Her er fremtidens Audi: Brint under hjelmen giver grøn power

Stor rækkevidde, kort optankningstid og sportslige præstationer er nøgleordene i Audis nye konceptbil, som gemmer på en heftig brintmotor

Den nye brintbil fra Audi er foreløbig et koncept, men med op mod 300 hk og en rækkevidde på 600 km er der nok mange, der håber, den bliver en realitet. (Foto: PR)
Den nye brintbil fra Audi er foreløbig et koncept, men med op mod 300 hk og en rækkevidde på 600 km er der nok mange, der håber, den bliver en realitet. (Foto: PR)

”Audi h-tron quattro concept” er en dugfrisk nyhed fra den anden side af Atlanten, hvor den tyske bilproducent netop har vist bilen frem på den store biludstilling i Detroit.

Konceptbilen har tætte relationer til en anden bemærkelsesværdig konceptbil, nemlig Audi e-tron quattro concept, der er en rent elektrisk drevet SUV, som Audi viste for første gang på biludstillingen i Frankfurt i 2015.

Se også: Vanvittigt teknisk vidunder: Alt om den nye Mercedes E-Klasse

Men som vi allerede har afsløret, så er Audi h-tron quattro concept ikke en elbil. Ikke udelukkende i hvert fald. Bilen er nemlig udstyret med femte generation af brændselscelleteknologien fra Audi og Volkswagen, så bilens elmotorer bliver drevet af brint.

Batteri booster bilen
Bilens tre brinttanke er placeret under passagerkabinen og bagagerummet, og under et tryk på 700 bar lagrer de brint nok til en rækkevidde på op til 600 km. En fuld optankning varer – som for en bil med forbrændingsmotor – ca. 4 min.

Se også: Livsfarlig fejl: Ni personer slået ihjel af farlig airbag

Som et supplement til den op til 150 hk stærke brændselscelle har Audi lavet et kompakt litium-ion-batteri, som vejer mindre end 60 kg. Det leverer en ydelse på op til 136 hk, der ved acceleration kortvarigt fungerer som en kraftfuld ekstra fremdrift.

Bilen har to elmotorer. Den ene sidder på forakslen og yder 122 hk, mens den anden sidder på bagakslen og yder 190 hk. (Foto: PR)
Bilen har to elmotorer. Den ene sidder på forakslen og yder 122 hk, mens den anden sidder på bagakslen og yder 190 hk. (Foto: PR)
 

Strømmen fra brændselscellen og højvoltsbatteriet driver to elmotorer, hvor den ene sidder på forakslen og yder 122 hk, mens den anden sidder på bagakslen og yder 190 hk. Med et samlet drejningsmoment på 550 Nm accelererer Audi h-tron quattro fra 0 til 100 km/t på under 7 sek., mens tophastigheden er begrænset til 200 km/t.

Fusion af arkitektur og let betjening
Audi h-tron quattro concept har en rummelig kabine til fire personer og 500 liter bagage. Audi har her udviklet en intelligent software, som hjælper, når bilen skal læsses. Den registrerer bagagen via to små sensorer og viser den optimale læsningsrækkefølge på en skærm, som er placeret bagest i bilen.

De tre store displays foran føreren er udført i OLED-teknologi, da deres ekstremt tynde folier næsten kan formes på alle måder. Det virtuelle cockpit suppleres af to touchskærme.

Interiøret i Audi h-tron quattro concept virker let og lyst. (Foto: PR)
Interiøret i Audi h-tron quattro concept virker let og lyst. (Foto: PR)
 

På den venstre skærm styrer føreren lyset og systemerne til bilens selvkørende funktioner. Den store skærm i højre side bruges til styring af medier og navigation, og desuden viser den drivlinjens driftstilstande. Systemerne kan også betjenes fra rattet, hvor der på egerne er placeret berøringsfølsomme flader.

Se også: Svenskerne jubler: Volvo-salg slår imponerende rekord

Foran gearvælgeren på midterkonsollen er der to andre OLED-displays til drivlinjestatussen, klimareguleringen og til frit programmerbare infofunktioner. Den forreste af dem kan styres med bevægelser.

Brint fra vedvarende kilder
Men der er ikke meget ved at køre rundt i en smart brintbil med vand som det eneste restprodukt fra motoren, hvis brinten i tankene er produceret med energi fra et osende kulkraftværk. Den detalje har man dog også styr på hos Audi.

Se også: Landsret slår fast: P-pladser til elbiler er ikke kun for elbiler

E-gas-anlægget i Werlte i Nordtyskland er verdens første industrielle power-to-gas-anlæg, og siden 2013 har man her udnyttet strøm fra vindenergi til at spalte vand til ilt og brint via elektrolyse.

I øjeblikket bruges denne brint til at blande med CO2 til produktionen af Audi e-gas, som er syntetisk metan til Audis biler med gas-drivlinje, men målet er naturligvis, at denne teknologi også skal benyttes til brintproduktion, hvis konceptbilen ender på gaden.

Henrik Fisker stod i sin tid som designchef hos Aston Martin blandt andet bag den smukke DB9. (Foto: Thomas Sjørup) Bilnyheder - 7. jan. 2016 - kl. 19:00 Dansk designer sagsøger Aston Martin for 100 mio. dollars

1 af 2 Bilens tre brinttanke er placeret under passagerkabinen og bagagerummet, og under et tryk på 700 bar lagrer de brint nok til en rækkevidde på op til 600 km. (Foto: PR)
2 af 2 Den nye brintbil fra Audi er foreløbig et koncept, men med op mod 300 hk og en rækkevidde på 600 km er der nok mange, der håber, den bliver en realitet. (Foto: PR)
17 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere