Her er de mest sikre biler – og de farligste

Sikkerhedstest: Det forgangne år har budt på mange nye bilmodeller - vi gør status på sikkerheden

Volvo XC90 er den mest sikre bil, der nogensinde er blevet testet hos Euro NCAP. (Foto: PR)
Volvo XC90 er den mest sikre bil, der nogensinde er blevet testet hos Euro NCAP. (Foto: PR)

Kravene til sikkerhed i nye biler udvikler sig løbende i takt med den teknologiske udvikling på området, som gør det mere og mere sikkert både at være chauffør, passager og ikke mindst fodgænger eller cyklist i trafikken.

Da det fælles europæiske institut på området, Euro NCAP, i begyndelsen af 2015 tog hul på den seneste sæson, var det med en lang række skærpede krav til sikkerheden i nye biler, hvilket gik hårdt ud over blandt andre den nye Audi TT og varebilerne Opel Vivaro/Renault Trafic, da de først på året blev sikkerhedstestet med udgangspunkt i de nye krav. Henholdsvis fire og tre stjerner blev det til ud af fem mulige.

Siden da har en lang række populære modeller på det danske marked dog bevist, at det fortsat er muligt at opnå de maksimale fem stjerner i testen.

Se også: Megabøde på vej: BMW straffet for alvorlige sikkerhedsfejl  

Og lad os bare lægge ud med den absolutte højdespringer i feltet, som måske ikke helt overraskende kommer fra vores naboer på den anden side af Øresund. Det er firehjulstrækkeren Volvo XC90, der inden for samtlige kategorier klarer testen med bravur. De fire kategorier dækker over henholdsvis sikkerhed for voksne, børn, fodgængere og til slut bilens sikkerhedssystemer. I sidstnævnte kategori har XC90 som den eneste bil i 2015 scoret 100 procent takket være sine avancerede sikkerhedssystemer som vognbaneassistent, adaptiv fartpilot og utallige airbags.

Fodgængervenlig Ford
Et andet bilmærke, der gør sig positivt bemærket i det forgangne års testresultater, er Ford, hvor modellerne S-Max og Galaxy ligeledes har gjort sig fortjent til fem ud af fem stjerner. Her er det særligt sikkerheden for børn i bilen og for fodgængere i tilfælde af en ulykke, der hiver den samlede karakter for de to store familiebiler i vejret.

Chaufføren når heldigvis at flygte fra bilen, før den bliver torpederet. (Foto: Jukin Video) Bilnyheder - 26. dec. 2015 - kl. 09:51 Vild video: Bil smadret af tog – kører videre som om intet var hændt  

I det hele taget klarer de store modeller sig imponerende i den krævende sikkerhedstest hos Euro NCAP. Også Audi Q7, Mercedes GLC og Jaguar XF scorer topkarakter i testen.

Danskerbiler dumper
Det er dog ingen hemmelighed, at de store bilmodeller ikke bliver solgt i Danmark i samme omfang som de mindre og billigere modeller. Og i denne ende af skalaen klarer bilerne testen med knapt så imponerende resultater.

Se også: Firehjulstræk og hybridmotor: Nu kommer den nye RAV4  

Hyundai i20, der er blandt de mest solgte biler i Danmark, må eksempelvis tage til takke med fire stjerner, hvor blandt andet et lavere niveau på sikkerhedsudstyret koster den kompakte sydkoreaner en stjerne.

Årets dårligst placerede bilmærke inden for personbiler er Fiat, hvor 500X og Panda Cross blot formår at hive henholdsvis fire og tre stjerner hjem. Også her er det et relativt lavt niveau på sikkerhedsudstyret i bilerne, der koster point, mens Panda Cross også skuffer i forhold til fodgængersikkerhed.

Se også: Kør sikkert på skiferie: Sådan er reglerne for vinterdæk i udlandet  

31 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere