

- Hvordan kan det lade sig gøre?

- Det er en meget smart funktion. I USA tager man bilen op på et rullefelt og kører i nogle minutter i forbindelse med typegodkendelsen, ligesom man gør mange andre steder. Men VW har simpelthen lært bilen at opdage, når den bliver testet. Så hvis rattet står ligeud, og bilen bliver udsat for en helt bestemt kørecyklus samt et bestemt lufttryk, så går den i et særligt program og opfører sig som det rene søndagsbarn.

Annonce:

Opdaget på gaden
Skandalen blev opdaget, da West Virginia University's Center for alternative brændstoffer og udledning, begyndte at teste bilers reelle udledning på gaden i stedet for i de traditionelle rullefelts-måling. Her viste resultaterne en udledning, som lå 15-35 gange over det niveau, de burde ligge på.

I dag benytter flere bilproducenter det såkaldte AdBlue (urinstof) til at nedbryde NOx'er. Det gælder også de nyeste dieselmotorer fra VW-koncernen.


Få en hurtig gennemgang af sagen her. (Video: AP. Redigering: Mikkel Cramon)

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: